Paulsen kohtus Mongoolia juhtidega ja tähistas koguduse kasvu

Avaldatud 24.11.2006, allikas Adventist News Network

Seitsmenda Päeva Adventistide maailmakiriku president pastor Jan Paulsen osales sel nädalal pidustustel Mongoolias, kus tähistati esimese adventistide kooli avamist ja 1000ndat Mongoolia Misjonivälja (MMF) liiget.

Paulseni visiit aitas kaasa ka adventistide kitsaskohtade leevendamisele Mongoolias, ütles Paul Kotanko, MMF juhataja. Ta rääkis, et kohalikud elanikud olid väga üllatunud Paulseni jutust. Eriti sellest, kuidas ta kutsus inimesi tulema kirikusse ja nägema, et kirik on hea noortele inimestele ja ühiskonnale tervikuna.

Kahepäevase visiidi kestel kohtus Paulsen ka Mongoolia presidendi Nambaryn Enkhbayariga. Nad arutasid adventkiriku teemadel ning sellest, kuidas adventistid on seotud ühiskondlike suhetega.

„Me oleme võrdlemisi uus kogukond Mongoolias. Ma sooviksin, et riigijuhid ja ühiskond tervikuna teadvustaks endale kirikut kui ühiskonna osa, mis teenib inimesi, eriti just noori,” selgitas Paulsen.

Paulsen rõhutas ka kiriku huvi südametunnistuse vabaduse vastu ning kirge töötada kõikide inimeste hüvanguks. „Adventistid on seadusekuulekad kodanikud, ent mitte poliitiline organisatsioon. Meie koostöö valitsusega on kõigi inimeste hüvanguks.”

President Enkhbayar kinnitas samuti riigi toetust usuvabadusele ning sõnas, et valitsuse sooviks on tagada vabadus kõigile kogudustele ning mitte piirata kellegi õigusi ning vabadusi.

Õhtul hiljem oli Paulsen külaliseks riigi kõige populaarsemas jutusaates.

Pärast telesaated helistati palju telejaama ning uuriti adventistide keeltekooli astumise võimaluste kohta.
Mongoolia keeltekooli õpilastel pole kohustust omaks võtta adventusku, kuid õpetajad siiski väärtustavad neid usulisi tõekspidamisi, mis loodetavasti avaldab mõju ka õpilastele.

Adventistide koguduse juhid teatasid pärast uue kooli avamist ka soovist rajada algkool, mis võiks muutuda kunagi ka keskkooliks. Koolis oleks rõhk kutseharidusel, kuid arvestatakse siiski ka riigi poolt paika pandud õppekavaga.

Hariduse, kultuuri ja teadusminister O. Enkhtushvin pakkus sellele ideele oma täielikku toetust. Samuti kiitis ta adventistide tolerantsust teiste uskude suhtes: „Mina isiklikult pole mingit usku, kuid ma arvan, et igal inimesel peaks olema vaba võimalus seda valida.”

Et tähistada Mongoolia 1000nda liikme ristimist, korraldati teenistus Ulaanbaatari kirikus. Küünlavalguses tseremooniaga tähistati evangeeliumi levikut ja ka edasist tööd, mida tuleb veel teha.

Enam kui 70 aastat oli Mongoolia kommunistide valitseda. Seejuures olid keelatud kõik usulised kogukonnad ning seega ka kristlus. Üsna pea pärast NSVL lagunemist muutusid seadused lõdvemaks ning esimesed misjonärid saabusid Mongooliasse juba 1990ndate alguses. Brad Jolly, adventist Ameerika Ühendriikidest läks Mongooliasse 1992. aastal. Esimene ristimine toimus aasta hiljem.

„On väga oluline tänada kõiki misjonäre, kes on pühendanud oma elu, et edastada evangeeliumi nii kaugesse paika nagu seda on Mongoolia,” ütles kohalik kogudusevanem, Elbert Kuhn. Kiriku töö pole siiski kerge kuivõrd enamus ühiskonnast on ilmalik.
Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat