Adventkoguduse kingitus Eesti sünnipäeva puhul

Avaldatud 3.3.2018, autor Victor Hulbert, allikas TEDNews

Veebruari lõpus külastas Eestit Trans-Euroopa Divisjoni kommunikatsioonijuht Victor Hulbert. Lisaks liidu töölistega kohtumisele ja nende juhendamisele kriisikommunikatsiooni vallas külastas Victor Tallinna kogudusi ning Terve Elu keskust.


Möödunud on 100 aastat sellest, kui Eesti saavutas esimest korda riigina iseseisvuse. Pidustused on kaasa haaranud kogu selle väikse Balti riigi 1.3 miljonit elanikku. Eesti president tegi selle puhul üleskutse tegemaks kingitust Eesti riigile, millega adventkoguduse liikmed kohe kaasa läksid.

Koostöös Trans-Euroopa Divisjoni ning Peakonverentsi Globaalmisjoni fondidega on koguduse 1480 liiget pühendunud koguduste rajamisele, mõjukeskusele pealinnas ning mitmetele teistele ettevõtmistele.

19. veebruaril toimunud tööliste koosolekul oli juttu paljudest sellistest ettevõtmistest. Näiteks Tartus toimunud esimene Pilla-Palla kirik tõi kokku ligi 40 last, kellest pooled olid väljastpoolt kogudust. Samuti sai hiljuti tõlgitud "Loomine ja tervis" programm, mida viiakse läbi hetkel kahes linnas ning see on andnud võimaluse luua kontakti uute inimestega.

Kõige suurem ettevõtmine on mõjukeskus nimega Terve Elu keskus, mis asub strateegiliselt heas kohas trammi- ja rongiteede ääres ühes Tallinna linnaosas. Hoones käivad endiselt renoveerimistööd, kuid juba pakutakse tervise ja elustiili trenne ning individuaalset- ja perenõustamist. Lisaks poeke Butiik, kus on kvaliteetsed kasutatud riided ja palju muudki.

Hannah Onde on Adventist Volunteer Service vabatahtlik Filipiinidelt, kes elab oma abikaasa ja tütrega keskuse ülakorrusel ning päeval veedab aega poes töötades. Kuigi eesti keel päris selge ei ole, näeb ta filipiinlaseks olemist eelisena. "Inimesed küsivad tihti, kust me tuleme ja mida me siin teeme," ütles Hannah. See annab võimaluse oma usku jagada. "Mitmed noored astuvad sisse lihtsalt selleks, et suhelda ja juttu rääkida." Samas annab vaikne taganurk koos diivanite, tee ja raamaturiiuliga võimaluse olla tunnistuseks ning kutsuda inimesi erinevatele üritustele.

Keskuse juhataja Allan Randlepp jagab oma aega töötades välja programme, renoveerides keskust ning teenides liitu laste-, pere- ja tervisetöö juhina. Tal on hea meel näha aastatepikkust unistust teoks saamas. Allani jaoks on Terve Elu keskus hea koht, kuhu kutsuda oma sõpru kirikuseintest väljapool. Tema jaoks on see keskus alles algus ning ta loodab, et see ettevõtmine jõuab lõpuks ka teistesse linnadesse.

Keskuse mõju on juba tunda. Lihtsalt külastama tulnud naisterahvas on nüüdseks üks vabatahtlikest. Emad käivad regulaarselt neljapäeva hommikuses beebiringis ning toidupäevad on saamas nii populaarseks, et 70 inimest on tulnud mahutada ruumi, kuhu mahub 35. "Me ei jõua ära oodata peagi valmivaid suuremaid koosolekuruume keldris," ütles liidu esimees Ivo Käsk.

Kaks koguduserajamist on juba töös. Noorte poolt ette võetud Kompassi kogudus alustas ametlikult koos käimist veebruari algusest. Emakoguduse kaasabil on nad siiani läbi viinud mitmeid misjoniüritusi ning projekte. Nüüd Terve Elu keskuses regulaarselt kogunedes saavad nad kutsuda kaasa ka sõpru koolist või töölt. Kevin Pajula on tunnistuseks sellest, kui tõhus võib isiklik kontakt olla. Ülikooliõpilasena nägi ta adventistist tüdrukut lugemas ühte raamatut, mis temas huvi äratas. Hetk hiljem lugeski ta ise juba "Suurt võitlust“ ning sai seejärel ristitud. Nüüd on Kevin Kompassi koguduse misjonitöö juht.

Samal ajal tegeleb vabatahtlik misjonär Delfred Onde aktiivselt rahvusvahelise koguduse loomisega, kuna Tallinnas on palju inglise keelt kõnelevaid elanikke, üliõpilasi ja turiste. Hingamispäevakoolitunnid on saavutanud oma regulaarsuse ning järgmisena algavad regulaarsed jumalateenistused.

Koguduse kasv on olnud Eestis üks murekohti mitmeid aastaid. Paljud inimesed lahkuvad välismaale, sealhulgas koguduse liikmed. Kuid sellegipoolest näevad koguduse juhid selles kasvava majanduse ja tööstusega riigis võimalust tuua muutusi, kasutades sellised ettevõtmisi, nagu Terve Elu keskus. Just see võib olla kingitus, mida 100 aastane Eesti vajab.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat