Kaheteistkümnes seenioride laager keskendus kogudusele

Avaldatud 3.6.2018

Juuni esimestel päevadel toimus Nuutsakul Viljandimaal tänavusuvine seenioride laager, kus keskenduti koguduse olemusele ja rollidele, laagri peamõtte sõnastus oli „Koguduse roll minu elus”. Laagris teenisid sõnaga Heino Lukk, Olavi Laur, Ivo Käsk ja Rein Käsk.

Laager avati 1. juuni, reede pärastlõunal laagrilipu heiskamisega. Pärast sissesättimist oli õhtul plaanis loeng teemal „Mis on kogudus?”. Loengut pidas pastor Olavi Laur. „Loeng oli vestlusringi vormis. „Kõigepealt avaldasid inimesed arvamust, kas koguduse kohta on ka piibellikku alust leida,” sõnas Olavi loenguteema käsitluse kohta. „Evenageeliumides oli jüngritel tugev arusaamine, missugune kogudus pidi olema ja kes seal peab olema, aga see kogudus ei toiminud, sest neil oli kogudusest vale arusaamine,” ütles Olavi ning selgitas, et Apostlite tegude raamat on alus, mille alusel kogudus peab toimima. „Jeesus jagas oma nägemust kogudusest ja varustas jüngreid kõige vajalikuga. Kogudus on selles raamatus üksmeelne, tegeletakse nii juutide kui paganatega, kõik riiud lahendatakse ära. Väga ülesehitav on Apostlite tegude raamat koguduse osas.”

Laagrilised väljendasid mõtet, et kogudus on nagu ühtne perekond, kus inimestel võiks olla hea olla. „Mina omalt poolt püüdsin välja tuua seda tasandit, et Jeesusel oleks koguduses hea olla,” rääkis Olavi.

Hingamispäeva hommikul oli laagri kavas hingamispäevakoolitund ja seejärel jutlus, mõlema osa eestvedajaks oli pastor Heino Lukk, kelle jutluse keskmes oli küsimus, milleks kogudus on ja et me koguduse kooskäimisi ära ei unustaks. „Kogudusel on kaks funktsiooni: üks on liikmete kooshoidmine ja kasvatamine, teine misjonitöö. Misjonitöö omakorda on kahes harus: avalikud koosolekud, kuhu saab inimesi kutsuda, ja teine osa on käia väljaspool misjonitööd tegemas,” rääkis Heino.

Kogudusega seondub ka kooskäimine. „Ärge jätke maha oma koguduse kooskäimisi,” kutsus Heino laagrilisi üles. „Mõni arvab et tänapäeval on internetis kõik saada, aga interneti ei asenda isiklikku kohaolekut, õhkkonda ja vaimsust,” lisas ta ning võttes eeskujuks Jeesuse, tõi näite Tema elust ja hingamispäevadest: „Kui mõni arvab, et kõneleja pole tasemel ja mis mul kirikust saada on, siis mõelgem Jeesusele. Jeesusel oli harjumus käia hingamispäeviti kogudusekojas. Kes temast paremini Piiblit tundis? Mitte keegi. Kes oli Temast moraalselt kõrgemal tasemel? Mitte keegi. Ometi leidis Jeesus, et hingamispäev on õige aeg olla sünagoogis.”

Hingamispäeva pärastlõunal vedas Rein Käsk vestlusringi, mille teema oli rääkida koguduse hetkeolukorrast: kuidas kellegi elu kogudusega haakub ja milliseid kogemusi kellelgi kogudusega on. Olavi sõnas, et tunnistusi oli väga palju ja need olid väga ülesehitavad. Vestlusring kogemuste teemal kogudusest ja kogudusega jätkus ka pärast õhtusööki.

„Valdav oli positiivne kogemus. Inimesed, kes olid tulnud kogudusse väljastpoolt, jagasid positiivset suhtumist,” kirjeldas Olavi vestlusringi ja tunnistuste õhkkonda. „Räägiti teistsugusest suhtumisest. Näiteks toodi nõuandmine, kui inimene oli hädas või mures, siis arvas ta, et talle jagatakse lohutust, aga keegi ei lohutanud, vaid öeldi, et võitluseks me olemegi välja kutsutud,” tõi Olavi ühe näite kõneldust.

Laagri viimasel päeval pidas koguduste liidu esimees Ivo Käsk hommikupalvuse, mille fookuses oli samuti kogudus, täpsemini mõte sellest, et koguduse üks tunnus on see, et inimesed selles on rõõmsad, nad väljendavad oma rõõmu nii üksteisest kui Jumalast.

Pärast hommikusööki oli laagri pidulik lõpetamine. „Laager oli õnnestunud. Ei ole sellist tunnetki, et järgmisel korral ei tule inimesi kokku,” ütles Olavi. „Kes olid kohal, ütlesid, et on hea, et nad Nuutsakule tulid. Kui oleks jäänud hingamispäeval oma kogudusse, oleks väike hea hetk olnud, nüüd oli pikem hea hetk,” lisas ta.

Laagri peakorraldaja oli Luule Keel, tema kaastööline ettevalmistustöödes Rein Käsk. Rein ütles, et peab laagrit õnnestunuks. „Loodan, et selle korra laager andis osalejatele motivatsiooni jälle tulla. Ehk ongi nii, et kui inimesed kiidavad, siis tahab mõni teinegi tulla,” ütles Rein laagri korralduse poole pealt ning lisas, et osalejaid oli pealt viiekümne. Laagrile valitud teemat kommenteerides ütles Rein, et koguduse mõte on harjutada taevast atmosfääri juba siin maa peal. „Koguduse mõte on ju meid kõiki taevariiki saada. Me peaksime muutuma sellisteks, et meil omavahel on harmooniline ja hea olla, et me harjutaksime ja õpiksime taevariigi õhkkonda. Selline atmosfäär tõmbab ligi, nagu me Apostlite tegude raamatust loeme. Neil oli üksmeel ja Issand lisas iga päev neile juurde. Järgmised koguduse rollid on evangelism – see tuleb siis iseenesest – ja kolmas säilitada teoloogilist puhtust.”

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat