Perelaager 2018: elustiil mõjutab pereelu

Avaldatud 4.7.2018

Juuni viimastel ja juuli esimesel päeval toimus koguduste liidu iga-aastane perelaager, kus räägiti ja arutleti, nagu ikka, tervete peresuhete teemal, seekord olid abistavateks teemavaldkondadeks elustiiliseminari „Loomine ta tervis” märksõnad: valikud, suhted, puhkamine, hoiakud, toitumine, aktiivsus.

Laager algas reede õhtul kokkusaamislugude rääkimisega. „Huvitav on kuulata, kuidas paarid oma kokkusaamist meenutavad,” ütles liidu peretöö juht Allan Randlepp. „Iga kokkusaamise juures on kaks perspektiivi – mida kumbki pool mäletab ja mis detaile välja toob. Paaridel oli ka endal huvitav kuulata, mida abikaasa mingi asja kohta ütleb,” lisas ta. Allan peab kokkusaamise loo väärtustamist hästi oluliseks, eriti kui otsitakse Jumala juhatust. „Seda lugu meenutada, et kokkusaamine ei olnud juhuslik – see võib keerulisematel aegadel jõudu anda. Vahel aastate jooksul kipub kokkusaamise lugu meelest minema,” rääkis Allan. Oma lugu jagasid seekord David ja Alla Nõmmik, Andres ja Helena Ploompuu ning Väino ja Tiina Kaasik.

Pärast lugude kuulamist oli laagris osasaamise teenistus, mille viisid läbi Ivo Käsk, David Nõmmik ja Andres Ploompuu. „Meil ei ole traditsiooni laagris osasaamisteenistust läbi viia; tööliste laagris on seda harva korraldatud,” ütles Allan. Kuna laager kattus tänavu kvartali lõpu ja koguduses osasaamise ajaga, siis otsustati osasaamisteenistust pidada ka laagris. „Pikalt kaalusime, millal ja kuidas osasaamisteenistust läbi viia. Laupäev oli pikk ja tegevusrohke päev ja pühalikumat õhkkonda on siis raskem saavutada. Ei tahtnud seda teenistust lihtsalt ära teha, ja tundus, et reede õhtu on hubasem aeg,” selgitas Allan.

Hingamispäevase jutluse pidasid David ja Alla Nõmmik. Töötubasid juhatasid Alla Nõmmik, Allan Randlepp ja Mall Kallmann. „Laias mõttes oli töötubades vaatluse all terviseteema. Heade paarisuhete aluseks on terve elustiil. Puhkus, suhted, aktiivsus, toitumine, valikud, hoiakud – need on omavahel väga seotud. Paarisuhe ja pere ei ole isoleeritud:, meie elustiil mõjutab meie pereelu ja läbisaamist ja hakkamasaamist,” selgitas Allan teemavaliku tagamaid. „Tasakaal ja mõõdukus kõiges, nagu Ellen White oma tervise- ja toitumisteemalistes raamatutes rõhutab; ta kordab neid peaaegu üle lõigu ja see on ka elustiilikoolituse läbiv mõte.”

Laagri korraldusliku poole pealt väljendas Allan rõõmu selle üle, et noored hakkavad korraldajatena peale tulema: „Meil oli neli noort inimest, kes laagri vältel oluliselt kaasa lõid.” Töötubades osaleti aktiivselt ja laagri võib lugeda kordaläinuks, ent kurvastust tekitas asjaolu, et külma ilma tõttu ei tulnud paljud registreerunud pered laagrisse. „Tulevikus peame sellega rohkem arvestama. Olen põhiliselt lastelaagreid teinud ja laste jaoks ei ole ilm faktor, nende jaoks on laager ise motivatsioon, täiskasvanud on mugavamad ja pragmaatilisemad,” ütles Allan. „Laagris läks kõik siiski hästi, tegevused olid siseruumides ja ilm tegevusi ei seganud. Siiski on näha, et huvi sellise laagri vastu on suur.”

Järgmine peretöö juhi plaan oma valdkonnas on läbida koos abikaasa Margega paarimentorluse programm ja seejärel hakata paare nõustama. „Otsime huvilisi, kes oleksid valmis selle koolituse läbi tegema, nii et meil oleks Eestis paare, kes oleksid nõus olema mentorid,” rääkis Allan. „Ka meie divisjonis edendatakse mõtteviisi, et alati ei pea tasulise nõustaja juurde minema, vaid saab kasutada samasuguse kogemusega abielupaari paarimentorlust,” lisas ta.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat