Jumala arm on piiritu

Avaldatud 18.3.2008, allikas Meie Aeg

Valga adventkoguduse õde Raili Saavel ei ole pärit kristlikust kodust, ent Meie Isa palve on juba nooruspõlvest peas. Missugune oli Raili tee Valga kogudusse ja mida mõtleb ta oma ajast, sellest pajatab ta vestluses Kristi Kopliga.

Sa ei ole sündinud adventperekonnas. Missugusel perioodil sinu elus oli suurim mõju sinu usutee algusele? Meenub sulle mõni eriline läbielamus?

Jah, ma ei ole sündinud adventperekonnas, kuid mu ema õppis koolis usuteadust. Ta õpetas mulle ka Meie Isa palve selgeks. Lisaks sellele olin lugenud tema brošüüri Kristuse eluloost. Ühel päeval, sõites Võrumaale, teatati mulle, et mu ema on surnud. Läksin siis tema juurde ning olin väga šokeeritud. Sain närvivapustuse. Sel ööl ööbisin ma teises kohas. Püüdsin magama jääda, kuid ei saanud und. Palvetasin siis Meie Isa palvet ning pärast seda jäin rahulikult magama.

Mil määral mõjutasid sinu sõbrad, perekond, sinu otsust võtta vastu Jumal?

Hakkasin tütre Sannaga käima Ülo Pärna poolt korraldatud evangeelsel seminaril. Nägin seminari kuulutust õmblusvabriku seinal, kus ma töötasin. Kuulutusel olid kirjas küsimused, mis pakkusid mulle suurt huvi. Kohe pärast esimest koosolekut ostsin raamatu „Tee Kristuse juurde“ , mis oli tol ajal üsna kallis (5 rubla). Lisaks sain mõned raamatud ka seminari käigus. Ühel koosolekul ütles jutlustaja, et kes on iga kord kohal, saab endale oma isikliku Piibli. See oli olnud minu unistuseks juba pikka aega. Olin kuuldu üle väga õnnelik! Algul oli seminaril väga palju inimesi, kuid seminari lõppedes oli neid alles jäänud üsna vähe. Ühel koosolekul tegi Ülo üleskutse ning ma läksin lavale. Mäletan, kuidas Ülo mu kätt surus. Viimasel koosolekul sain Piibli ning Ülo tegi ka siis üleskutse, kes tahab Jumalat vastu võtta. Läksin ka seekord ette. Pärast andsin oma andmed ning mulle esitati küsimusi. Ristimis-päeva lähene-des oli mul võitlusi. Ütlesin tütrele, et ma ei lähe ristimisele ning tõin välja piisavalt vabandusi. Sanna ütles: „Ema, aga sa ju lubasid minna. Ma tulen koos sinuga ristimisele.“ Niisiis läksime koos ristimisele.

Kas tänapäeva noored erinevad väga palju sinu aja noortest? Missugused on suurimad erinevused?

Erinevusi on ikka. Elasin maal ning olin ainuke laps peres, kuid vahel suhtlesin oma naabriga. Lapsena lugesin väga palju raamatuid, seetõttu ei tea, millega tegelesid noored vabal ajal. Tean, et nad ei suitsetanud koolis, kuid olid mõned õpilased, kes „semmisid“. Mulle tundub, et tänapäeva noortele on kõik lubatud ning vanemad ei pööra oma lastele piisavalt tähelepanu. Noori mõjutavad ka kambad. Praeguse aja noored suitsetavad ning seetõttu on ka teised passiivseteks suitsetajateks. Mina oma noorusajal suitsetamist ei tundnud. Tänapäeva noored erinevad minu aja noortest nagu öö ja päev!

Mida pead tähtsaimaks alustalaks sõprussuhetes?

Teise inimese mõistmine, temast arusaamine. Samuti on väga oluline sõprussuhete loomine. Et leida sõpru, tuleb olla suhtlemisaldis, kuid iga inimesega ei saagi kontakti... Tuleb olla ka avatud, kuid see peab olema vastastikune.

Missugune oli sinu 2007. aasta vapustavaim kogemus, mis tõi sind lähemale Jumalale?

See oli sügisel. Sanna, minu tütar, tuli minu juurde ning me panime kilekotti riided, mida me enam ei kasutanud. Õhtul viisime need lähedalasuvasse majja. Teel koju kukkusin ma asfaldil kõhuli. Õnneks ei juhtunud midagi hullu ning ma tõusin püsti ja jätkasin oma teed. Pärast kukkumist mõtlesin, et pean hakkama oma elu muutma. Ma ei maksnud kümnist, st ma ei olnud sõnakuulelik. See kukkumine pani mind üha rohkem mõtlema, kui oluline on olla sõnakuulelik Jumalale ning seada Ta esikohale oma elus. Sellised väiksed kogemused panevad meid tõsiselt mõtlema oma elu üle järgi. Olen üle 60 aasta, kuid ma pole oma elu jooksul toitunud väga tervislikult. Siiski olen Jumalale väga tänulik, et ta on hoidnud mind haigustest ning on andnud mulle tervist.

Mida soovitad noortele, et nad jääksid püsima Jumalas ning teeksid kõik oma osused koos Temaga?

Viige kõik oma probleemid Jumala ette ja usaldage Teda! Tema on öelnud, et inimese hävitamine on Talle võõras tegu. Ta soovib, et kõik tuleksid Jumala juurde, kuid Ta laseb kõigil oma otsuse ise teha. Olge lahked, rõõmsad, abivalmid, sõbralikud... Ärge kartke teha vigu, sest Jumal võtab sind vastu just sellisena, nagu sa oled!!! Me pole väärt Tema armu, kuid Tema arm on piiritu!

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat