Usuvabaduse-alane seminar Soomes

Avaldatud 19.2.2019, allikas TEDNews

Üleilmse seitsmenda päeva adventistide koguduse avalikkussuhete juht dr Ganoune Diop avas 6. veebruaril Soome parlamendis peetud usuvabaduse seminari.

Seminari korraldasid Soome kristlikud kogudused, seminaril oli intervjuu ka vabamõtlejatega ning ükski religioosne rühmitus ei jäänud välja.

Diopi ettekannet, mille keskmes oli usuvabadus kui võõrandamatu inimõigus, kuulas umbes 80 inimest. Ta rõhutas, et usuvabadus ei ole üksnes seaduslik õigus, see on lahutamatult seotud humaansusega. „See on üleilmne põhimõte, mis näitab, mida tähendab olla inimene,” sõnas ta. Diopi sõnul seisneb usuvabadus südametunnistuse vabaduses, sõnavabaduses, kogunemisvabaduses ja otsusevabaduses. Usuvabadus on ühtlasi vastumürk inimeste rõhumisele.

Diop oli üks kolmest peakõnelejast ja kaheksast parlamendiliikmest, kes olid seminarile kutsutud. Seminaril osales ka Soome endine president Tarja Halonen. Seminar oli osa ÜRO vastastikuse mõistmise nädalast; seminari avas ja viis läbi adventkoguduse esimees Soomes, pastor Kalervo Aromäki.

Helsingi ülikooli professor Elina Vuola rääkis religioonide mõistmise vajalikkusest. Ta märkis, kui olulised on usulised väärtused väljaspool Lääne-Euroopat. Nüüd pööratakse ka rahvusvahelistes suhetes rohkem tähelepanu religioonidele ja nende väärtustele, sõnas ta. Vuola hoiatas uskude üldistamise eest ja usu kohta järelduste tegemise eest uskkonna ühe liikme kuriteo põhjal. Ta nimetas, et on ajalehti, millele meeldib sel moel sensatsiooni tekitada.

Lõpukõne pidas Helsingi ülikooli professor Tuula Sakaranaho, kes rääkis usu- ja uskumusvabaduse põhimõtetest mitte üksnes kui individuaalsest vabadusest, aga ka ühiskonna kui terviku kontekstis. Sakaranaho ütles, et sageli võib usuvabadust, vabadust praktiseerida oma usku, tajuda negatiivse usuvabadusena, õiguste piiramisena. Ta tuletas kuulajaskonnale meelde, et ühiskond ei saa seadustada mõtlemise kontrollimist. Ta tunnistas, et tegu on delikaatse teemaga, kuna suurtes piirides on nii, et tänapäeva maailmas ei saa kolm inimest neljast nautida usuvabadust.

Seminari lõpus vastasid parlamendisaadikud paneelis teemakohastele küsimustele. Nende vaated olid üsna erinevad selles osas, kuidas tasakaalustada individuaalseid ja ühiskondlikke õigusi, samas olid kõik valmis kaitsma usuvabadust kui inimõigust.

Lisaks sellele seminarile külastasid dr Diop ja pastor Aromäki luteri kiriku nõukogu, kus nad kohtusid kiriku esindajatega ning jagasid mõtteid selle kohta, kuidas adventistid ja luterlased peaksid jätkama selles olulises vallas dialoogi nüüd, kui uks on sellele avatud.

Aromäki oli esimene, kes ühel vabakirikute nõukogu koosolekul sellise sümpoosioni mõttega esile astus. Ta ütles, et Soome väiksemate koguduste eelis võib olla see, et neid tunnustatakse inimõigusi kaitsva häälena. Aromäki jaoks oli seminar positiivne tõend sellest, et selline asi võib võimalik olla.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat