Elustiilikoolitusele järgneb paljudes kohtades kursus "Avasta kristlus"

Avaldatud 2.4.2019

Sel sügistalvisel hooajal on Eesti erinevais kogudusis peetud elustiiliseminari „Loomine ja tervis” ning praegu käib neljas koguduses jätkukursusena kristluse põhitõdesid tutvustav seminar „Avasta kristlus”.

Kursuse „Avasta kristlus” 7osaline evangeeliumi tuuma tutvustav algversioon põhineb Markuse evangeeliumil ja selle on välja töötanud Austraalia pastor David Riley. Tallinna I koguduses kujundasid paari aasta eest Olavi Laur, Ivo Käsk ja Mervi Kalmus sama nime alla kursuse kokku 24osaliseks. See pikem versioon koosneb kahest suuremast osast, esimene, 10osaline seeria tutvustab kristluse ABC-d, teine 10+4osaline seeria tahkemaid Piibli tõdesid.

Praegu viiakse kursust erinevas vormis läbi neljas Eesti koguduses.

„Avasta kristlus” Terve Elu Keskuses

Kui teised pastorid juhendavad kursust esimest korda, siis Ivo Käsul on varasem juhendamiskogemus Tallinna I kogudusest. Praegu viib ta kursust läbi Kompassi koguduses, seekord 9osalise seeriana. Rääkides kursuse eelistest, sõnas Ivo, et „see on hea kompaktne kursus, mis õpetab kristluse algtõdesid, evangeeliumi tuuma.” Kursuse kasuks räägib ka see, et materjalid on juba kokku pandud, ka slaidid ja töölehed on olemas; neid saab omalt poolt täiendada ja omavahel koos täiendustega jagada.

„Tallinnas oleme teinud nii, et alustame kursust ühise õhtusöögiga ja sellele järgneb kursus,” ütles Ivo. „Avasta kristlus” toimub Terve Elu Keskuses esmaspäeviti kell 18.15, jäänud on veel viis korda. Pärast suve on plaanis kursusega jätkata.

„Avasta kristlus” Viljandis

Iga kogudus viib kursust läbi omamoodi, ent üks ühendab praegu kõiki kohti, kus „Avasta kristlus” kestab: sellele on eelnenud elustiilikoolitus „Loomine ja tervis”. Viljandis lõppes „Loomine ja tervis” märtsi alguses, seejärel oli üks nädal vahet ja 2. aprillil oli „Avasta kristluse” teine kord. Kokku saadakse Centrumi konverentsisaalis teisipäevaiti kell 18.00.

„Kursuse lähenemisnurk on selline, et evangeeliumi lugedes ei mõelda tavaliselt nii süsteemselt nendele teemadele, mis evangeeliumist tegelikult välja tulevad. Evangeeliumi lugedes võetakse sageli ette  üks lugu, aga kui läheneda loetule süsteemselt, on see väga huvitav ka läbiviijale,” ütles Virve Toom.

Viljandis oli soov kutsuda pärast elustiilikoolitust inimesi edasi uurima ja selline lähenemine on Virve sõnul täitnud oma eesmärki. „Elustiilikoolitusel tulid usaldamise teema juures esile vaimulikud teemad ja nii mõnelgi tekkis küsimusi. Siis oli hea reklaamida, et nendele küsimustele saame vastuseid otsida järgmisel koolitusel,” rääkis Virve.

Virve lisas, et on tore, et kursusel osalevad ka oma koguduse liikmed. „Viljandis on kolm laudkonda, hubasema õhkkonna saavutamiseks on kaetud teelaud. Igas laudkonnas on laudkonna juht, kes arutelu juhib. Nii tekib lähem kontakt, inimesed on vabad küsima ja arutlema. Ma olen väga tänulik koguduseliikmetele, kes on võtnud selle rolli, et tulla ja koos külalistega arutleda. See on oluline ülesanne, kõigil on oma roll.”

„Avasta kristlus” Rakveres

Ka Rakveres eelnes praegu vältavale kursusele elustiilikoolitus „Loomine ja tervis”, mis lõppes veebruari keskel ja kus reklaamiti kursust inimestele, kel muidu ühegi kogudusega kontakti ei ole.

„Rakveres on koolitus teisipäeviti üle nädala, nii oli ka eelmine koolitus ja otsustasime jätkata sama regulaarsusega, sest inimesed olid sellega harjunud,” sõnas Toivo Kaasik. Kokku saadakse Multi Margeri majas ja järgmine kogunemine on 9. aprillil kell 18.00.

Tulevikku vaadates sõnas Toivo, et esitab osalejaile küsimuse, kas jätkukoolitust soovitakse jätkata samas kohas või ollakse nõus kolima kogudusehoonesse. „On plaan kursusega jätkata. Kui osalejad on nõus, kolime kirikusse, nii saab osalejaid kirikusse integreerida. Jätkame kursuse II osaga.”

„Avasta kristlus” Põltsamaal

Põltsamaal lõppes elustiilikoolitus möödunud nädala kolmapäeval ning „Avasta kristlus” algab 3. aprillil. Kokku saadakse Põltsamaa kultuurimajas igal kolmapäeval kell 18.00. Rein Kalmus sõnas, et kursust tehakse enne suve kuus korda. „Teen selle nime all kursust esimest korda. See on minu jaoks kristluse nullkursus,” sõnas Rein. „On hea, et need kontaktid, mis me elustiiliseminariga saime, saavad jätkuda ja ehk leiab mõni inimene selle kaudu kergemini tee adventkogudusse.”

„Loodan, et rohkemadki kogudused võtavad omaks regulaarsuse kursuste tegemisel. See peab olema meie iga-aastane tegevus. See ei tähenda, et kõik kogudused peaksid tegema kindlasti seda kursust, kuid kõik kogudused peaksid igal aastal midagi regulaarselt tegema. Inimeste vajaduste teenimine ja evangeeliumi kuulutamine ongi see, mida me teeme,” ütles Ivo Käsk.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat