Tallinna III koguduse askeldajad astusid koguduse ette

Avaldatud 9.4.2019

Hingamispäeval, 6. aprillil tervitati Tallinna III koguduses ametlikult ja pidulikult uut askeldajate klubi. Tallinna III koguduse lapsed käisid rajaleidjate laagris esimest korda kaks suve tagasi, nüüd ootab ees kolmas laager.

Uue askeldajate klubi juht on Kristine Krishchuk ja abilisteks on lapsevanemad. Ühe koguduseliikme ja abilise, Arina Karlova sõnul ei seisa askeldajate klubi töö mitte ühe inimese õlul, vaid kogudus aitab igati kaasa. „On väga oluline, et kogudus toetaks seda tööd,” ütles Arina. „Meil on õnneks palju lapsevanemaid, kes aitavad kaasa. See ei ole ühe inimese töö, koos saame rohkem teha. See annab motivatsiooni neile, kes veel ei tegutse, kui nad näevad, et ollakse edukad. Kui on mitu meeskonnaliiget ja üksteist toetatakse, siis see annab parema tulemuse.”

Eesti värskeimasse askeldajate klubisse kuuluvad 3–8-aastased lapsed, kes on jagatud vanuse järgi omakorda kolme rühma: koprakesed, tallekesed ja askeldajad. Kokku on klubis 11 last.

Arina sõnul on klubi tegutsenud juba alates septembrist 2018. „Selle aja jooksul tegid lapsed ettevalmistusi, et koguduse ees anda tõotus ja laulda hümni,” ütles Arina ja lisas, et ettevalmistavad tegevused algasid sellest veel aasta võrra varem, et lapsi programmiks ette valmistada.

Laupäevasel pidulikul teenistusel said värsked askeldajad kaelaräti ja märgilindi ning oma esimesed märgid, mille saab lindile kinnitada.

Arina rääkis, et askeldajate tunnid, mis toimuvad kaks korda kuus pühapäeviti, on vabamas õhkkonnas kui hingamispäevased lastetunnid. „Lapsed saavad siin vabamas vormis suhelda ja väikses grupis arutada, saavad mängida – nende tegevuste jaoks tavaliselt hingamispäevakooli ajal aega ei jätku.” Pärast laupäevast jumalateenistust, kui lapsed on vaikselt istunud, soovivad nad veel suhelda ja mängida ja askeldajate kokkusaamine on selleks hea võimalus: aega on rohkem, tegevused on erinevad ja väiksed ja suured tegutsevad koos. „Kui väiksed ja suuremad on koos, soosib see erinevas vanuses laste suhtlemist. See on väga oluline. Vanemad toetavad väiksemaid, eriti mänguliste tegevuste kaudu,” selgitas Arina. Kuigi tunnid on vanusegrupiti omaette, saab palju teha ka koos. „Kui hingamispäevakool on pühendatud vaimulikele teemadele, siis askeldajate klubis on väga palju praktilist osa. Mõned tegevused toimuvad ka väljaspool kirikuhoonet, see on laste jaoks põnev.”

Arina peab oluliseks ka seda, et lapsed koguvad õpitu eest märke. „See toetab nende uudishimu ja paneb neid mõtlema selles suunas, mida nad muidu ei teeks: nad peavad täiendavalt teatud teemasid uurima. See laiendab laste silmaringi ja õpitakse rohkem, kui koolis või lasteaias mingi teema juures läbitakse.” Arina sõnul on oluline, et askeldajad, kellest saavad hiljem rajaleidjad, säilitaksid sama uudishimu ka tulevikus.

Tallinna III kogudus tundis askeldajate klubist rõõmu. „Laste valmistatud asjad võetakse meil alati väga soojalt vastu. See on meie koguduses uus asi; see ei olnud tavaline laulmine ja etteastumine, see oli midagi uut, mida meie kogudus huviga jälgib ja toetab,” sõnas Arina. „See on meie järelkasv Jeesuses ja me soovime neid igati toetada.”

Adventkoguduste Eesti liidu rajaleidjate ja askeldajate töö juht Jaanus-Janari Kogerman, kes ka Tallinna III koguduse askeldajate klubi avateenistusel osales, väljendas head meelt selle üle, et Tallinna III kogudus võtab aktiivselt askeldajate ja rajaleidjate tööst osa. "Rõõmsaks tegi mind see, kui nägin, et see ei ole mitte ainult mõne üksiku koguduseliikme pingutus, vaid lapsevanemad ja koguduseliikmed toetavad seda tööd. Ja kohe eriti rõõmsaks see, et on nii palju vahvaid askeldajaid, kes tahavad olla koos Jeesusega."

Askeldajad on Seitsmenda Päeva Adventistide ülemaailmse kiriku laste- ja noorteprogrammi Rajaleidjad 4–9 aastastele mõeldud programm, kuhu on oodatud kõik lapsed, sõltumata oma soost, rassist, rahvusest ja usutunnistusest. Üle maailma tegutseb enam kui 1,3 miljonit askeldajat enam kui 35 000 klubis, Eestis on askeldajate klubid lisaks Tallinnale ka Tartu ja Pärnu adventkoguduse juures.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat