Usuvabaduse eestkõnelejate sõnul ei ole usuvabaduse eest seismine valiku küsimus

Avaldatud 30.5.2019, allikas Adventist Review

Seitsmenda päeva adventistide jaoks ei ole kõigi inimeste südametunnistuse- ja usuvabaduse eest võitlemine valikuvõimalus, sõnasid usuvabaduse eestkõnelejad 17. iga-aastasel usuvabaduse õhtusöögil Washington DC-s USAs.

20. mail toimunud õhtusöögil osales üle 120 koguduse ja valitsuse esindaja, diplomaadid, kogudusejuhid ja mittetulundusühendused. Õhtusöögi eesmärk oli arutleda praeguse olukorra üle usuvabaduse osas üle maailma ning meenutada külalistele, et südametunnistusvabadus ja uskumused on sügavamate juurte, kui arvatakse.

„Usuvabadus tähendab seda, et inimene on vaba usulisest kiusamisest ja tagakiusamisest, kuid selle juured on palju sügavamal kui pelk ühiskondlik elukorraldus,” sõnas IRLA (International Religious Liberty Association, rahvusvaheline usuvabaduse ühendus) peasekretär Ganoune Diop. „See ei ole midagi, mille üle seadusandjad saavad hääletada.”

Diop, kes on ühtlasi adventkoguduse avalikkussuhete ja usuvabaduse osakonna juht, selgitas, miks peab igale inimesele usuvabaduse tagama.

„Usuvabadus on jumalik vahend, mis peegeldub inimestes. Südametunnistusvabadus on seotud asjaoluga, mida tähendab olla inimene, kuna armastust ei saa sundida, armastus vajab vabadust.”

Diop rõhutas, et usuvabadus on enam kui ühe idee edendamine. „See on osa inimeseks olemise missioonist.”

Õhtusöögi peakõneleja oli USA kongressi esindaja Sheile Jackson Lee, keda kirjeldatakse kui mõjukat häält Washingtonis. Jackson Lee on USA esindajatekojas üks kahest adventistist ning tal on palju kogemusi naiste ja laste õiguste eest seismisel.

„Religioon ja usk ei peatu poliitilise kuuluvuse piiri ees ja just sel põhjusel peaks usuvabaduse eest võitlajetele avatud olema iga uks,” sõnas ta.

Jackson Lee kutsus üles noori ja teisi usuvabaduse ideest vaimustuma. „Usuvabadus on inimõigus,” rõhutas ta.

Üleilmse adventkoguduse president Ted N. C. Wilson rõhutas vajadust olla alati valmis kaitsma iga inimese õigust uskuda ja usku praktiseerida vastavalt enda südametunnistusele.

„Ei ole oluline, mida ütleb põhiseadus, inimesed peavad alati seisma usuvabaduse eest,” ütles ta. „Igaüks meist peab olema usuvabaduse saadik.”

Wilson selgitas, et selles kontekstis on IRLA iga-aastane õhtusöök „oluline võimalus värskendada oma pühendumist usuvabadusele”. Palvetades iga osaleja pärast, palus Ta Jumalat, et Ta õnnistaks usuvabaduse eestkõnelejate tööd.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat