Krõõt Lõbus lõpetas Newboldi kolledži magistriõppe

Avaldatud 16.7.2019

Pühapäeval, 14. juulil oli Inglismaal Newboldi kolledžis rõõmupäev, kuna toimus lõpuaktus. Seekordsel lõpuaktusel sai teoloogia magistrikraadi ka meie Krõõt Lõbus (pildil ema Lidiaga).

Krõõda õpingud Newboldi kolledžis vältasid kolm aastat: esimesel aastal läbis ta diplomiõppe, kahel järgmisel magistriõppe. Krõõt sõnas õpinguteajale tagasi vaadates, et see oli tore, aga raske aeg. „Pean ütlema, et see on olnud minu jaoks kõige parem hariduskogemus. Nautisin iga oma tundi, lektorid olid 100% võrratud, klassikaaslastest sai nagu perekond. Hariduse poolest, kraadi poolest, akadeemia poolest on Newbold kõige lahedam kool, kus ma käinud olen.” Bakalaureusekraadi omandas Krõõt nõustamiskallakuga psühholoogias Põhja-Inglismaal.

Krõõda kitsam eriala oli Vana Testament. Oma lõputöös uuris Krõõt oma kaht eriala – psühholoogiat ja teoloogiat – ühitades Eelija depressiivsust. „Uurisin 1. kuningate raamatust Eelija lugu, Eelija masenduseloos võimalikule depressioonile viitavat.” Pidades vaimset tervist oluliseks teemaks, eriti kogudusetöötajate hulgas, ütles Krõõt, et psühholoogiaga arvestamine on vaimulikus pildis oluline.

Vaatamata õpingutele kulunud aastatele ütles Krõõt, et targana ennast ei tunne. „Mul on selline tunne, et mida rohkem õpid, seda rumalamana ennast tunned. Üks psühholoogialektor ütles, et mida rohkem sa teada saad, seda rohkem küsimusi sul tekib. Mida kõremale hariduses lähed, seda enam mõistad, et targem on olla vait, sest sa ei tea midagi. Mida rohkem teoloogiat olen õppinud ja uurinud, seda rohkem olen mõistnud, et on nii palju, mida teada, ma ei ole isegi pinda veel kraapinud.” Siiski on õpingutest palju kasu pastoriinternatuuris, mida Krõõt praegu Tallinna I koguduses ja alates septembrist Tartu ja Elva koguduses läbib. „Ma arvan, et õpitu tuleb kasuks peamiselt siis, kui on tegu jutluse kirjutamisega või kellegagi Piibli õppimise puhul. Ülikool on ülikool ja teooria ja teooria, praktika kipub olema teistsugune, seda peab omal käel õppima ja saama aru, mis reaalsus on. Kui praktika kätte jõuab, siis tuleb inimese keerukus esile ja iseenese keerukus ka. Kuid teooria on ikka kasulik, on isiklikult kasulik.”

Alates 1. septembrist asub Krõõt täitma ka liidu noortejuhi rolli. „Olen kindlasti põnevil, sest noored on meie koguduse ja selle maailma tulevik. Mulle meeldib, kuidas Piiblis öeldakse, et noored on nooled meie vibul. Kui neid õigesse kohta suunata, siis on nad väga tugevad relvad. Me peame noori kasvatama ja arendama ja juhendama ja julgustama,” ütles Krõõt uut tööülesannet kommenteerides.

Kuigi praegu on veel vara rääkida noortetöö konkreetsetest arengusuundadest ja plaanidest, on Krõõdal siiski mõtteid, mida sooviks näha ellu rakendumas. „Mina tahaks näha, et noored saaksid treenitud ja oskaksid olla aktiivsed. Noortetöö kipub olema selline, et mida me noortele pakume – laagreid, kõnesid, noorteõhtuid.” Krõõda sõnul peaks mõtlema sellele, kuidas noori ette valmistada, et nemad ise seda kõike tegema hakkaksid. „Mitte mida noored saavad, vaid mida noored saaksid anda. Eesmärk on aktiviseerida noori ja valmistada neid ette olema aktiivsed. Kui pole kunagi öeldud, kuidas olla aktiivne, siis see on keeruline, eriti kui koguduses on kindlad rollid paigas.” Krõõda sõnul on oluline, et kogudus oleks valmis laskma noortel ees olla, teha vigu, kasvada, areneda, õppida.

Ühendades mõtteid enda õpingutest ja tööst noortega, ütles Krõõt, et oleks tore näha noorte seas rohkem neid, kes tahaksid harida ennast evangeelselt. „Newboldis on näiteks üheaastane tasuta misjoniprogramm. Oleks tore, kui noored oleksid valmis minema ja sooviksid minna. Võiks kutsuda noori kaaluma teoloogiat ja evangelismi ja Jumala tööd kui oma tulevikku.”

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat