Hingamispäev rajaleidjate suurlaagris

Avaldatud 5.8.2019, allikas TEDNews

Trans-Euroopa divisjoni (TED) rajaleidjate suurlaagris camporee’l ei ole võimalik tunda tühja kõhtu, sest toidutoimkonna vabatahtlikud on 4000 laagrilise vajaduste eest hoolitsemisel väsimatud. Kuid sellegipoolest astus laagri peakõneleja, Norra noortepastor Melissa Myklebust reede õhtul kuulajate ette, kaevates väga tühja kõhu üle.

Kõik sai selgeks hetkel, kui ta viis noorte mõtted Egiptuse külluselt Jumala usaldamiseni ja manna pakkumiseni Tema rahvale. Sel ajal hakkas teavast mannat (plaksumaisi) sadama, kattes põranda valge kihina. Laval oli sadu pakitud mannakotte, mis olid mõeldud kingituseks laagrilistele, kes on möödunud nädala kestel õppinud iisraellaste väljatulemise kohta Egiptusest.

Reede õhtul, kui jumalateenistuse aeg liikus päikeseloojangu poole, õpiti veel üks liigutav õppetund Iisraeli kohta. Iisraeli rajaleidjad on selles laagris külalisgrupina ja kui päike hakkas loojuma, pakkusid nad väga liigutava elamuse: süüdati kaks õlilampi, loeti heebreakeelset õnnistuspalvet ja lauldi traditsioonilisi heebrea laule, millega tervitatakse hingamispäeva.

Hingamispäev tähendab puhkust ja pärast head ööund soojas kuivas ilmas ärkasid rajaleidjad uude päikeselisse hommikusse. Nad panid selga oma kenad rajaleidjate vormid ja iga riigi klubi ühines paraadiga, mille eesotsas olid trummimängijad. Paraad läbis kogu laagriala, kuni jõuti jumalateenistuste paika.

Hingamispäeva jumalateenistus tipnes 12 rajaleidja ristimisega. Osa ristitutest oli oma otsuse saada ristitud teinud eelmisel camporee’l, kuid nende jaoks on rajaleidmine nii oluline, et nad ootasid järgmist laagrit, et ristitud saada. Üks tüdruk ütles, et on Jeesust järginud juba varem, kuid soovib kõigi nähes oma elu Jeesusele pühendada. Igaühel 12st oli rääkida oma lugu. Iga lugu oli eriline.

Laagris ühendati omavahel ristimine ja Punasest merest läbitulemine: kogu laager läks pärast hingamispäevast jumalateeistust hiiglaslikust küünist, kus teenistused toimuvad, välja ühtses kolonnis, ukse juures olid sinised ja valged õhupallid, mis sümboliseerisid Punast merd; paljude jaoks oli see väga liigutav kogemus.
„Mul on ikka veel vau-tunne sees,” ütles Nkomo-Nyathi. „Missugune näitlik kogemus Punase mere läbimisest! See on imeline, nii imeline!”

Rootsi laagrialal sai hingamispäeva pärastlõunal osa erinevatest tegevustest. Õhtu lõppes väga elavaloomuluse laulmisega, lauldi ka laagri teemalaulu ning tänati laulu autorit Elijah Evansit.

Loe ja vaata laulu autori kohta rohkem siit.

Sellele järgnes selge seletus pühamuteenistusest, pastor Melissa näitas pühamu sümboleid ning rääkis, kuidas need kõik on seotud meie vaimuliku eluga: andestuse, ristimise, tunnistamise, ustavusega palves. Seintele riputati pühamuplakateid, millele rajaleidjad said kleepida südamekujulisi kleeppilte sümbolitele, mis nende elu sel hetkel enim puudutab. „See sõnum oli naelapea pihta, täpselt õigesse kohta,” ütlesid Walesi klubi juhid.

Paljud rajaleidjad kasutasid võimalust minna pühamuteemalisse telki. Kui päike hingamispäeva õhtul loojus, oli see järjekordne võimalus mõelda usaldusest, Jumala headusest ja Tema soovist olla igavesti meie sõber.

Esmaspäeval on camporee viimane õhtune jumalateenistus, laagri lõputeenistus. See alab kell 21.30 ja vaadata saab siin

Rohkem pilte ja videoid leiab TEDi Facebooki-seinalt ja camporee Facebooki-seinalt.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat