Adventkoguduse kaplanite kokkusaamisest Prantsusmaal

Avaldatud 5.7.2008, autor Rein Käsk

16.-19. juunil toimus Prantsusmaal Saleve adventülikoolis adventkiriku Euro-Aafrika ja Trans-Euroopa Divisjoni (TED) kaplanite nõupidamine, mida olid vedamas adventkiriku Peakonverentsi vastava osakonna – adventkiriku Kaplaniteenistuse (ACM) äsja pensionilejäänud direktor Martin W. Feldbush, tema „mantlipärija“ kolonel Gary R. Councell ja asedirektor Mario Ceballos.

Loomulikult olid kohal kaplaneid innustamas ja üritust korraldamas mõlema divisjoni pastorite assotsiatsiooni sekretärid – TEDist Daniel Duda ja naabritest, võõrustajate poolelt Roberto Badenas. Esindatud oli valdav enamus Euroopa riike, Egiptus ja Lähis-Ida. ACM on loodud koordineerima, koolitama ja toetama kaplaniteenistusi meie ülemaailmses kirikus. Juhid rõhutasid, et kõik kaplanid on pastorid e vaimulikud meie kirikus, kuid kõik vaimulikud ei ole kaplanid. Kaplaniteenistuses on samuti erinevaid töölõike – sõjavägi, vanglad, tervishoiuasutused, õppeasutused ja mitmed vabatahtlikud jm organisatsioonid.

ACM infolehelt oli lugeda, et adventkirikus sai kaplaniteenistus alguse Battle Creeki kolledžis 1875. aastal ja peagi laienes see kiriku kasvavasse tervishoiusüsteemi – Battle Creeki sanatooriumisse. Teine maailmasõda ajendas mõningaid vaimulikke kaplaniteenistusele armees. Esimene adventvaimulikust kaplan korrektsiooniinstitutsioonides alustas oma tegevust Kalifornia osariigi vanglasüsteemis 1959.a. Praeguseks teenib Põhja-Ameerika kaplaniteenistustes üle 350 adventistist kaplani, so enam kui ülejäänud maailmas kokku. Nimelt on meie ülemaailmses kirikus väljaspool seda maailmajagu kaplaniteenistustesse hõlmatud üle 300 kaplani. (Võib-olla pole need kõikjal mujal küll nii täpselt arvel, R.K.).

Mõttetalgute tulemusena valmis ka selle valdkonna vaimulike töötegijate pöördumine kiriku juhtkonna poole vastavate soovitustega.

Kogu sündmusest ja sellega seonduvaist mõtetest üritan kirjutada järgmisele Meie Aja numbrile.

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat