Muudatused pastorite tööpiirkondade osas

Avaldatud 3.9.2019

Alates 1. oktoobrist rakenduvad liidu töötajate tööpiirkondades järgmised muudatused: Viljandi koguduse pastoriks saab Priit Keel; Võru ja Valga koguduse pastoriks saab David Nõmmik (kes alustab Valgas juba 1. septembrist) ; Krõõt Lõbus suundub internatuuri Tartusse Hele Kulbi juurde, lisaks Tartu kogudusele on nende teenida Elva kogudus; Narva ja Jõhvi koguduse piiblitööline on Aleksandr Tsugai ning Vadim Skrypiy teenib edaspidi Tallinna III kogudust, Tallinna rahvusvahelist ja Valgu gruppi; Kuressaare koguduse pastoriks saab Virve Toom. 

Nii nagu seni jätkab Rakvere ja Jõgeva koguduse pastorina Toivo Kaasik, Haapsalu ja Keila koguduse pastorina Marge Randlepp, Tallinna I ja Rapla koguduse pastorina Olavi Laur, Türi ja Põltsamaa koguduse ning Paide grupi pastorina Rein Kalmus ja Pärnu koguduse pastorina ka liidu esimehena teeniv Andres Ploompuu. Meie liidu pistikute (Kompass, Majakas, Surju) kootsina jätkab Ivo Käsk.

Loe liidu nõukogu vastava koosoleku kohta rohkem siin. 

Järgnevalt jagavad oma muljeid need pastorid ja piiblitöölised, kelle töökoht alates 1. septembrist muutus. Iga nime järel on nimetatud kogudus või grupp , kus ta teenima hakkab.

Virve Toom: Kuressaare kogudus

Virve (pildil viimasel jumalateenistusel Viljandi koguduses) teenis kaks aastat ja ühe kuu Viljandi koguduse piiblitöölisena. „See oligi minu esimene töö piiblitöölisena ja see oli minu pastori-internatuur. Kooli lõpuga sai läbi ka internatuur ja nüüd jätkan pastorina,” rääkis Virve.

Loe Virve koolilõpetamise kohta rohkem siin. 

Viljandis töötamist peab Virve väga heaks kogemuseks. „See on olnud hea kogemus, sõna otseses mõttes koolipraktika. Olen saanud külastusi teha, koos kogudusega koolitusi läbi viia: „Loomine ja tervis” ja „Avasta kristlus”. Tegime koos misjoniväljasõite. See kõik on olnud koostöös kogudusega. Sellest on mul väga-väga hea meel.”

Kuressaare kogudusega on Virve juba kohtunud. „Me oleme koos Andrese, Kuressaare eelmise pastoriga, juba Kuressaares käinud. „Saime juba ka nõukoguga kokku, rääkisime, et tahame oktoobris alustada koolitusega „Loomine ja tervis” ja sealt edasi tegutseda. On olnud hooga pihtahakkamine.”

Andres Ploompuu: Pärnu kogudus

Varem Pärnu ja Kuressaare kogudust teeninud Andres jääb nüüd üksnes Pärnu koguduse peale, samuti on ta koguduste liidu esimees. Kuressaare-aeg jäi Andresele lühikeseks: alates 2018. aasta novembrist kuni tänavu augustini. „Aeg on olud üürike, aga väga tore. Võtan Kuressaarest kaasa eelkõige sooja tunde. Minu jaoks on see kogudus, kes täna seal on, kuigi väike, harmooniline, soe ja hea näide kohast, kus on hea olla. Alati on sinna olnud rõõm sõita, alati olen sealt ära tulnud väga hea tundega, Kuressaare linn ise on ka vahva koht,” rääkis Andres (pildil vasakult: Olev ja Virve Toom ning Andres ja Helena Ploompuu Kuressaare kirikus).

Andres käis Kuressaares ka enne seal pastorina teenimist, kuna oli Priit Keele mentor. „Juba siis sai see kogudus mulle tuttavaks ja armsaks. Ses mõttes teadsin, mis mind ees ootab. Ei julge öelda, et oleksin väga palju saavutanud, sest aeg pastorina jäi seal lühikeseks, aga mul on hea meel, et Kuressaare kogudus on iseseisev, Raimu Kuris on seda juhatanud. Tänu sellele, et tema ja ka ülejäänud kogudus usinalt ja südamest asju organiseeris, sain tegeleda rohkem ka liidu asjadega, pastorite ühendusega.”

Krõõt Lõbus: Tartu ja Elva kogudus, lisaks noortetöö

Krõõt Lõbus on töötanud seitse viimast kuud Tallinna I koguduse ja Tallinna rahvusvahelise kogudusegrupi (TISDAC) piiblitöölisena. Nüüd suundub ta Hele Kulbi kõrval teenima Tartu ja Elva kogudust. Samuti on Krõõt noortetöö juht. „Ma olen väga põnevil ja ma väga ootan seda. Mulle on Tartu linna alati väga meeldinud. Ma ootan väga, et näha, mida Jumal teeb,” ütles Krõõt tulevikule mõeldes.

Seitse kuud, mille Krõõt töötas Tallinnas, on Krõõda jaoks lühike aeg, tema sõnul õppekurv: „Tegin küll asju, aga kõik ei läinud nii edukalt, kui oleks võinud minna. Õppisin, mida teisiti teha, millele keskenduda. Kõik oli õppemomendiga, harjutamine.”

Loe Krõõda tööleasumisest siin. 

Tallinna I kogudusest ja TISDACist jäävad Krõõdale (pildil Ivo Käsu ja Tallinna I koguduse vanema Rain Siimuga) lisaks õppimisele meelde toredad ühised ettevõtmised. „Rahvusvahelises koguduses meeldib mulle tohutult nende osadus, nad tunnevad üksteist, teavad üksteist, on kõik üksteisele olulised. Neil on praktiliselt igal hingamispäeval ühine lõuna, see on hästi tore ja koguduse jaoks oluline.” Tallinna I kogudusest soovib Krõõt kaasa võtta noorte energia ja tegutsemistahte. „Mulle meeldis noorte energia. Alustasime noortega piiblilugemist, laupäevaõhtuseid teenistusi tegid noored. Neil on tahtmist teha ja olla koos, lugeda koos. Võtan kindlasti endaga kaasa nende energia ja entusiasmi teenida Jumalat.”

Krõõda meele tegi rõõmsaks ka see, et hüvastijätuhingamispäeval kingiti talle päevalilli, mis on tema lemmiklilled. „Jumal hoolitseb isegi väikeste asjade eest. Kui ütlesin pärast lillede saamist, et need on minu lemmiklilled, tuli lillede ostja pärast minu juurde ja ütles, et oli enne palvetanud, mida kaardile kirjutada. Ja kuna kaardil olid päevalilled, siis ostis sinna juurde päevalilled. See oli nii lahe, kuidas Jumal seda juhtis.”

Krõõda juhtida on ka noortetöö ja seoses saabuva pimeda ajaga on ka üks plaan vormumas. „Ma tahaksin organiseerida noortepäeva, ühepäevase laagri hingamispäeva pärastlõunast pühapäeva lõunani. Eesmärk on, et noored saaksid talvisel pimedal ajal kokku tulla, midagi sooja kogeda, uurida koos Piiblit, veeta koos aega.” Plaan on see noortepäev korraldada novembris.

Priit Keel: Viljandi kogudus

Priit (pildil abikaasa Külli ja lastega) on Tartus ja Võrus töötanud 2018. aasta novembrist, enne seda kolm aastat Kuressaare koguduses. Võrreldes neid kaht kogemust, sõnas Priit, et Tartus ja Võrus oli kergem, kuna sai töötada koos teise pastori, Hele Kulbiga. Priit läbis Hele juhendamisel pastori-internatuuri.

„Tartu on tunduvalt suurem kogudus, ka Võru on suurem kui Kuressaare, kus tegin paljusid asju üksinda, alustades koristamisest ja kütmisest. Tartus oli hoopis teistmoodi, selliseid asju polnud vaja teha ja pastoril oli rohkem juhtimistööd, administratiivset tööd.”

Loe Priidu koolilõpetamise kohta rohkem siin. 

Viljandi kogudusele mõeldes ütles Priit, et tunneb end positiivselt. „Lähen heade tunnete ja mõtetega. Loodan, et kogudusega saame üksmeele ja tekib edasimineku mõtteid, saame koos plaane teha, mõelda, mis on tehtud ja kuidas võiks edasi minna. Mulle on see uus leht, seal on võimekas kogudus ja ma ei ole pastorina üksi,” rääkis Priit, lisades, et ootab Viljandi koguduses töötamist põnevusega.

David Nõmmik: Valga ja Võru kogudus

David (pildil Viljandi koguduses jutlustamas) on viimased viis aastat teeninud koguduse juhtimistasandil ning naaseb nüüd uute kogemustega pastoritöösse, alates 1. septembrist on ta Valga ja alates 1. oktoobrist ka Võru koguduse pastor. „Mul on hea meel, et saan uuesti pastoraalsele tööle pühenduda. Administratiivne töö oli omal kohal, nüüd tahaksin rohkem pühenduda vahetule tööle inimestega ja töötada koguduse tasandil,” sõnas David ning arutles, et valdkonnad on kindlasti mõnevõrra erinevad. „Koguduses töötab pastor rohkem rohujuure tasandi, püüab jõuda inimesteni, kes elavad tema tööpiirkonnas. Administratiivne töö on samuti töö inimestega, ainult et enamasti teiste ametnikega. Samas külastasin muidugi ka juhina kogudusi ja nägin nende elu ja muresid.”

Kahele kogudusele ja teenimispiirkonnale mõeldes ütles David, et Võru kogudust ta veel väga hästi ei tunne ja tööle Valga koguduses mõtleb väikese murega. „Ma tean, et igas koguduses on erinevad mured. Valga koguduse nimekirjas on 21 liiget, kellest mitmed elavad või töötavad kuskil mujal, kohapeal on väga väike liikmeskond, kellest enamus on eakamad.” Selline olukord paneb Davidi sõnul mõtlema, kuidas ja mida saab edasi teha. „Sooviksime midagi uut alustada. Loodame Jumala armu peale.”

Vadim Skrypiy: Tallinna III, rahvusvaheline kogudus, Valgu grupp

Vadim (pildil abikaasa Nadja ja lastega Narva kirikus) on kaks aastat töötanud Narva koguduse pastorina ja lisaks sellele teeninud ka Tallinnas III koguduses. Oma Narva-aega kirjeldab Vadim kui uute sõprussuhete loomist. „See oli uus sõprus uute inimestega, võtan sealt endaga kaasa uued suhted. Jumala teenimine kellegagi koos on alati meeldejääv kogemus. Kui ollakse kellegagi koos teeninud, muutuvad suhted sügavamaks ja tõsisemaks, sõprus muutub tugevamaks.” Kuna Vadim jääb Narva ja Jõhvi pastori Aleksandr Tsugai mentoriks, siis kohtub ta ka edaspidi aeg-ajalt Narva koguduse, aga ka Jõhvi kogudusega.

Rahvusvahelise koguduse kohta sõnas Vadim, et sel on perspektiivi. „Praegu on maailm selline, et inimesed reisivad, tullakse siia õppima ja töötama. Arvan, et inimestele on oluline leida uuel maal kaasusklikke, õdesid ja vendi, nendega suhelda. Eriti kehtib see tudengite kohta, kes tulevad kaugetest maadest siia õppima: neil on hädavajalik, et siin, kodust kaugel oleks tuge, kaugel. Tahaksin, et see grupp oleks kaitstud ja kasvaks.”

Valgu grupiga ei ole Vadim veel kohtunud, küll aga mõningate sealsete inimestega. „Inimestega, kellega olen kohtunud, on mul head suhted, aga kohtumine grupiga seisab veel ees.”

Aleksandr Tsugai: Narva ja Jõhvi kogudus

Aleksandr, kes on seni teeninud Jõhvi koguduse pastori ja noortetöö juhina, töötab edaspidi Jõhvi ja Narva koguduse pastorina. See on tema jaoks esimene kogemus teenida kahte kogudust. „Ma olen kunagi Narva koguduses paar korda käinud ja võib öelda, et vene kogudused on sarnased, et ma tunnen vene inimesi. Kahes koguduses töötamisega võib juhtuda, et mõnel laupäeval hommikul olen ühes ja pärast lõunat teises koguduses, aga kindlasti tuleb mõlemast kogudusest leida inimesi, kes aitaksid jutlustega.”

Aleksandr kohtub Narva kogudusega 5. oktoobril, koos temaga on Narvas ka liidu esimees Andres Ploompuu.

Vitali Mirošnitšenko suundub emerituuri

Alates septembrist on emerituuris viimati Valga ja Elva koguduses teeninud pastor Vitali Mirošnitšenko. „Päris lõpuni ei ole ma veel aru saanud sellest tundest, aga tunnen, et äkki ei ole enam kohustuste koormat ja vastutuste rõhumist,” ütles Vitali. „Pean veel oma asjad Valgas kokku panema ja korteri üle andma,” lisas ta ja väljendas rõõmu ilusate ilmade üle, mida Jumal on veel suve lõppu kinkinud.

Möödunule tagasi vaadates sõnas Vitali, et kõik sõltub sellest, millele keskenduda. „Igas koguduses saab midagi head õppida. Kogudused on erinevad ja inimesed on erinevad. Ma tänan Jumalat sellise koolituse eest.”

Loe rohkem: Helis Rosina intervjuu Vitali Mirošnitšenkoga: Jumal tänatud kõige eest!

Nii Valga kui ka Elva koguduse liikmed väljendasid oma pastorile tänu lillede ja soojade sõnadega. „Inimesed tõid lilli ja ütlesid sooje sõnu. Kui tavalistel päevadel ei saagi võib-olla aru, et oled hea ja vajalik inimene, siis lahkumise päeval saad sellest aru,” ütles Vitali naljatamisi.

Oma tööle Valgas ja Elvas tagasi vaadates nimetas Vitali ära ka oma abikaasa Valentina: „Kui mina olen olnud hingamispäeviti Elvas, siis on tema Valgas jutlustanud. Abikaasa on väga hea tagala ja olnud selles töös suureks õnnistuseks," sõnas Vitali ja lisas: "Ma olen väga tänulik Jumalale ja inimestele, kellega koos me teenisime Jumalat ja Tema kogudust."

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat