Hingamispäevaküsimus jõuab ülemkohtule ühe sammu võrra lähemale

Avaldatud 18.12.2019, allikas Adventist Review

USA ülemkohtu advokaat on esitanud kohtule esildise kuulata ära juhtum, mille keskmes on hingamispäeva tõttu töökohalt vallandatud töötaja küsimus.

USA vandeadvokaat Noel Francisco esitas 9. detsembril resümee seitsmenda päeva adventistide koguduse liikme Darrell Pattersoni (pildil) osas farmaatsiaketi Walgreensi vastu. Francisco sõnas, et Pattersoni juhtum kujutab tõesti olulist usuvabaduse küsimust, mille üle kohus peaks aru pidama.

Kohtujuhtum sai alguse viis aastat tagasi, Pattersoni esindas Todd McFarland, kes on seitsmenda päeva adventistide peakonverentsi nõunik. Hagi esitati pärast seda, kui Walgreens vallandas Pattersoni, kuna ta ei osalenud laupäeval toimunud kahetunnisel koolitusel. Keskne seadusandlusega seotud küsimus on, kui kaugele peab tööandja minema, et kohaneda oma töötajate usuliste praktikatega. USA ringkonnakohus langetas otsuse Pattersoni vastu, väites, et kui usuline praktika on rohkem kui de minimis (pisiasjad) koorem tööandjale, ei nõua seadus sellega kohanemist.

McFarlandi sõnul on tõsi, et ilmalik ettevõte ei pea oma töötaja usuliste praktikatega kohanema igasugustel tingimustel. Kuid, lisas ta, kui usuline praktika on seotud töökohaga, siis kongress on püüdnud eristada ettevõtte vajadused ja töötaja vajadused, öeldes, et tööandja peab kohanema, kui see ei põhjusta talle „ebakohaseid raskusi”. Pattersoni juhtumi keskmes ongi nende kahe sõna, „ebakohased raskused” tõlgendamine.

„Üheltki töötajalt ei saa nõuda, et ta loobuks oma uskumustest, oma vajadustest, oma usust tööandja ettevõttepoliitika sobivuse tõttu,” sõnas McFarland.

Petterson ütles 2018. aastal Orlando Sentinelile antud intervjuus, et leidis ennast olukorras, kus talle öeldi, et ta peab hingamispäeval töötama. „Inimene, kel on usuline veendumus, on pandud olukorda, kus ta peab valima oma usulise veendumuse ja palga, seega oma pere eest hoolitsemise vahel. See on terav ja raske olukord, millesse inimene sattuda võib.”

Mc Farland väljendas lootust, et ülemkohus langetab otsuse, kas Pattersoni juhtum võetakse arutlusele, jaanuari alguses.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat