Ungari kogudusejuhti tunnustati tema töö eest vähemustega

Avaldatud 21.1.2020, allikas TEDNews

Seitsmenda päeva adventistide koguduse endist Ungari koguduste liidu uniooni esimeest ja koguduse ajaloolast Jenő Szigetit tunnustati eluaegse töö eest kõrghariduses, pastoraalses teenimises ja keskendumises tööle vähemustega.

Auhind antakse inimestele või organisatsioonidele, kes edendavad rahvuslikke standardeid ja teenivad vähemusi, neid, keda diskrimineeritakse või kel on ühiskonnas vähem privileege.

Oma kõnes rõhutas professor Szigeti, et iga inimene on vähemus, kuna igaüks on ainulaadne. „Meie olemasolu mõte on mõista ja aidata üksteist,” sõnas ta.

Auhinna andsid Ungari juudi kogukonna korraldatud tseremoonial üle Rootsi saadiku asetäitja koos Ungari valitsuse ministriga. Auhinnatseremoonia toimus Wallenbergi Ühingus 16. jaanuaril.

Raoul Wallenberg oli Rootsi saadik, kes töötas II maailmasõja ajal Ungari pealinnas Budapestis. Auhinda antakse välja tema mälestuseks, et edendada tema humanitaarseid ideaale ja vägivallatut vaprust.

Seitsmenda päeva adventistid Ungaris ja eriti toonane kogudusejuht töötasid II maailmasõja ajal koos Wallenbergiga, et elusid päästa. Wallenberg andis inimestele kaitsepassid. Ungarlane, kes teiste seas Budapestis juute varjas – kirikus ja teistes kohtades –, oli László Michnay. Koguduse liikmed aitasid peidetud juute toita ja turvalisse keskkonda toimetada. Michany oli esimene ungarlane, kellele Yad Vashemi autasu omistati – 1964. aasta 5. mail.

Yad Vashem on Iisraelis Jeruusalemmas asuv riiklik uurimiskeskus, mälestusmärk ja arhiiv, mis on pühendatud Teise maailmasõja ajal hukatud ja hukkunud juutidele ja kus uuritakse holokaustiga seotut.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat