Piibliviktoriin kutsub Piiblit lugema ja uurima

Avaldatud 24.1.2020

Eesti adventnoortele on tuttav piiblipäeva formaat, kui noored loevad Piiblist teatud raamatuid ja saavad siis ühel kevadpäeval kokku, et kogutud teadmised proovile panna. Briti uniooni noored osalesid 2019. aastal Põhja-Ameerika divisjoni piibliviktoriinil ning soovisid, et midagi sarnast võetaks ette ka Trans-Euroopa divisjonis (TED). TEDi viktoriin toimubki sel aastal esimest korda ja eri tasandite kaupa: kohalikus koguduste liidus, unioonis ja lõpp-peatus on divisjoni viktoriin 25. aprillil Hollandis Amsterdamis.

Eesti liidu tasandi viktoriin toimub juba laupäeval, 8. veebruaril. Lugemismaterjaliks on Esra, Nehemja, Hoosea, Aamose, Joona ja Miika raamat ning adventkoguduse piiblikommentaar nende raamatute kohta. Nendest raamatutest on välja jäetud järgnevad osad: Esra 2, Esra 8:1–14, Esra 10: 18–44, Nehemja 7:7–63, Nehemja 10:1–27, Nehemja 11:3–12:26.

Eesti liidu noortejuht Krõõt Lõbus sõnas, et Eesti voor on avatud kõigile vanusegruppidele, kuid uniooni edasi saab minna vaid tingimustele vastava vanusepiiriga meeskond: 12–17-aastased noored.

„Meil Eestis on viktoriin avatud kõigile, et tuleks rohkem inimesi ja et rohkem inimesi saaks osaleda. Kui noored, kes tahavad järgmisele tasemele edasi jõuda, teevad siin segatiimi, peavad nad edasi jõudes oma tiimi koosseisu muutma, ja tegelikult ei ole see õiglane nende meeskondade suhtes, kelle kõik liikmed on õiges vanuseklassis,” rääkis Krõõt.

Viktoriini eesmärk on Krõõda sõnul julgustada noori Piiblit rohkem lugema ja uurima. „Ülemaailmselt on selle ürituse nimetus piiblikogemus ja eesmärk, et noored võiksid kogeda Piiblit enda elus, et see kogemus võiks olla tore ja et nad võiksid uurida ja lugeda koos.” Krõõt julgustabki noori uurima ja õppima koos. „Igal tiimil võiks olla kohalikust kogudusest mõni koguduseliige, kes on juhendaja, olgu selleks kogudusevanem või mõni muu koguduseliige. Juhendatult Piiblit uurida oleks noortele hea kogemus.”

Edasipääsejad uniooni otsustatakse sellise süsteemi alusel, mis lubab järgmisse vooru rohkem meeskondi kui üks. „Ei ole nii, et üks meeskond võidab,” selgitas Krõõt. „Kui üks vanusepiirile vastav grupp saavutab maksimumarvu punkte, näiteks 67, siis kõik ülejäänud meeskonnad, kes mahuvad sellest allapoole kümne punkti vahemikku, näiteks 57–67, pääsevad edasi.”

Kõik vanemate liikmetega grupid võistlevad omaette ja selles arvestuses võidab üks meeskond. „Sellise süsteemi oleme välja töötanud selleks, et meil oleks see protsess toredam. Ma tean ka selliseid unioone, kus otsustatakse ära grupi liikmeskond ja saadetakse see divisjoni tasandile võistlema, aga meie meeskonnad saavad kogeda kahte taset ja nad panevad ise oma meeskonna kokku ja saavad ise valmistuda ja õppida. Samuti saavad edasi pääseda kõik, kes pingutavad.” Ka divisjoni tasandile võib ühest unioonist pääseda rohkem meeskondi kui üks.

Kõigi kolme taseme uurimismaterjal on sama, küsimused aga erinevad. Kõik küsimused saadetakse väljastpoolt ja tõlgitakse kohalikes liitudes oma keelde.

Registreerimine viktoriinile on avatud ja lõpeb 7, veebruaril. Siiski võiks võimalikult varakult registreerida, et korraldajatel oleks hõlpsam asju ajada. Võistkonna registreerimisel palutakse kirja panna kõigi meeskonnaliikmete nimed.

Ja kui võistkonda ei ole kuid osaleda tahaksid, siis pane ennast ka kirja ka tule kohale, moodustame vajadusel võistkonnad ka kohapeal.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat