Loma Linda ülikooli terviseteadlased jagavad nippe, kuidas vähendada koroonaviirusesse nakatumise riski

Avaldatud 3.2.2020, allikas Adventist Review

Hiinas Wuhani linnas avastatud uus koroonaviirus on sööstnud maailma tähelepanu keskpunkti ning on levinud ka teistesse riikidesse.

Maailma Tervise Organisatsiooni (WHO) andmeil ei ole koroonaviirused uus nähtus. Viiruse nimi viitab viiruste perekonnale, mis põhjustab haigusi alates tavalisest külmetusest kuni tõsiste haigusteni. Möödanikus on vaid kaks sama perekonna viirusetüve põhjustanud inimestele tõsiseid haigusi: Lähis-Ida hingamisteede sündroom (Middle East Respiratory Syndrome, MERS) ja akuutne hingamisteede sündroom (Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS).

Uut tüve, mille nimi on 2019-nCoV, on WHO andmeil seostatud 29. jaanuari seisuga enam kui 7700 juhtumiga. Suur enamus neist juhtumitest on Wuhanis ja lähedal asuvas Hubei provintsis.

Ameerika Ühendriikide haiguste kontrolli ja ennetuse keskus CDC avaldas seisukoha, öeldes, et 2019-nCoV täielik kliiniline pilt ei ole veel lõpuni selge. Kinnitatud on, et haigus levib inimeselt inimesele. Viiruse vastu ei ole vaktsiini.

Kuigi selle haiguse tüvi võib olla uus, on selle vältimise meetod sama mis teistegi hingamisteede nakkuste puhul, nagu gripp või tavaline külmetus.

Loma Linda ülikooli meditsiinitoimingute juht Adrian Cotton ütles, et inimeste jaoks, eriti neile, kes on haiguste suhtes vastuvõtlikumad, on väga oluline võtta tarvidusele ennetavad meetmed.

Cotton rõhutab esmalt käte pesemise olulisust. „See on kõige tähtsam asi, mida sina ja sinu pere saate teha, et viiruse levitamist tõkestada,“ ütles ta.

Viirused, nagu gripp ja koroonaviirus levivad inimeselt inimesele piisknakkuse teel kas köhimise või aevastamisega. Need võivad levida ka nii, et puudutatakse pinda, mis on haigusega kokku puutunud, või inimest, ja seejärel enda suud või nina.

Lisaks sagedasele kätepesule soovitab Cotton vältida silmade, nina ja suu puudutamist pärast seda, kui on katsutud mõnd teist inimest või mõnd asja. Kui keegi on haige, on soovitav kokkupuudet temaga vältida.

„Kui te tunnete end halvasti, jääge koju,“ soovitas ta. „Kui köha muutub tõsiseks ja esineb koos palavikuga, võtke ühendust oma arstiga.“

Kuigi koroonaviirus võib muutuda väga tõsiseks, ütles Cotton, et praegu on suurem mure gripp, mis on sel hooajal USAs Kalifornias tapnud üle 150 inimese.

„Inimesed peaksid järgima hügieenireegleid ja kasutama ennetavaid meetmeid, et ükskõik mis viiruse levimisele vastu seista,“ sõnas ta. „Käte pesemine ja vaktsineerimine on kaitseks igaühele, eriti neile, kes on haiguste suhtes vastuvõtlikumad.“

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat