Minu mõjutajad ja mina mõjutajana

Avaldatud 20.2.2020, autor Annely Kaasik, allikas Meie Aeg

Aastalõpp on olnud tagasivaatamise ja uue aasta algus uute plaanide tegemise aeg. Mis on hästi läinud? Mida teen edaspidi teisiti? Millele panen oma elus rohkem rõhku? Kuidas jõuan eesmärkidele lähemale? 

Eelkõige mõjutavad inimesed oma valikutega peret, lapsi, muidugi ka iseennast ja neid, kellega põgusamalt kokku puutuvad. Usun, et mitte miski ei juhtu põhjuseta, kõik on kindlalt Jumala kontrolli all ja kõik on mõeldud usuelus kasvamiseks. Muutusi ei saa mõõta meetrites ega kaaluda tonnides. Vahel viib mõni suur muutus inimese edasi ainult millimeetri, aga see on oluline järgmise kogemuse jaoks.

Iga otsus ja tegu mõjutab kedagi pöördumatult. Seda kõike saab teadlikult ära kasutada hea tulemuse saavutamiseks. Lapsevanematel on kindlasti suur vastutus laste ees ja nad peaksid mõtlema, mida lastele eluks kaasa annavad. Siinkohal ei saa end teistega võrrelda: mul on parem tulemus kui sul või oled sina kaugemale jõudnud kui mina. See ei ole võistlus üksteisega, see on igaühe võistlus iseendaga. Rm 12:10 on antud juhtnöörid üksteisega võistlemise kohta: „Vennaarmastuses olge üksteise vastu hellad, vastastikuses austuses jõudke üksteisest ette!“ Ka selle soovituse järgimine mõjutab teisi.

Kes on mind mõjutanud? Olen järjest rohkem hakanud mõtlema oma mõjutajate peale: kindlasti minu vanemad, minu vend, naabrid ja head tuttavad. Mäletan igaühest midagi, mis on mind nende juures paelunud ja pannud juba lapsena mõtlema, et just nii tahan ka mina teha, kui suureks kasvan. Lapsena mäletan, et üks mu sugulane oli minu jaoks eriti tähtis ja oluline. Ta pööras mulle alati tähelepanu, kui olin väike laps ja tema mul külas käis. Seda oli tegelikult väga vähe, aga ta jäi mulle alati eeskujuks. Ta oli hoopis teistsugune kui kõik teised minu lähedased, ta õppis ülikoolis ning see tundus mulle kättesaamatu võlumaana. Ta võttis naise, elas oma elu ja me oleme edaspidi väga vähe kokku puutunud. Sisimas aga tahtsin lapsena olla alati tema moodi. Tema viisakus, tähelepanelikkus ja sisemine soojus võlusid mind. See kõik on mind pannud uskuma, et alati saab paremini ja edasipüüdlikkus viib sihile.

Väga palju on mind mõjutanud mu vaimulik perekond, minu õed ja vennad kogudusest, nende külalislahkus, sõbralikkus, vastutulelikkus ja abivalmidus. Kõik see on viinud mind sinna, kus ma täna olen, ja teinud minust selle, kes ma olen. Kõik need inimesed, kas kristlased või mitte, on olnud Jumala käes tööriistadeks, et mind kujundada. Ja samuti olen olnud mina tööriistaks Jumala käes, et mõjutada neid, kes minuga kokku puutuvad, ükskõik kas rohkemal või vähemal määral.

Ühe toreda õe kodus olid suurelt seinale maalitud Joosua sõnad Piiblist: „Aga mina ja mu pere, meie teenime Issandat!“ (Jos 24:15) Alati kui tema juurde läksime, kõnetasid need sõnad mind ja tekitasid ka minus soovi loetut meeles hoida ning selle järgi käia. Lisaks on see sõnum pannud mind rohkem palvetama enda ja oma pere pärast, oma otsuste ja plaanide pärast. Õp 16:9 on kirjutatud: „Inimese süda kavandab oma teed, aga Issand juhib tema sammu.“ 

Hoiak ja väärtused, millega uude aastasse minnakse, on need, mis vormivad igaüht ja puudutavad ka inimesi tema ümber. Need mõjutavad eelkõige perekondi ning lapsi, kelle kasvatamine ja juhtimine on antud vanematele tähtsaks ülesandeks. Samuti on neil mõju õdedele-vendadele vaimulikus peres, kes vajavad selles pingeid tekitavas igapäevaelus toetust, olgu siis hea sõna või teoga. 

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat