Koroonaviirus: kuidas mitte nakatuda?

Avaldatud 3.3.2020, allikas Adventist Review

2019. aasta detsembris avastati Hiinas Wuhani provintsis uus hingamisteede infektsioon ja nüüd on see saanud nimeks COVID-19. Viirus on koroonaviirus ning pärineb samast viiruste perekonnast nagu SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), mis oli epideemiline aastail 2002–2003.

Nakatumine toimub piisknakkuse teel, kui nakatunud inimene köhib või aevastab, ja viirus saab ligipääsu teise kehasse hingamisteede kaudu (kopsud). Sümptomite hulka kuulub palavik, köha, lihasvalu, hingamisraskused ja väsimus; mõnel patsiendil on kõhulahtisus ja sümptomid, mida sageli sümptomiteks ei peetagi. Haiguse kulg võib viia tõsise kopsupõletikuni, kopsukudede hävimise ja surmani. Haigus on levinud väljapoole Hiinat ja pole võimalik ennustada, kui tõsiseks see puhang võib kujuneda. Paljud riigid on võtnud tarvidusele meetmed, et viiruse levikut pidurdada.

Viiruse nakkusperiood on 2–14 päeva. Karantiiniperiood on kaks nädalat.

Praegu ei ole veel vaktsiini selle viiruse vastu ja ravi on sümptomaatiline. Praegu ei ole teadaolevalt saada ühtki COVID-19 viirusevastast ravimit. Vaktsiini väljatöötamine võib võtta kuni aasta aega. Nende puhul, kes ei ole vaktsineeritud gripi vastu, näib, et sümptomid on tõsisemad ja tagajärjed hullemad. COVID-19 surmavust on keeruline hinnata, kuna mitte kõik juhtumid ei ole raporteeritud, kuid hinnanguliselt on see 2%.

Palun kasutage viirusest hoidumiseks universaalseid meetmeid:

  • pese sageli käsi seebi ja veega või alkoholipõhise desinfitseerimisvahendiga,
  • järgi aevastamise ja köhimise etiketti: aevasta oma küünarvarre sisse, köhides kata suu. Reisides kanna maski. Kui satud olukorda, kus inimesed köhivad ja aevastavad ja on sulle lähedal, ära kõhkle kasutamast näomaski (lennujaam, lennuk, fuajeed, kaubanduskeskused, klassiruumid jm),
  • säilita teistega suheldes distantsi – kuni üks meeter. Väldi kokkupuudet nendega, kes köhivad või kel on nohu;
  • ära puuduta oma silmi, nina ja suud,
  • kui sul tekib köha ja tunned hingamises muutusi, otsi arstiabi ja räägi arstile kindlasti oma reisimistest,
  • väldi avatud turge ja otsest kokkupuudet loomsete toodete või loomadega,
  • järgi toiduvalmistamise hügieeni (läbiküpsetatud toit, puhtad toiduained, pastöriseeritud piim jm),
  • lase end vaktsineerida gripi vastu,
  • ära reisi epideemiapiirkondadesse, uuri WHO reisinõuandeid Hiina osas.

Kui sa arvad, et oled reisides või nakatunud inimesega kokkupuutes viirusele avatud, küsi nõu oma perearstilt. Anna talle kindlasti oma möödunud reisidest teada. Kui on olemas üleilmne teadlikkus, ei ole tarvis paanitseda; usaldagem pigem vaikselt oma Jumalat.

WHO reisiinfo

Kuidas pesta käsi?

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat