Kas tuleks süüa kuus väikest või üks suurem toidukord päevas?

Avaldatud 26.3.2020, autor Allan Randlepp, allikas Terve Elu Keskus

Küsimus, mitu korda päevas tuleks süüa, tekitab ka sel aastal kirglikke vaidlusi. 

Kas tervislik on süüa peotäis toitu 6–7 korda päevas või hoopis üks suur portsjon? Olukorras, kus paljud toitumisspetsialistid soovitavad jätkuvalt süüa 6–7 toidukorda päevas, julgeb fitlap.ee üks loojatest Heikki Mägi soovitada 4 korda päevas söömist. Ta väidab, et see ei tee kaalulangetamist kuidagi raskemaks. Kui 6–7 toidukorra kõrval tundub 4 korda juba üsna radikaalne, siis mida arvata söömisest 1–2 korda päevas? Enne kui läheme selle küsimuse juurde, vaatame korraks, miks soovitatakse sagedat söömist.

Miks soovitatakse tihedamini süüa?

Peamised argumendid, miks süüa 6–7 toidukorda, on järgmised. 

1. argument: sageda toitumisega õpetad organismile, et ta saab varsti jälle süüa, ja ta ei talleta energiat su puusadele. See on aga vale. Pidevalt süües hoiad insuliinitaseme kõrge, mis hoopis soodustab rasvade talletamist, takistab nende põletamist ning tekitab näljatunnet.

2. argument: Sage söömine kiirendab ainevahetust. See lihtsalt ei ole tõsi. Mitmed uuringud on näidanud, et toidu jagamine väiksemateks toidukordadeks ei mõjuta toiduga saadavat energiat ega ainevahetuse kiirust.

3. argument: Süües päevas korra-kaks, teeb veresuhkru tase uperpalle. See on järjekordne vale. Veresuhkru taseme kõikumine ei sõltu sellest, mitu korda päevas me sööme, vaid sellest, mida me sööme.

Mida näitavad usaldusväärsed uuringud?

See, et mõni uurija oma töö põhjal midagi väidab, ei ole veel mingi näitaja. Uuringuid tehakse palju ja paraku ei ole kõik neist usaldusväärsed. Tegemist võib olla liiga väikese valimiga, suure sooviga oma hüpoteesi tõestada või uuringu rahastaja huvidest lähtuva kallutatusega. 

Adventistide teist elustiiliuuringut (AHS-2), kus osales üle 50 000 inimese ja mille andmeid on analüüsinud mitme ülikooli teadlased, julgen pidada usaldusväärseks. Selle andmetest nähtub seos toidukordade arvu ja kehamassiindeksi vahel. Seos on selline, et toidukordade arvu kasvuga kasvab ka kehamassiindeks. 

Graafikult on näha, et toidukordade arvuga koos kasvab lineaarselt ka uuringus osalenute keskmine kehamassiindeks.

Mis kasu on 1–2 korda päevas söömisest?

Üks või kaks korda päevas söömine annab meie elutähtsatele organitele, seedehormoonidele ja ainevahetuse funktsioonile puhkust ja vähendab kehas oksüdatiivset stressi, mis on tihedalt seotud kroonilise põletikuga. Usutakse, et kasu tuleneb paastumisest, mis parandab organite kudede toimimist, vähendab põletikku ja alandab krooniliste haiguste riski. Seda seostatakse ka väiksema insuliini resistentsuse riskiga, mis omakorda vähendab diabeediriski.

Söömine 1–2 korda päevas tähendab enamasti varasemat magamaminekut, mis on iga kaalulangetamise plaani oluline osa. Seitset tundi kvaliteetset und seostatakse kaalulanguse, väiksema krooniliste haiguste riski ja paranenud ainevahetusega.

Artikkel jätkub Terve Elu Keskuse blogis, loe edasi...

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat