Jumalateenistused kirikutes on lubatud alates 10. maist

Avaldatud 8.5.2020

Vabariigi valitsus otsustas, et alates 10. maist on kirikutes taas jumalateenistused ja sellega kaasnevad tegevused lubatud. Eesti liidu esimees Andres Ploompuu selgitas, et peaminister ütles kohtumisel kirikujuhtidega, et tegevustele piiranguid ei ole. „Piiranguid selles osas, et midagi peab ära jätma, ei ole. Küll aga tuleb arvestada kehtivate põhimõtetega: 2+2 reegel ja desinfitseerimisvahendite kasutamine, nagu me oleme juba harjunud kauplustes nägema. Kui need on tagatud, on võimalik viia läbi jumalateenistusega seotud tegevusi,“ rääkis Andres.

Liidu juhtkonna liige Jaanus-Janari Kogerman selgitas, et 2+2 reegel tähendab seda, et peaksime hoiduma võimalikult paljudest kontaktidest. „Me ei tohiks kokku puutuda inimestega, kes võivad olla potentsiaalselt nakatunud või kes on potentsiaalne nakkuse kandja. Me peaksime hoidma teistest vähemalt kahe meetri kaugusele. Teine kaks tähendab seda, et sa võid olla kellegagi koos: kui lähen üksi kirikusse, siis võin istuda teise inimesega kõrvuti.“ Samas lisas Jaanus-Janari, et see ei ole mõistlik, kuna reeglid on seatud eesmärgiga kaitsta meie kõigi tervist. Ühe leibkonna liikmetel ei ole põhjust kirikus üksteisest kahe meetri kaugusele hoida.

Rääkides piiblitundidest hingamispäevakoolis või lastetunnis, märkis Andres, et iga olukord on erinev. „Oleme võtnud vastu otsuse alustada 16. maist jumalateenistustega kirikutes, aga neile, kes tunnevad end ebakindlalt, või kogudustele, kellele on edasise läbimõtlemiseks rohkem aega vaja, on ka 16. mail veebijumalateenistus.“ Andres lisas, et järgmisel nädalal saadakse pastoritega kokku ja kuna iga kogudus on erinev, arutatakse kogudusepõhiselt koos läbi, mida on või ei ole mõistlik praegu teha.

Praegu on soovitatud avalikes kohtades kanda maski. Andres sõnas, et esialgu võib kokkulepete korras ka ühislaulmise ära jätta. Kindlasti võiks asendada kätlemise ja kallistused muude tervitusviisidega, üksteisele saab lehvitada ja tervitada verbaalselt. „Need reeglid on mõeldud selleks, et meid kõiki kaitsta,“ tõdes Jaanus-Janari.

„Panen meile südamele, et me oleksime kannatlikud,“ ütles Andres. „Nüüd, kui naaseme rõõmsa taaskohtumise ootusega kirikusse ja seal on piirangud, võib see tekitada ebameeldivust. See on meile kõigile uus olukord ja õpime selles uues olukorras tegutsema.“

Jaanus-Janari andis soovituse terveks jääda: „Ärge tehke mitte midagi sellist, mis võiks ohtu seada teid või teie õde-venda.“ Balti uniooni esimees Ivo Käsk lisas sellele, et mida paremini ja tõsisemalt kokkuleppeid järgime, seda kiiremini saame tagasi normaalsesse olukorda. „Keegi ei taha seda, et mõnest meie kogudusest saaks ettevaatamatuse tõttu uus haiguskolle.“

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat