Trans-Euroopa divisjoni kevadkoosolekust

Avaldatud 20.5.2020, allikas TEDNews

Kuna praegu on reisimisele piirangud pandud ja veebikoosolekud säästavad nii raha kui ka aega, saadi veebis kokku ka Trans-Euroopa divisjoni (TED) kevadkoosolekuks, mis toimus 18. mail.

TEDi kevadkoosolek toob kokku unioonide juhid, pastorkonna esindajad ning tööharude juhid. Tavapäraselt keskendutakse divisjoni finantsidele; praeguses olukorras oli see teema päevakorras veel olulisem kui varem.

TEDi laekur Nenad Jepuranović esitles 2019. aasta auditi tulemusi ja eelarvekontrolli, millest tulenes, et TEDi finantsosakond on olnud rahandusvaldkonnas ettevaatlik ning seega praegu heas olukorras, et toetada divisjoni unioonides käima lükatud projekte. Lisaks sellele on olemas varud eelmistest aastatest. Audiitorid andsid divisjoni raamatupidamisele kõrgeima hinnangu.

Vaatamata sellele ei saa jääda loorberitele puhkama ning järgmine päevakorrapunkt oli 2019. aasta novembris vastu võetud eelarve ülevaatamine. Finantsosakonna hoolikas kulude kärpimine viis selleni, et hääletati eelarve 30%-lise vähendamise poolt. Mõned kärped on loomulikud, näiteks 45% vähem reisikulusid, ürituste ärajäämisest tingitud kulude vähendamine ja kontori sulgemisajast hooldamiskulude kärpimine. Ka tööharude eelarvet vähendati, kuna tööharude juhid otsisid viise, kuidas pakkuda unioonidele, liitudele ja misjonipõldudele tuge veebi vahendusel.

Väga selgeks sai see, et koguduseliikmete tugi on äärmiselt oluline. Kogudused on olnud kinni ja selle tulemusena on kümnise laekumine kannatanud enamuses unioonidest, kuigi see võib taastuda nüüd, kui kirikud on taas avatud. Paljud koguduseliikmed on majanduslikult kitsikuses, kuna on vähendatud töötasu ja isegi kaotatud töökohti. Kuid ka rasketel aegadel on adventistid jäänud ustavaks.

Divisjon otsustas aidata unioone, mis võivad hätta sattuda: hääletati selle poolt, et anda unioonidele vajadusel laenu, mis aitab kriisiajal toime tulla. Laen on esimesed 12 kuud intressivaba, edasi väga madala intressiga ja seda antakse maksimaalset kümneks aastaks.

Samuti arutleti ürituste planeerimisega seonduva üle. 2020. aasta väga suur osa suvelaagreid ja teisi üritusi on ära jäetud ja selle valgel räägiti, millega peaks arvestatama järgmiste aastate planeerimistöödes. Kui üritusi ka peetakse, kas nendel osalemine on inimesele jõukohane? Ja kui üritused on rahvusvahelised ja rohkearvulised, kuidas vältida viiruse levikut? Samas, kui üritused jäetakse ära, siis missugust mõju avaldav see vaimulikule arengule ja misjonitööle nende seas, kes ei saa enam osaleda? See viimane küsimus pälvis paljude tähelepanu.

Sel koosolekul ei tehtud ürituste osas kindlaid otsuseid, kuid edasised arutelud aitavad tulevikuplaane paremini kaardistada. Selle arutelu raames otsustati pidada suvel TEDi erakorraline nõukogu koosolek.

Kuna peakonverentsi töökoosolek lükati 2021. aasta maisse, otsustas nõukogu pikendada kõigi praeguste divisjoniametnike lepingut kuni selle ajani. Divisjoni president, peasekretär ja laekur valitakse 20.–25. mail 2021 toimuval peakonverentsi töökoosolekul. TEDi delegaadid jäävad kokku veel üheks lisapäevaks, 26. maiks, et valida divisjoni ülejäänud meeskond. See annab uuele meeskonnale võimaluse töötada uue strateegilise plaani kallal, mille üle hääletatakse divisjoni 2021. aastalõpu koosolekul.

Üks on kindel: meis on kasvav soov jagada Euroopas Jumala Sõna. Nagu Lõuna- ja Ida-Euroopa uniooni pastorite esindaja Lidija Djordjevic Runic lõpupalves ütles, tänavad delegaadid Jumalat Tema kaitse eest sel enneolematul ajal, väljendavad tänu pastorite, juhtide ja koguduseliikmete pühendumise eest – et nende positiivne teenimistöö ja pühendumine jätkub ja et me oleme tänulikud lootusesõnumi eest, mida saame jagada.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat