Noore ema tee: Kurioosum

Avaldatud 26.6.2020, autor Kärt Lazic, allikas Meie Aeg

kurioosum — (nimisõna) veider, imelik või kentsakas seik, lugu või nähtus (curiosus hoolas, teadmishimuline)*

Kui nüüd järele mõelda, on üsna kurioosne, et sõna „kurioosum“ tähendusväli eesti keeles enesega igasuguseid „veidraid“, „imelikke“ ja „kentsakaid“ seoseid kaasas tarib. Miks peaks sõna, mille juured asuvad „hoolsuses“ ja „teadmishimulisuses“ ühtäkki kukkuma hoopis kummastavusele viitama?! Eesti keel pole ses kategoorias ainuke – näiteks inglise keeles on selline tähendusnihe kirjas juba sajandeid, prantsuse keeles pikemaltki. 

Võibolla on see nähtus suisa päris paras kirjeldama inimsugu: hoolsus ja teadmishimu ongi kerged sinna kentsakuse sildi alla ära kaduma, kui üldiselt tunnustatud normaalsus teistlaadi eluviisi ja maailmavaadet soosib. „Imelik“ leiab oma sisu ikka võrdluses sellega, mida peetakse „tavaliseks“. Eks tõesti: kaua sa ikka küsida, uurida ja imestada jõuad. Oma teada ja tuntud mugavusmullis on palju kergem istuda. Need inimesed või ideed, mis mulli muljuda ähvardavad, tõrjume pikema jututa apaatsuse või suisa pahameelega minema... ja saabki rahu taastatud. Maailm jälle korras ja kontrolli all. Minu mõtteviisiga mitte klappivad arvamuseavaldused kustutame sotsiaalmeedias uudisvoost ära: klikime „unsubscribe“ lingil ja saabki rahu taastatud. Maailm jälle korras ja kontrolli all. Need nügimised või sahinad, mida mõnikord südames tunneme ning mis meenutavad, et ka Jumal ootab avastamist, matame juba valmis vastuste ja läbikulunud teoloogiliste loosungite alla. Jumal jälle korras ja kontrolli all. Selle mätta otsast näivadki nüüd avastajad ja uurijad natuke napakad. Unsubscribe.

Mu laps on mu muidu tavapärases täiskasvanu-tiksumises üks suur kurioosum. Just seepärast, et ta on kurioosne selle sõna algses tähenduses – üks väike teadmishimuline nähtus. Selleks ei pea päevast päeva juba ära vahitud koduseinte vahelt välja minemagi, et Ruben leiaks põhjuseid ahhetada ja õhku ahmida, näpuga siia ja sinna osutada ning hämmastunud oooo-sid ohata. Uued näoilmed tahavad järelematkimist, mänguasjade kasutusvõimalused järelekatsetamist, võimalikud maitseelamused järeleproovimist, täiskasvanute tavaar vaikselt kõrvale­sokutamist ja nüüd, kui paar päeva oma jalad all, kõikvõimalikud nurgatagused läbiuurimist. Avastamise tung ja rõõm on Rubenisse sisse kirjutatud – nii kui silm hommikul selgeks saab, ajab uudishimu sihipärastele tegudele.

Istun diivaninurgas ja vahin seda kurioosumit oma elutoa vaibal. Kaua, kaua jõuab küsida, uurida ja imestada. Mu pisike kurioosum vaatab mõnikord hoopis mind kui kurioosumit. Ja teadmishimu ta sees nõuab: Mis sinuga küll juhtus, emme, et sa seal patjadel kügeled ja pihus niisama oma leiget tassi soojendad? Kas sa siis ei näe seda lennukit, mis sinisesse taevasse jutti veab? Seda tolmurulli, mida ma piki põrandat puhuda saan? Seda pilti, mille ma juba sajandat korda raamatust välja otsin, et uurida, mis häält see kell nüüd tegigi? Kas sa siis ei kuule? Kas sa siis ei...?

Hirmsasti tahaks enesekaitseks kosta midagi sellist, et „ah, sa oled veel noor ja sul on jaksu ülemäära palju“, aga muutused Rubeni uinakugraafikus lükkavad selle vastuväite ümber. Lakkamatus avastuselevuses elamine on kurnav ja järjest avarduv teadmine sellest, kui palju on veel uurida, lööb mõnel päeval lapse justkui kiuste mitmeks tunniks rivist välja. Magama minnakse enesega pahuksis – vaim on valmis, aga liha nõder – ja uued ekspeditsioonid tuleb natukeseks ootele panna.

Istun siis oma diivaninurgas edasi, käes mikrolaineahjus uuesti üles soojendatud tass... ja mõtlen, et – tõesti – mis siis juhtus? Tunnis oma tudengitele küll jahvatan sellest, kuidas uudis- ja teadmishimu on ühe intelligentse inimese peamisteks eeldusomadusteks. Kirikus seletan ikka, et arenemiseks on vaja küsida ja ausalt vastuseid otsida ka siis, kui seisame silmitsi võimalusega sattuda vastustele, mis meie seniseid arusaamu raputavad. Kurioossus on jutu järgi üks mu elu põhiväärtusi. 

Mu laps on mu muidu tavapärases täiskasvanu-tiksumises üks suur kurioosum. Just seepärast, et ta on kurioosne selle sõna algses tähenduses – üks väike teadmishimu tekitav nähtus. Ajan end diivanilt püsti ja kutsun uued mõtted oma mugavusmulli muljuma. Subscribe. 

 * Online Etymology Dictionary, https://www.etymonline.com/word/curious

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat