71-aastane adventistist vanaema lõi oma internetikanali, et julgustada eakaaslasi

Avaldatud 28.7.2020, allikas Adventist News Network

71-aastane brasiillasest seitsmenda päeva adventist ja vanaema aitab oma eakaaslastel karantiini tingimustes vastu pidada, jagades oma mõtteid podcast’i vahendusel.

Maria Celeste Lopes de Siqueira lõi oma väimehe abiga portugalikeelse YouTube’i kanali Sou idosa, e daí? (Ma olen vana ja mis siis?), mille sisu ta igal nädalal värskendab ja kus annab nõuandeid, kuidas piirangute olukord enda jaoks nauditavaks teha, kuidas elust rõõmu tunda, vähendada ärevust ning meenutada oma lapsepõlve ja noorust.

Enne iga salvestust otsib Celeste internetist, missugused teemad võiksid tema eakaaslasi huvitada. Ta kutsub oma podcast’i terviseeksperte, kes oma teemal räägivad. Videot toimetab professionaal ning väimees aitab selle internetti laadida.

„Vanemad inimesed on mulle öelnud, et muutuvad videoid vaadates emotsionaalseks. Alustasin sarjaga „Mälestuste päästmine“, milles räägime, kuidas elasid meie vanaema ja vanaisa ja kuidas elu on praegu,“ rääkis ta.

Enne pandeemiat käis Celeste kohalikus adventkirikus, oli füüsiliselt aktiivne ja võõrustas oma lapselapsi. Pandeemia ajal on tema ja ta 83-aastane abikaasa olnud eraldatud nii koguduseperest kui oma perekonnast. Celeste taipas, et tehnoloogia on hea võimalus uusi sildu ehitada.

Psühholoog Kenya Caxito sõnul aitab tehnoloogia, kui seda hästi kasutada, vanemate vaimse tervise probleemide puhul. „Seda saab ja tuleks kasutada õppimiseks, teadmiste hankimiseks. Internetis on palju sellist, mis annab vanemate inimeste elule palju juurde,“ ütles ta.

On tavaline, et vanemas eas tõmbub sotsiaalne ring veidi koomale, kui inimene on läinud pensionile ja lapsed kodust lahkunud. Sotsioloog ja Brasiilia adventhariduse üks juhte Claudio Meirelles ütles, et samal ajal kui ühiskond lükkab eakamad inimesed oma äärealale, jääb eakates alles igatsus kogukonna järele.

„Vana ea saabumist tähistavad teatud teetähised, nagu pensionile jäämine ja teiste eakatega suhtlema hakkamine. Alates sellest ajast näevad inimesed vaeva, et leida oma koht ja ehitada üles uued harjumused ning uus sõpruskond, et vältida üksindust,“ rääkis Meirelles. „Loovuse julgustamine ja suhted põlvkondade vahel on midagi sellist, mis peaks olema iga koguduse ja perekonna eesmärke.“

Celeste teab, et tänavune vanavanemate päev, mis Brasiilias oli 26. juulil, ei ole samasugune nagu varem, kui lapselapsed tulid külla ja oli palju kallistamist. Vaatamata sellele on ta tänulik tervise eest ja selle eest, et saab neid näha – olgugi et ekraani vahendusel.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat