Kaks emeriitpastorit ja üks insener taastasid vana misjonijaama mootori

Avaldatud 6.10.2020, allikas Adventist Review

Kui pensionile jäänud pastor Bill Blundell esimest korda seda diiselmootorit nägi, oli see kehvas seisus. Oma parimatel päevadel varustas see mootor elektriga seitsmenda päeva adventistide misjonijaama Saalomoni saartel Batunas. Nüüd oli see pea 40 aastat seisnud Austraalias muuseumi õuel. Mootor oli roostes, mõned osad olid puudu ja teised katki ning see ei olnud aastakümneid töötanud. Enamus oleks selle roostes rauatüki sinnapaika jätnud, kuid Bill nägi selles aaret ja otsustas mootori taastada.

Bill tundis heameelt, kui talle anti pea 100-aastase mootoriga töötamiseks roheline tuli. Tema eesmärk ei olnud üksnes roostet eemaldada, vaid mootor uuesti töökorda saada. Üsna pea sai ta aru, et projekt nõuab rohkemat kui tema teadmised, seega kutsus ta appi sõbra Alan Saundersi, kes on samuti emeriitpastor. Nad olid koos töötanud Lõuna-Walesi koguduste liidus.

Lisaks enda teadmistele otsisid mehed ka insenerluse valdkonnast abi ja nad said seda pensionile jäänud insenerilt David Sissonilt.

„Kolme peale saime paika plaani, mida me peame tegema,“ ütles Alan. Pärast pea kolm aastat kestnud restauratsioonitööd saabus viimaks suur päev – mootori käivitamine esimest korda. Seda päeva ei unusta kolmeliikmeline meeskond, kelle kõik liikmed on üle 70-aastased, kunagi.

„Me valinud töötamiseks kõige kiiremat ja lihtsamat viisi ja seetõttu on mootori uuesti töötamine omaette kogemus. On imeline, et vaatamata asjaolule, et mootor seisis nii kaua õues kõigi ilmastikutingimuste käes, töötab see praegu väga kenasti,“ ütles David.

See Gardneri mootor on toodetud Inglismaal, Sidneysse jõudis see aastal 1924. Varsti saadeti see Batunasse, kus see tootis misjonijaama elektrit.

Avondale’i kolledži Ellen White’i uurimiskeskuse hiljuti pensionile jäänud direktor John Skrzypaszek sõnas, et see mootor mängis Saalomoni saarte misjonitöös väga olulist rolli. „Selle mootori lugu on suurem, kui selle lühikesed sissekanded lubavad arvata,“ rääkis ta. „See on ühendatud paljude misjonimeelsete inimeste lugudega, mille keskmes on vaprus ja pühendumine.“

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat