Suri Heritage Singersi looja, 82-aastane Max Mace

Avaldatud 10.11.2020, allikas Adventist Review

4. novembril, vaid päev enne 83. sünnipäeva suri pärast võitlust vähiga adventkoguduse muusikalegend Max Mace.

Max ja tema naine Lucy lõid kristliku muusika ansambli Heritage Singers aastal 1971. Seitsmenda päeva adventistidena soovisid nad kaaskristlastele esitada kaasaegseid meloodiaid. Viie aastakümne kestel laulis ansamblis 300 inimest – korraga peamiselt kaheksa lauljat. Kontserte peeti rohkem kui 80 riigis. Kuulajate arv ulatub miljonitesse, lisaks veel vinüül- ja CD-plaatide kuulajad.

Vaata Heritage Singersi kontserti siin.

„Max teadis, et tema kutsumus on muusika ja lihtsalt inimeste armastamine,“ ütles seitsmenda päeva adventistist pastor John Lomacang, kes oli ansambli täiskohaga liige aastail 1984–1986 ja osalise ajaga 20 aastat alates 1989. aastast.

„Tal oli kõrva Heritage’i kõla peale,“ lisas Lomacang. „Kuigi ansambli kõlapilt aastate lõikes veidi muutus, jäi selle peamine kõla siiski samaks. Ta teadis, mida ta tahab.“

Heritage esitas ka selliseid laule, mille teised lauljad, nagu Amy Grant, Michael English, Bill Gaither olid kuulsaks laulnud. Isegi riikides, kus inglise keel ei olnud kuulajaskonna esimene keel, laulis rahvas Heritage’iga kaasa.

Iga kontsert lõppes Maxi pöördumisega kuulajaskonna poole võtta Jeesus vastu oma isikliku Päästjana. Max ise või keegi ansamblist palvetas inimestega, kes saalist ette tulid.

Mace, kes oli pere kolmest vennast noorim, oli laulja alates lapsepõlvest. Vendade Jerry ja Roniga moodustasid nad trio. Hiljem adventakadeemias laulis Max kvartetis.

„Esimene kord, kui ma Heritage Singersit kuulsin, oli siis, kui töötasin Andrewsi ülikoolis oma magistritöö kallal, mis oli muusikast,“ ütles brasiilia pastor William Costa jr, kes on helilooja ja arranžeerija ning töötab praegu peakonverentsi kommunikatsioonijuhina. „Nad andsid 1975. aastal kontserdi, mis oli unustamatu. Nende teenistus puudutas mind sügavalt. Ma nägin, kui palju noori kontserdil oli, kes kõik altarikutse ajal ette läksid. Nende vaimulik mõju kuulajaile oli ilmselge.“

Ansambel on regulaarselt kontserttuure teinud ka Euroopas, ka 2020. aastaks oli kontsert plaanitud Tšehhi ja Rumeeniasse, kuid need jäid pandeemia tõttu ära. Juba 35 aastat on Heritage andnud tänupühakontserdi Loma Linda ülikooli kirikus, mis on sel puhul alati rahvast täis olnud.

Mace tütar Val Mace-Mapa sõnas, et ansamblil on Facebookis üle 200 000 jälgija ning Maxi surmateate peale tuli üle miljoni kommentaari. Ta meenutab isa oma parima sõbrana, kuid ka „väga andestavana. Ta soovis alati kindel olla, et kui midagi oli valesti, saaks viga parandatud. Kui ta andeks andis, ei jäänud ta kunagi vimma kandma.“

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat