Adventkoguduse avalikkussuhete juht nimetab soopõhist vägivalda inimkonna häbiplekiks

Avaldatud 1.2.2021, allikas Adventist Review

„Kui räägime naiste kohtlemisest kogu maailmas, siis me ei kaevu akadeemilistesse spekulatsioonidesse abstraktsete õiguste teemal,“ sõnas adventkoguduse avalikkussuhete ja usuvabaduse juht Ganoune Diop 26. jaanuaril ÜRO ja usukogukondade esindajatele peetud kõnes.

Oma ettekandes, mis raamistas seda ühepäevast üritust, sõnas Diop, et paljudes kontekstides „kannatavad naised ebaproportsionaalselt paljude inimolu tragöödiate käes“.

„Naised on sageli sõdade, genotsiidide, inimkaubanduse, koduvägivalla ja orjuse esimesed sihtmärgid,“ ütles ta. „Seda kõike lisaks ebakindlusele, mida tekitab soolise ebavõrdsuse mitmepalgeline reaalsus.“

Diop kasutas oma ettekandes statistilisi andmeid, mille järgi naised kannatavad paljude ühiskondlike ebavõrdsuste tõttu, alates sellest, et neil ei ole ligipääsu haridusele kuni laste sundimiseni abiellu ning seksuaalse kuritarvitamiseni.

Rääkides neist traagilistest teemadest, sõnas Diop, on oluline teadvustada, et paljudes ühiskondlikes ja kultuurilistes kontekstides on naistele nende inimlikkus keelatud. See keelamine on Diopi sõnul viinud „suurte takistusteni“, mis omakorda kinnistab naiste täbarat olukorda kogu maailmas – soopõhise vägivalla seadustamiseni.

„Koduvägivald, ühiskondlik vägivald, inimkaubanduse õudus – need inimkonna tumedad küljed mõjutavad ebaproportsionaalselt rohkem naisi ja tüdrukuid,“ selgitas Diop.

Diopi sõnastatud teemade üle arutleti ka paneeldiskussioonis ning kuulajaskonnaga läbi viidud küsimuste-vastuste voorus. Korraldajate sõnul ei olnud päeva eesmärk üksnes praeguste olude üle arutlemine, vaid dialoogi alustamine – valitsuste, rahvusvaheliste üksuste, usugruppide ja teiste ühiskonnagruppide vahel; dialoogi eesmärk on leida viise, kuidas nende keeruliste teemadega kollektiivselt toime tulla.

ÜRO korraldatud üritus oli seitsmes iga-aastane sümpoosion, mille keskmes on religiooni ja usugruppide roll rahvusvahelistes suhetes. Seitsmenda päeva adventistide koguduse peakonverents on olnud mitme sarnase ettevõtmise kaaskorraldaja. Eelmistel sümpoosionidel on keskendutud teemadele nagu usupõhine vägivald, põgenikud ja migrandid ning humanitaartöö rahastamine. Tänavu korraldati sümpoosion virtuaalselt.

Sümpoosionile järgnenud intervjuus sõnas Diop, et on oluline, et adventistide hääl ja arusaamine saaks sellises rahvusvahelises kogukonnas kuuldavaks. „Sellised üritused, mis on läbi viidud koostöös teiste organisatsioonidega, ei ole ellu kutsutud üksteise erinevuste eitamiseks, vaid selleks, et tuua esile neid kohti, kus adventkogudus saab panustada, näidata, kuidas meie piibellik arusaamine inimväärikusest ja -väärtusest Jumala poegade ja tütardena on aluspõhimõte, millest inimõiguste kaitsmisel lähtume.“

See uudis on tõlgitud Adventist Review kodulehelt.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat