Toivo Kaasik lõpetas Usuteaduse Instituudi

Avaldatud 1.7.2009, allikas Meie Aeg

Türi ja Paide adventkoguduse pastor Toivo Kaasik omandas 17. juunil toimunud pidulikul lõpetamisel EELK Usuteaduse Instituudis akadeemilise usuteaduse õppe bakalaureuse kraadi. Tehtud bakalaureusetöö teemaks oli „AKEL-i ja Eesti Kirikute Nõukogu suhetest kuni 2001. aastani”.

Toivo alustas UI-s õpinguid 2006. aastal. Pigemini oleks ta eelistanud Tartu Ülikooli usuteaduskonda, kuid sealne päevane õpe ning Tartu veidi kaugem asukoht välistasid selle variandi. Teiste teoloogiliste õppeasutuste võrdluses jäi peale UI. „UI-st jäi kõige parem mulje, kuna see ei ole konfessionaalselt raamistatud,” selgitas Toivo. „Kui õppeasutuses on vaba akadeemiline õhkkond, siis tuleb iga teoloogiline idee ka põhjendada ja seda peavad tegema ka luterlased. Kui nad tahavad sellist õhkkonda pidada, siis nad ei saa panna ennast eelistatud seisundissse. Sel juhul ei oleks see usuteaduslik õppeasutus, vaid konfessionaalsete eelarvamustega raamistatud piiblikool.”

Usuteaduse Instituudis käivad väga erineva taustaga inimesed. Toivo alustas koos kahe luterlasega ning ühe inimesega, kes pole ühegi kogudusega liitunud. „Seekord lõpetas minuga koos ainult see kirikuga mitte liitunud ja kaks varem alustanut,” rääkis Toivo.

Toivo huvi teoloogia vastu on juba pikaaegne. Möödunud aastakümne keskel osales ta paari aasta jooksul Riias adventkoguduse poolt pastoritele organiseeritud täiendõppekursustel, mis toimusid Balti Uniooni ning Newbold kolledži koostöös. „Igal juhul on kristlasel parem õppida usuteadust. Õppimise käigus tekkis mul tunne, et enne õppimist toimus selline Jumala Sõna pindmistes kihtides surfamine ja õppimise käigus kasvas arusaamine, mis võib olla teksti taga ja kuidas näiliselt vastuolulised Piibli lõigud moodustavad siiski ühtse harmoonia,” rääkis Toivo.

„Hea meelega õpiksin adventkiriku koolis, kuid miinuseks on inglise keele mittevaldamine ja polnud ka põletavat soovi sõita mitmeks aastaks välismaale elama,” jätkab Toivo.

Esimese kursuse lõpus kutsuti Toivo pastoriametisse ning ta on sellest ajast peale töötanud Türi ja Paide adventkoguduses. Omandatud haridus on Toivo sõnul astmeks edasiõppimisele. „Sain ettevalmistuse kõrghariduseks,” muigab Toivo ja räägib, et sügisel plaanib alustada kaheaastast magistrikursust, jätkates akadeemilisel liinil.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat