12 sammu ja 8 põhimõtet

Avaldatud 28.10.2010, autor Edna Tuvi, allikas Meie Aeg

Perelaagri töötoas 12 sammu tutvustasin taastumisprogrammi Tähista Tervenemist.

12 sammu grupid seostuvad tavaliselt eelkõige Anonüümsete Alkohoolikutega (AA). Anonüümsete Alkohoolikute liikumise rajajad 1930. aastate lõpus olid Bill Wilson New Yorgist ja Robert Smith Akronist, Ohiost. Alguses oli vaid kuus sammu, kuid 1938. aastal laiendas Bill Wilson nende arvu kaheteistkümneni. Mõne järgneva aasta jooksul tehti veel mõningaid kergeid muudatusi – eelkõige seetõttu, et hoiduda haiget tegemast erinevatele religioossetele gruppidele. Seega võib öelda, et praegune 12 sammu projekt, pärit 1938. aastast, on tehtud Bill Wilsoni poolt. Tänaseks on 12 sammu gruppe väga erinevate sõltuvuste võitmiseks.

Olin otsinud sobivat võimalust osa võtta 12 sammu grupist palju aastaid, alates Marvin Moore’i raamatu „Kuidas võita kurja enda sees” toimetamisest. Seal soovitas autor osaleda AA või Al-Anoni koosolekutel, et paremini aru saada, kuidas harjumused ja ka patud on võidetavad. Eriti jäi mõttesse vaimulikul alusel grupp, sest autor väitis: „Üks paremaid viise, mida ma tahaksin soovitada, oleks muretseda töövihik-õpik The Twelve Steps: A Spiritual Journey (Kaksteist sammu: Vaimulik teekond) ja töötada see läbi /- - -/.“

Pastor Kim Allan Johnson (vt refereeringut raamatu „Hommik“ peatükist „Surnud kohtade Jumal“) oli kindel, et meis igaühes on selliseid kohti, mis vajaksid Kristuse eluandvat väge ja Püha Vaimu tööd. Seepärast soovin jagada Meie Aja lugejatega infot 12 sammu grupi kohta, mis on samas Kristuse-keskne programm, ning kogemust sellest osa võtmisest.

Möödunud sügisel alustas Tartus EMK Pärnu Agape koguduse abipastori Maire Ivanova eestvedamisel esimene grupp Eestis programmiga Tähista Tervenemist. Sain selle grupi tööst osa võtta novembrist juuni lõpuni, üks kord nädalas. Grupi liikmed olid erinevas vanuses erinevate koguduste kristlased, kuid see programm ei eelda tingimata kogudusse kuulumist ega alguses ka kristlane olemist. Samas polnud probleemi ka kristlike koguduste erinevustest teoloogias.

Tähista Tervenemist on taastumisprogramm, mis rajaneb õndsakskiitmiste kaheksal põhimõttel, mis töötatakse läbi paralleelselt 12 sammuga. See on võimalus arendada oma iseloomu, saada tuge võitlemisel halbade harjumuste ja sõltuvustega, vaadata üle oma elu ja teha vaimne inventuur e mina-uuring.

Tööd hõlbustavad neli töövihikut, mille autoriks on USAs teeniv pastor John Baker, taastumisprogrammi Tähista Tervenemist asutaja. Praegu kasutatakse programmi Tähista Tervenemist tuhandetes kogudustes üle terve USA, kaasa arvatud adventkogudustes. Aastal 1993 kirjutasid John Baker ja Rick Warren (meile tuntud kui raamatu “Eesmärgist juhitud elu” autor) õppekava „Tähista Tervenemist“, mida on tõlgitud ja välja antud mitmes keeles. Tuhandetes kogudustes pakutakse abi nii kohalike koguduste liikmetele kui ka tervele kogukonnale, aidates neid, kes võitlevad haigetsaamiste, emotsionaalsete probleemide ja harjumustega.

Grupikoosoleku alguses oli alati pooltund Jumala ülistamiseks ja palvetamiseks. Edaspidine töö oli aga meestel ja naistel eraldi gruppides. Jõukohase kiirusega võeti läbi töövihikute 25 teemat. Kuna 12 sammu grupi põhimõtteks on see, et igaüks tegeleb oma eluga, keskendub oma mõtete ja tunnete jagamisele, siis on keelatud ümberolijate nõuanded ja kommentaarid. Selline kuulamine aitab mõista, et minu elu eest vastutan mina ja sinu elu eest vastutad sina ise. Grupitöö eeldab vastastikust usaldust, kuid see kujunes meie grupis välja loomulikult ja oleme saanud omavahel lähedasteks.

Kogesime, et Jumal on väga reaalne ja tegutseb meist igaühe elus, meie südames ja mõttemaailmas. Õppisime igaüks enda jaoks seda, mida olime valmis vastu võtma. Inimestena ei saa me aga sellise ajaga oma iseloomu valmis, aga koos Jumalaga edasi astudes on vastutus meie elu kulu eest Tema peal. Tänu Jumalale Tema armastuse eest! Tänu Jeesuse lunastustöö eest! Tänu Püha Vaimu eest!

Kui sa pole rahul oma Jumala-suhtega, kui sul on võitlemist mistahes alal, kui sul on minevikus olnud sündmusi või läbielamisi, mille tekitatud valu on ikka veel valus, kui sul on mõnda tegu võimatu andestada, kui sa kipud solvuma, kui sul tekivad ootamatud emotsioonid, siis on see hea võimalus aeg maha võtta ja Jumala ees need teemad läbi vaadata. Samuti on see hea võimalus harjutada süsteemset vaimset võitlust, enda allutamist Jumala tahte alla.

Soovitan kõigile, kes pole päris terved, sest tervetele pole ju Arsti tarvis!

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat