Võru XVI Misjonipäevade järelkaja

Avaldatud 31.7.2012, autor Märt Pärna

Kohale oli tulnud kutsututest Võru Linnavalitsusest Haridus- ja Kultuuriosakonna juhataja Peep Poltimäe, baptisti koguduse pastor Toivo Teekel, metodisti Viitka koguduse pastor Tea Land, Hosianna kogudusest pastor Rünno Saatmann, Püha Timoteose kogudusest preester Leevi Lillemäe, päästearmeest ohvitser ja pastor Inge Ojala-Pihlaja. Kõik ülalnimetatud esindajad võtsid ka sõna ning soovisid misjonipäevade, mille motoks oli „Elul on eesmärk“, läbiviimisele Jumala õnnistust ja kordaminekut.

Esimese misjonipäevade päeva kontsertjumalateenistusel Võru kultuurimajas Kannel esinesid Rakvere Adventkoguduse ansambel ja kõneles Eesti karskusliidu AVE (Alkoholivaba Eesti) esimees ja SPA Eesti liidu kommunikatsiooniosakonna juht Lauri Beekmann, kes muuseas tõi välja mitmeid kurbi fakte, millega Eesti on Euroopa esimese viie hulgas. Ta nimetas uuringute põhjal ilmsiks tulnud tõsiasju nagu see, et Eesti on narkootikumidega seotud surmade arvu poolest ülivõimsalt Euroopas esikohal (järgneb Norra, kus sama arv on poole väiksem); alates 1955. aastast on abortide arv 1,5 miljonit; HIV-nakkuse poolest on Eesti Euroopa Liidu riikidest kõige kõrgemal; alkoholi tarbimise poolest oleme Euroopa „tipus“. Kõneleja ütles, et kuigi inimestel on võimalik elus valida mitmete eesmärkide vahel, tundub, et paljud eestimaalased pole seadnud oma elus üldse eesmärki. Ta kutsus inimesi üles suuremale hoolivusele ja teiste abistamisele halbadest harjumustest ja sõltuvusest vabanemiseks. Adventistid on täielikult loobunud alkoholist ja suitsetamisest ja sellepärast on nende keskmine eluiga 5 aasta võrra kõrgem (Loma Linad Ülikooli /USA/ 15-aastane uuringu põhjal). Palvetati, et inimesed valiksid õige elueesmärgi Jumala abiga.

Teisel päeval oli kavas Tamula järve ääres rannaretk. Ilm oli ilus ja suvitajaid palju. Korraldajad lootsid, et 2-kilomeertri pikkusest matkast võtab osa üle 100 inimese, kuid osavõtjaid, kes vastasid kontrollpunktides olevatele küsimustele oli üle 60ne inimese. Preemiaks said nad valida ühe vaimuliku sisuga raamatu. Kontsertjumalateenistusel esinesid Võru Adventkoguduse muusikud, kõneles Kuressaare Adventkoguduse pastor Rein Käsk, kes rõhutas heade suhete vajadust nii Jumala kui kaasinimestega. Ta tõi näiteid inimeste ekslemisest ja ütles, et lõplikult oleme päästetud alles siis, kui oleme jõudnud eesmärgile – taevasesse kodusse. Praegu on see Jumala abiga kõigil võimalik ja selle pärast ka palvetati.

Kolmanda päeva kontsertjumalateenistus oli vast kõige meeldejäävam. Ilusa akadeemilise kontserdi andis Tartu Adventkoguduse ansambel Jüri Vahtramäe juhatusel. Kõneles Jõhvi ja Sillamäe Adventkoguduse pastor Viktor Nõmmik. Tema kõnes oli tunda venekeelset aktsenti, kuid rahvas võttis ta omaks kui „välismaalase“, kes oli tulnud Eestisse elama 1971. aastal. Rääkides enne oma elust ja tööst Ida-Virumaal (kus ta jutlustab vene keeles), pöördus ta järgnevalt kohalolijate poole väga isiklikult. Ta jõudis oma kõnes puudutada inimeste südameid, kutsudes neid tegema õigeid, igavese väärtusega, valikuid ja saavutama Jumala abiga Jumala lapse seisuse.

Kõigil kolmel päeval enne kontsertjumalateenistust oli kultuurimaja väikeses saalis suhtekoolitus teemadel suhted enne kihlust kuni abielusuheteni koos Jumalaga. Lektoriks oli Rain Siim Tallinnast, keda toetas tema abikaasa Kaie. Ootasime rohkem noori aga rohkem oli keskealisi vanemaid inimesi. Erilist huvi tunti tervisliku toidu degusteerimise vastu. Iga õhtul olid uued road ja retseptid. Uudistamas oli palju rahvast ja imestati, et kuidas on võimalik ilma lihata valmistada nii maitsvaid ja „tahedaid“ kotlette!? Ka vaimulikku kirjandust osteti rohkesti, sest ilmselt oli teenistustele tulnute seas palju jumalakartlikke inimesi. Kirigi ütleb: „Kartke Jumalat ning ülistage teda, sest tema kohtumõistmise tund on tulnud, ning kummardage teda, kes on teinud taeva ja maa ja vete allikad! …“ (Ilm 14:8-12).

Võru XVI Misjonipäevade pidulikul lõpetamisel tänati Jumalat õnnistuste ja ilusate ilmade eest. Kohale tulnud Võru kristlike koguduste vaimulikud ütlesid koos rahvaga Meie Isa palve ning lõpetasid õnnistussõnadega. Kohalolijate sõnul läksid Võru XVI Misjonipäevad igati korda. Tänu Jumalale!

Võru Adventkogudus tänab kõiki Võru kristlikke kogudusi abi eest. Eraldi täname Võru Linnavalitsust igakülgse toetuse eest. Soovime linnavalitsusele kordaminekuid Võru linna elu juhtimisel ja seatud eesmärkide saavutamisel. Täname ka Hosianna kogudust, kes abistas korraldajaid helitehnika näol. Samuti täname kultuurimaja Kannel kollektiivi, Võru Orienteerumisklubi ja Raadio Martat,

Soovime Võru linna rahvale Jumala õnnistusi ja kohtumiseni Võru XVII Misjonipäevadel.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat