Abielueelne seks või karskus?

Avaldatud 25.1.2013, allikas Meie Aeg

Meie ühiskonnas on edendatud valel põhinevat vaadet, kuidas peaksid meie maailmas toimima armastussuhted.

Populaarsete filmide „armustseenid“, TV-saated, mis on täis pikitud siivutut käitumist ja rõvedaid nalju, sõbrad, kes annavad kohtamas käies oma ihadele järele, ja kaasaegne kultuur üldiselt – kõik see ülendab iha – ja selle aktsepteeritust – abielueelse seksi järele. Kaasaegne kultuur, ka kristlikes ringkondades, ütleb, et kui sa oled kellessegi, kellega sa ei ole abielus, tõsiselt, hullult ja sügavalt armunud, siis on igati OK, kui te seksite.

Maailm on riskikäitumise omaks võtnud ja normaalseks kuulutanud. Nii normaalseks lausa, et kui sa sellega ei nõustu, siis sildistatakse sind vanamoeliseks, kummaliseks või veelgi hullemini. Avaldamist mitteväärivad sildid on saanud osaks meie sotsiaalsest identiteedist.

Kõik teevad seda?

Kui 1990ndate teismelised soovisid oma vanematelt luba keelatud tegevusteks, mille kohta nad teadsid, et see on vale, kasutasid nad populaarset väljendit „Aga kõik teevad seda!“ Kiiresti areneval uuel millenniumil annavad TV reality-saated meile aimu kuulsuste (ja tavaliste inimeste) elustiilist ja me näeme et kõik-teevad-seda argument on iga minutiga üha tõesem.

Sharon Jayson kirjutab oma USA Today artiklis: „Peaaegu kõik ameeriklased on abielueelses seksuaalsuhtes, kinnitab teisipäeval avaldatud raport, mis analüüsib riiklikke andmeid erinevatel perioodidel ja ütleb, et abielueelsest seksist hoidumisele suunatud programmid võivad olla ebarealistlikud.“* Kuidas siis elada, kui näib, et kõik (välja arvatud mõni sõber) teevad seda väljaspool abielu piire?

Pinge all

Kristlikul lauljal Rebecca St. Jamesil, kes on pühendanud oma elu ja muusika abielueelsest seksist hoidumise õpetamisele, on sel teemal midagi öelda. Oma raamatus Wait for Me: Rediscovering the Joy of Purity in Romance (Oota mind: puhtuse rõõmu taasavastamine romantikas) kirjutab ta nii: „Ma usun, et Jumal on igaühe sisse pannud Unistuse, kui Ta just ei ole sind eriliselt vallalisusesse kutsunud. Igaühel meist on igatsus intiimsuse järele, kellegi järele, kes teaks meid läbini ja armastaks täiesti. /---/ Poiss tahab kaitsta, tüdruk soovib saada kaitstud. Ja just selle Jumal meie jaoks lõigi. Kui sa järgid Tema plaani, on sinu jaoks tallel suured õnnistused. „Sest mina tunnen mõtteid, mis ma teie pärast mõlgutan, ütleb Issand: need on rahu, aga mitte õnnetuse mõtted, et anda teile tulevikku ja lootust. Siis te hüüate mind appi ja tulete ning palute mind, ja mina kuulen teid. Ja te otsite mind ja leiate minu, kui te nõuate mind kõigest oma südamest.“ (Jr 29:11-13) Aga mis juhtub, kui see unistus ei täitu sel ajal, kui me seda soovime? St. James jätkab: „Kahjuks on tänapäeva kultuuris nii paljud oma Unistusest loobunud ja valinud midagi palju väheväärtuslikumat kui Jumalal nende jaoks plaanis oli. Nagu üks tüdruk mulle ütles: „Ma olin valmis loobuma igasugusest lootusest, et on olemas noormehi, kes oleksid valmis ootama (seksuaalselt ja emotsionaalselt) seda ühte, kelle Jumal neile oma täiuslikul ajal annab.““

See pinge mängib olulist rolli meie sotsiaalsetes normides. Võib-olla oled omavahel tihedalt seotud sõpruskonnas, kes jagab kirge puhtuse osas ja sa oled õnnelikult vallaline, kuni leiad selle, kellega Jumal sind on kokku mõelnud. Sa oled õnnistatud, mõtle sellele – sageli seda ei tehta. Paljud noored annavad pingele järele, kui näevad, kuidas nende sõbrad loobuvad ühisest soovist hoiduda abielueelsest seksist – nende elu tundub siis õitsvat, kui mitte võluv – patuelu.

Piibel pakub sellises olukorras lohutust – ja veidi nõu – Jumal ütleb: „Mu poeg! Kui patused sind ahvatlevad, siis ära nõustu! (Õp 1:10) Jumal ütleb ka: „Ära ärritu kurjadest; ära kadesta neid, kes teevad ülekohut, sest need niidetakse peagi nagu hein ja nad närtsivad nagu haljas rohi!“ (Ps 37:1, 2) Kuna kõik (keda sa tead) seda teevad, ei tähenda, et sina peaksid ka. Jumala Sõna on ühesõnaline selles, mis juhtub siis, kui sa elad oma elu Tema tahtest sõltumatult ja allud patule, selmet selle eest põgeneda. Jah, kõik võib näida suurepärane, me võime end tunda õnnelikumana kui enne rajalt kõrvalekaldumist, aga tead mis? See on ajutine!

Me võime õppida Eevast, kes jalutas Eedeni aias Aadamast kaugemale. Tema tähelepanu pälvis puu, mille vilja Jumal oli Aadamal ja Eeval keelanud süüa. Madu oli valmis ja meelitas Eeva vestlusesse, mis aitas muuta inimkonna ajalugu. Jumal oli Aadamale ja Eevale öelnud, et kui nad sellest puust söövad, siis nad surevad. Saatan kasutas oma võluvat teesklust maona ja, tundes hästi Jumalat ning Tema seadust, meelitas Eeva tõe väänamise teele. „Te ei sure kindlasti mitte,“ ütles madu (1Ms 3:4) – ma kujutan ette, et väga pehmel häälel. Need kavalalt vermitud sõnad viisid Eeva ja ülejäänud loodu allakäiguspiraalile, milles me oleme siiani kinni. Aadam ja Eeva ei surnud oma patu tegemise hetkel, aga nad said lõpuks siiski mullaks, millest nad olid loodud.

Ära usu valet

Ära luba Saatanal röövida endalt Jumala parimat plaani sinu eluks! Piibel ütleb, et Saatanal on võime muuta end valguse ingliks (2Kr 11:14), seega ära oota end patuteele meelitama koomiksitegelast sarvede ja sabatutiga, käes tulehark. Tõenäoliselt seda ei juhtu. Miks? Sest Saatan teab, et kui ta tuleb oma tõelisel kujul (koomiksilaadsena või mitte), teame me kohe, et oleme hädas, ja põgeneme Jeesuse juurde. Võimas petja tuleb meie juurde vähim oodataval kujul. Piibel hoiatab meid, et oleksime valvsad, kuna meie vastane, hingevaenlane, „käib ringi nagu möirgav lõvi, otsides, keda neelata“. (1Pt 5:8)

Üks viis, kuidas hingevaenlane saab meid alla neelata, on veenda meid uskuma valet, et abieluväline seks on OK. See ei ole, ja see vale viib meid südamevalusse, kurbusesse ja kokkukukkumisse, mis tekitab meie hinges, vaimulikus elus kaose – ja selle erilise inimese elus, kelle Jumal tahtis meile anda.

Elu sooviga olla puhas ja pühendunud abielueelsest seksist hoidumisele ei ole lihtne kellelegi, kuid see on võimalik. 23. aprillil 2011, pärast aastaid ustavat ootamist, et Jumal tema tõelise armuloo lavastaja oleks, abiellus 33-aastane St. James oma unistuste mehega, kes jagab tema kirge puhtuse järele.

Puhas romantika

St. James paneb oma tarkuse sel teemal eelmainitud raamatusse: „Ma loodan, et olen neil lehekülgedel aidanud sul lüüa moodsat väärarusaama, et romantika võib olla lõbus ja põnev vaid siis, kui see tähendab reeglite murdmist. Ebamoraalsus on igal pool glamuurseks muudetud: televisioonis, filmides ja enamuses tänapäeva muusikast. Meelelahutajad aga ei näita ega laula sellest, et ebamoraalse elustiili tagajärjed on väga eba­glamuursed, sageli piinarikkad. Tõde on, et kõige rõõmurohkem, ilusam ja põnevam romantika on selline, mis on puhas. See on ka kõige vabam! Puhas romantika ei ole seotud seksuaalse sõltuvusega või isekate motiivide ja ihadega. On vabastav armastada Jumala täiuslike piiride sees.“

Jumal soovib, et me oleksime vabad armastama. Sel põhjusel andis Ta meile valikuvabaduse. Me võime valida järgida Jumalat ja Tema täiuslikku tahet meie elu jaoks – ja pälvida lunastuse, või me võime valida järgida Saatanat ja tema kurje soove meie hingele, mis viivad igavesse surma.

Võib-olla on puhtuse teema kõige paremini kokku võetud Jumala sulase Joosua sõnades, kes annab meile nõu igapäevaseks eluks: „Aga kui teie silmis on halb teenida Issandat, siis valige endile täna, keda te tahate teenida: kas neid jumalaid, keda teie vanemad teenisid teisel pool jõge, või emorlaste jumalaid, kelle maal te elate? Aga mina ja mu pere, meie teenime Issandat!” (Jo 24:15)

Kui sa teed valiku järgida oma suhetes Jumal plaani, ei ole see kerge, aga see on seda väärt! 

* Sharon Jayson, “Most Americans Have Had Premarital Sex, Study Finds,” USA Today,19. dets, 2006; www.usatoday.com/news/health/2006-12-19-premarital-sex_x.htm

Alexis A. Goring kirjutab Montana osariigist.

Ajakirjast Adventist Review tõlkinud Averonika Beekmann

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat