Jänes

Avaldatud 22.3.2013, autor Teele Veleski, allikas Meie Aeg

Meil on jänes. Kuidas ta meile sai, on omaette lugu. Aga nüüd on ta meil olemas. Punaste silmadega valge küülik, kellele saatus nägi ette kellegi lõunalaual oma elunatukese lõpetamise. Kuid läks hoopis teisiti. Tema kasuks. Kas ta oskab seda hinnata? Vähemalt välja ei oska ta seda küll näidata…

Ma ei raatsi teda päeval puuris hoida. Luban tal hoovis vabalt ringi kolada. Õigupoolest ta hüppab ringi, nuusutab siit ja sealt ning püüab ennast vägisi kusagile “välja kaevata”. Aga tal pole õrna aimugi, et see müür, mille servas kaevetööd hetkel käsil on, ulatub rohkem kui meetri jagu maa sisse… Iga päev seda jänest vaadates pean tõdema, et see on lihtsalt uskumatu, kui imeliselt on Jumal loomad loonud. No mis võiks olla nii erilist ühes jäneses või kassis? Ometi olen tähele pannud, et nad on võrratud ning õpetavad meile, inimestele, nii palju. Kui me vaid oskame neid õppetunde näha. Neil on iseloom, terane mõistus, ideed, oma nägemus, kuidas asjad peaksid toimima. On ka tujud ja emotsioonid.

Mõni aeg tagasi nägin naabermaja kuurikatusel üht suurt lindu. Vaatasin ja mõtlesin, mida küll see kulliline siin keset küla teeb. Siis jõudis mulle kohale, mida ta passis. Ta oli märganud meie valget tegelast, kes ilma mureta ringi jooksis ja igale poole ronis. Lihtsamalt öeldes oli sellel kullilisel plaanis meie jänes kinni püüda ja ära süüa… Püüdsin ruttu jänese kinni ja panin puuri. Tema protest oli küll ülisuur, kuid ma ei teinud sellest välja. Pärast passis kulliline veel hulk aega ühe elektriposti otsas.

Ja siis jõudis mulle kohale selle päeva õppetund:

1. Meie, inimesed, oleme nagu see jänes. Me oleme enda arvates asjalikud. Oleme uudishimulikud ja soovime igasuguseid asju proovida, avastada, leiutama. Meile meeldib olla vaba. Tahame teha ise oma elus otsuseid. Tahame tegutseda vastavalt meie endi parimale äranägemisele. Iseenesest pole ju neis asjus midagi halba? Aga kas pole mitte nii, et mõnikord me ei tea ise, mis meile kõige kasulikum või parem on. Taevaisa teab.

2. Kulliline on hingevaenlane. Ta jälgib meid. Tema plaanid meie suhtes pole kunagi positiivsed. Saatana ainus eesmärk on meid hävitada. Sageli oleme me aga nii hõivatud, et ei pane tema lähenemist ega peenelt maskeeritud kiusatusi mitte tähelegi. Me toimetaks rahus edasi kuni hetkeni, mil meid enam pole... Just see oleks mõne aja pärast sündinud, kui ma jänest puuri poleks pistnud.

3. Minule andis Jumal selles loos eesõiguse käituda, nagu Tema käitub sageli meiega. Mõnikord peab Ta olema meiega “karm”. Vähemalt meile võib nii tunduda. Ta laseb asjaoludel minna võib-olla viisil, mis meile ei meeldi. Kuid Ta teab, mida teeb ning töötab vaid meie kasuks. Kui meil vaid jaguks alati tahtmist ja alandlikkust lasta Temal meie elu juhtida! 

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat