Tunneta väge

Avaldatud 3.5.2013, allikas Meie Aeg

Klikk, klikk, klikk, klikk, klikk. Rusuva tundega kõhus lähed välja ja vaatad kapotikaane alla, teadmata, mida sealt üldse otsida. Saadad sõbrale, ütleme AAA-le sõnumi, või seisad lihtsalt veidi, vaadates igatseva pilguga iga lähenevat sõidukit. Laadimisjuhtmed? Vehid nendega möödakäijate suunas. Lõpuks saabub üks ingel, ühendab juhtmed, annab sulle märku keerata süütevõtit. Prrrrrrrrrrrr! Oh, võimsus!

Me ei pruugi mõista oma autosid, ent me mõistame vajadust võimsuse järele. Me ostame vidinaid, millega ühendada telefoni arvutiga, et anda sellele lisavõimsust. Meie süda pumpab ja autodel on seade, mis annab meile kiire pahvaku sooja või külma. Reklaamitööstus pommitab meid iga päev, tõotades järsku energiasööstu, kui me vaid sööme, joome või neelame seda või neist. Oo jaa. Me usume võimsusesse.

Piibli aegadel ei olnud autosid, elektriadaptereid ega energiajooke. Ja paljud meist ei mõista Piibli põllumajanduslikku keelekasutust varase või hilise vihma kohta. Aga me räägime väest – Püha Vaimu väest, hilise vihma väest. Me räägime sellest. Me tahame ühendada akulaadija juhtmeid!

Vägi milleks?

Meile meeldib rääkida Joeli 3:1, 2 tõotusest: pojad ja tütred prohveteerivad, vanad mehed näevad unenägusid, teenijatele ja sulastele on valatud Vaimu. Aga milleks kõik see vägi? Miks me palume hilise vihma väe pärast? Mida me arvame sellega saavutavat? Küpsenud saagi? Mitte esmajärjekorras. Saak on juba küps, Jeesus ütles: me peaksime paluma töötegijate pärast. Siis tegutsevate tööliste pärast, Tema uinuva koguduse pärast? See juba on midagi! Nagu ühendaks taevase akujuhtme meie maise kogudusega! Hilise vihma energia tiivustab meid tõusma oma tugitoolist ja minema viimase sõnumiga maailma! Võib-olla. Enne kui naaldume tagasi oma tugitooli ja ootame vihma, küsigem endilt: kas Jumal saab oma Vaimu valada magavale kogudusele? Ta rääkis Bileami eesli kaudu. Tema suudab panna kivid kisendama.

Aga kas planeet vajab seda? Rääkivad loomad, kisendavad kivid, unesrääkivad pühakud? Pea meeles, et rääkiv eesel ei veennud Bileami ümber ja kisendavad kivid ei pööranud juudi juhtide meelt. Pealegi, kas võib olla, et meie pea kõlkumine unes ja tukkumine röövib meilt selle vihma? Võime avastada liiga hilja, et Püha Vaimu väljavalamine toimus igal pool meie ümber, aga meie ei pannud seda tähelegi.

Kuningas Saul

1. Saamueli 19:19–24 saab Saul teada, et Taavet on koos prohvet Saamueliga Raamas. Saul saadab teda kinni võtma ühe salga teise järel, aga Püha Vaim täidab neid kõiki ja nad hakkavad prohvetlikult kõnelema. Saul on lõpuks väga masendunud ja läheb ise Taavetit kinni võtma. Vaim täidab ka teda ja seistes alasti Saamueli ees, räägib ta prohvetlikult terve päeva ja öö. Kuigi kõik need sõdurid kõnelesid prohvetlikult, nad ei muutunud. Ka ei pöördunud keegi, kes kuulas kuningas Sauli. Inimesed pilkasid: „Kas sa nägid seda? Näib, et Saul on nüüd üks prohvetite seast!“

Mis eristab Peetrust nelipühal ja Sauli Raamas? Sauli Vaimuga täitmisest ei tulnud midagi head. Ta tegi ennast rumalaks. On ju nii, et Püha Vaimu vägi on tõhus vaid siis, kui meie elu läheb sõnumiga kokku. Sauli elu ei kattunud tema sõnumiga, mida ta Püha Vaimu väes edasi andis. Ta ei olnud lasknud Vaimul end vormida, kujundada ja muuta. Kui vägi tema peale tuli, oli ajutine vastuolu nii suur, et see pani inimesed lihtsalt naerma. Tema kogetud vägi ei jäänud kestma, see ei muutnud teda või kedagi teist, mitte kröömi võrragi.

Viimase aja Püha Vaimu võimas väljavalamine ei muuda suunda, milles me liigume. Selle vägi tõukab meid kiiremini ja kaugemale sinna, kuhu me juba niigi läheme.

Tulles tagasi auto näite juurde – kui minu auto kummid on tühjad ja radiaator lekib, ei anna akulaadijaga toimetamine mingit tulemust ja ma ei saa minna mitte kuhugi. Punase ühendamine positiivse ja musta negatiivse klemmiga ja süütevõtme keeramine ei muuda minu autot. Aku laadimine ei anna mulle isegi uut suunda.

Ajutised väepuhangud, isegi taevased, ei sunni meid suunamuutusele; need viivad meid edasi suunas, milles me juba enne läksime. Ja need on tõhusad ainult siis, kui kogu süsteem on töökorras. Seepärast vajame nii hädasti äratust ja reformatsiooni. Meie süda peab tundma Püha Vaimu hella tööd praegu, mitte pelka energiasööstu homme.

Kas pinnas on valmis?

Joeli tõotus vihmast ja rehealusest, mis on täis nisu (2:23, 24), ei täitugi, kui enne vihma pole midagi istutatud. Tõrred voolavad mahlast ja õlist üle vaid siis, kui viinamägede ja oliivisalude eest on hoolitsetud, kui taimi on istutatud. Hiline vihm ei muuda vilja, see rikastab seda, mis on juba pinnasesse pandud.

Kui ma istutan ja väetan, siis on kõik valmis. Kastmine paneb taime kasvama. See, mis tuleb üles, on juba ennegi olemas. Sama kehtib ka hilise vihma ja lõikuse kogumise kohta. See annab viljale ja taimedele küpsuse. See ei muuda seda, mis on juba põllu sees.

Minu naine Barbara ja mina olime Indias Delhis teel lennujaama. Hotelli öömüüja sõitis koos meiega hotellitaksos. Tema silmalaud olid öisest ärkvel olemisest rasked ja tema pea kõlkus siia-sinna. Ta läks koju puhkama.

Äkitselt kukkus tuuleklaasile paar suurt vihmapiiska. Tema silmad olid kohe lahti. Ta vaatas pehmelt ja põnevusega taha ning ütles: „Vaadake, härra, vihma sajab.“ Siis keeras ta tagasi aknast välja vaatama. Tema silme ümbert kadusid väsimuseringid. Tema selg oli sirge, suu naerul. See ei olnud paduvihm, vaid mõned vihmapiisad tolmusele teele. Sellele noorele hotelliametnikule olid need piisad täidetud lootuse ja tõotusega. Viimaks ometi tuleb vihma.

Ka mina olen näinud, kuidas vihmasadu algab. Jeesus on tagasi tulemas. Seemned on mulda pandud. Inimesed palvetavad koos, anudes Jumalat, et Ta kobestaks nende meelte pinnast, paludes Issandat, et Ta saadaks välja töötajaid, palvetades hilise vihma väljavalamise pärast.

See ei ole ajutine energiasööst. Kui see vägi tuleb, ei ole seda vaid päevaks ja see ei häbista meid. See viib lõpule töö, mida me oleme võinud Jumala Vaimus täna oma südames ja elus alustada.

Vaata, härra, vaata, proua, vihma hakkab sadama!

Homer Trecartin on Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse Lähis-Ida Uniooni president

Ajakirjast Adventist Review tõlkinud Averonika Beekmann

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat