Kõiges su kõrval?

Avaldatud 2.12.2013, autor Marge Randlepp, autor Allan Randlepp, allikas Meie Aeg

Moodsas ühiskonnas kujutavad kõrvalehüpped endast abielule tõelist ohtu. Ühiskond suhtub truudusemurdmisse sallivalt ja avalik arvamus pigem toetab lahkuminemist ja abielude nurjumist. Tänapäeval peetakse partnerite vahetamist normaalseks nähtuseks, mis kuulub enda taasleidmise juurde.

Mis on truudusemurdmine?

Kas abielumeest Toomast, kes  ühel pikal ärireisil veedab alkoholiuimas oma elu ainsa üheöösuhte juhututtavaga, võib nimetada truudusemurdjaks? Aga Annit, kes on olnud abielus kakskümmend aastat, millest kümne aasta jooksul on ta jaganud sügavat sõprust julgustava meeskolleegiga, kes on pakkunud puudujäävat emotsionaalset lähedust  seksuaalsuhteta? 

Abielu on seaduslikult tunnustatud eluaegne liit ühe mehe ja ühe naise vahel, mis hõlmab psühholoogilisi, seksuaalseid, sotsiaalseid ja vaimseid sidemeid. Toomase lugu on kerge nimetada abielurikkumiseks.  Kuid eespool öeldud definitsioonile tuginedes tuleks nimetada kõrvalehüppeks ka neid lugusid, kus kolmanda isiku sekkumise tõttu saavad kahjustatud abieluinimeste psühholoogilised, sotsiaalsed ja vaimsed sidemed.

Kas kõrvalehüpped on vältimatud? Kellegi abielu pole nende suhtes kindel ja sellepärast peaks kindlustama mitte ainult nõrku abielusid, vaid kõiki abielusid. On teada fakt, et kõrvalehüpped ei juhtu iseenesest ja igal lool on tekkepõhjused. Alljärgnevalt vaatame kuut eeldust, mis tähelepanuta jäetuna võivad luua soodsad eeltingimused abielurikkumiseks.

1. Himu

Paljud peavad just himu abielurikkumise peamiseks tõukejõuks. Ometigi ei peeta himu esimeseks faktoriks naiste abielurikkumiste puhul. Himustamine tähendab millegi sellise soovimist, mis sulle ei kuulu ja seetõttu, lastes himul kontrolli alt väljuda, hävitab see abielus oleva kaasluse, austuse, emotsionaalse läheduse. Need asendatakse pimeda sugutungiga ja inimesed manduvad seksuaalobjektideks. Kaob inimväärikus või see hakkab sõltuma välimusest, aga mitte isikuomadustest. Himu hakkab toitma abielusisest rahulolematust, sest ükski luust ja lihast abikaasa ei suuda teha kõiki neid osavusnumbreid, mis kangastuvad inimese fantaasias. Ka need fantaasiad võivad olla turgutatud üles piltidest ja pornofilmidest, mis pole mõeldud kellegi ülesehitamiseks. Jeesus kinnitab, et pole suurt vahet tegeliku abielurikkuja ja selle vahel, kes mõttes sooritab abielurikkumise, kuid kellel pole võimalust või julgust seda teoks teha.

2. Üksindus

Arvatakse, et naiste puhul on peamiseks ajendiks truudust murda üksindus. Talle tundub, nagu ei hooliks temast keegi, ta ei tähenda midagi, ta on täiesti üksi – nii psühholoogiliselt kui füüsiliselt. Füüsiline üksindus esineb juhtudel, kui abikaasa viibib näiteks pikkade töösõitudel välismaal või on muul põhjusel kodust eemal. Psühholoogiline ehk emotsionaalne üksindus tekib olles pikemat aega abikaasaga justkui erinevatel “lainepikkustel”, vaatamata sellele, et jagatakse ühte kodu, voodit.  Huvipuudus teise inimese sügavamate mõtete ja tunnete vastu võimendab üksiolemist veelgi.

3. Tüdimus

Levinud müüdi järgi tekib tüdimus abielus umbes seitsme aasta pärast. Tegelikult on tüdimus seotud pigem töö ja eluga tervikuna kui abieluga. Tööl tuleb iga päev täita ühtesid ja samu kohustusi. Ainus muutus on aastaaegade vaheldumine. Kõrvalehüpe justkui pakuks pääsemist säärasest mõttetust olesklusest. Tüdimuse nagu ka üksinduse puhul tuleks leida üles selle tegelik põhjus. Võib-olla peaksite leidma töö, mis pakub uusi väljakutseid, või leidma uusi tuttavaid. Miks mitte leida mõni uus tegevus vaba aja sisustamiseks? Truudusemurdmine on vilets aseaine.

4. Ebakindlus

Vahel alustavad inimesed abieluvälist suhet, et (endale) midagi tõestada. Nad tahavad tunda end kindlalt. Sageli seostatakse seda kuulsa keskeakriisiga. Teatava kiindumuse olemasolu võimaldab end ka palju nooremana tunda. See on illusioon, sest kõrvalehüpped ei pane aega teistpidi jooksma ja vananemist ei peata miski. Üks abieluga seotud irooniline tõik on ka see, et kõrvalehüppega kaasnevad pinged mitte ei vähenda, vaid suurendavad vananemise tunnuseid. Kõigil tuleb leida lahendus ebakindlusele, vananemisele ja surelikkusele, kuid kõrvalehüpe pole seda mitte, parimal  juhul on see hetkeline võimalus tõsiasju unustada.

5. Laiskus

Inimene on juba aastasadu unistanud igiliikurist, masinast, mis ei vaja kütust ega välist energiat. Vahel kiputakse arvama, et ka abielu on omalaadne igiliikur, mis ei vaja mingit hoolt.  Õnnestunud abielu ei teki iseenesest, selle kallal peab töötama. Laiskus on ilmselt üks põhjusi, miks inimesed viskuvad suhtest teise. Ei olda valmis suhte küpsemise ja arenemise nimel vaeva nägema. Paljud mehed ja naised lihtsalt ei suuda hoida ühtki suhet nii kaua, et see kasvaks algstaadiumist välja. 

6. Põgenemine

Põgenemine on laiskuse vend. See tähendab, et inimene püüab teadlikult või alateadlikult vältida olukorda, kus ta peaks pingutama ja hakkama tegutsema. Võib-olla on tarvis langetada raske otsus või lahendada konflikt, kuid lihtsam tundub silmad kinni pigistada. Truudusemurdmine näib kui mugav pääsetee, mis pakub vaheldust ja võimalust raskeid otsuseid edasi lükata. Tegelikkuses pole põgenemine raskuste eest õige eluviis ega aita kaasa kellegi küpsemisele.

Kõik need kuus tingimust esinevad aeg-ajalt kõikides abieludes. Oht peitub selles, et tavaliselt ei võeta neid tõsiselt. Näiteks igavust, soovi endale midagi tõestada ja pelgust probleeme lahendada peetakse pisikesteks pahedeks. Nagu kuuluksid nad koos fantaasiate ja unistamistega ohutute pahede hulka. Jeesus õpetab, et süda on mõtete alus ja ka tema üle tuleb kohut mõista: “Aga mis suust väljub, see lähtub südamest ja see rüvetab inimese. Sest südamest lähtub kurje mõtteid, mõrvu, abielurikkumisi, hoorust, vargusi, valetunnistusi, jumalapilget.” (Mt 15,18-19)  See on meie valik, kas teeme midagi või ei tee. Me peame ära tundma võimalused langeda ohtlikule pinnale, mõistma neid ahvatlustena ja otsustama need eemale tõrjuda. 

Hoides oma mõtted ja meeled sellel, mis on puhas, õige ja hea, jäädes Jeesuse ligi, selles peitub Matteuse 15. ptk mainitud südamest lähtuvate pahede lämmatamise võti. Kõiges Su, Taevase Jumala, kõrval!

J. John “Kõiges su kõrval” raamatu põhjal.

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat