Jaanus-Janari Kogerman oli kutsutud vabatahtlike tunnustamisüritusele

Avaldatud 9.12.2013, allikas Meie Aeg

Et kõik ausalt ära rääkida, peab alustama algusest. Oli aasta 2008, kui toonane koguduste liidu noortejuht Ivo Käsk oli Eesti Kirikute Noortenõukogu koosviibimisel Nõval ja samal ajal puhkes Nõva vallas metsatulekahju, kuhu kutsuti tule kustutamiseks appi vabatahtlikke. Ivo küll tol nädalal metsa ei jõudnud, kuid Haapsalu adventkogudusest läksid metsapõlengule päris mitmed. Teiste seas ka kogudusevanem Taavi Käsk ja sama aasta alguses Haapsallu pastoritööle asunud Jaanus-Janari Kogerman. Sealsamas saadi ka aru, et ilma organiseerumata ei jõua asi kuhugi. Kulus pea poolteist aastat, enne kui läänlased otsustasid asutada peamiselt Tallinnas ja Harjumaal tegutsenud Vabatahtliku Reservpäästerühma, mille juhtkonda kuulus tollal ka Karmen Joller (endine Palts) eeskujul analoogse rühma. Nii sündiski MTÜ Lääne-Eesti Vabatahtlik Reservpäästerühm, mille üheks juhatuse liikmeks valiti Jaanus-Janari Kogerman. Selles ametis tegutses Kogerman kuni novembri keskpaigani, astudes juhatuse liikme kohalt tagasi seoses 2014. aasta algusest Viljandi adventkoguduse pastori ametikohale asumisega. 

Reservpäästerühma ülesanne on minna appi suurõnnetuste likvideerimisele, kuhu on tarvis palju inimressurssi: kui metsa on eksinud inimene või kui on puhkenud metsatulekahju, tekkinud ulatuslik naftareostus vms. Selle aasta novembris käidi kahe nädala vältel näiteks likvideerimas Pärnu külje all süttinud hiiglasliku hakkpuiduhunniku tulekahju. Loomulikult osaletakse ka erinevas ennetustegevuses.

Igal aastal tunnustab Eesti vabariigi president vabatahtlikke, kes on oma tegevusega silma paistnud ja elu edendanud. Vabatahtlike üleriigilist tunnustust antakse välja aastast 2005, siis korraldas seda Avatud Eesti Fond. Järgnevatel aastatel võttis korralduse üle Vabatahtliku Tegevuse Arenduskeskus. Tänavust tunnustust viis läbi Eesti Külaliikumine Kodukant.

Vabatahtlike tunnustamisüritusele Pärnu Kontserdimajas olid kutsutud vabatahtlikud, vabatahtlike juhendajad ning organisatsioonid, kes kõik omal kombel vabatahtlikku tegevusse panustavad. Jaanus-Janari Kogermani nimi esitati vabatahtlike kaasaja, juhendaja kategoorias. Tänase piduliku vastuvõtu kohta ütles Kogerman: „Seltskond oli tore, sest inimesed, kes vabatahtlikult tegutsevad, on kõige vahvamad inimesed maailmas. Ja ma olen täiesti kindel, et mitte kellegi jaoks nende seast ei ole tunnustus esmatähtis.“

President Toomas Hendrik Ilves nimetas vabakondlikku tegevust kaasaegse Eesti normaalseks osaks: "See, mida alguses vabatahtlikult teeme, võib hiljem kasvada ametlikuks hoiakuks."

Ta arutles ka riigi ja vabatahtlikkuse suhte üle, rõhutades, et ei ole mõtet riiki ja vabatahtlikku tegevust omavahel vastandada.

"Ilma vabatahtliku tegevuseta on riik kõle ja kalk ning pahatihti on nii, et nendes riikides, kus pole kodanike vabatahtlikkust, pole ka demokraatiat," ütles president Ilves.

Aasta vabatahtlike väljakuulutamise esimesel, 2005. aastal sai tunnustuse osaliseks samuti üks adventkoguduse liige, Lauri Beekmann ajalehe Ole Kaine väljaandmise, ISE projekti vedamise, mitmete karskust propageerivate kampaaniate ellukutsumise ja läbiviimise eest.

2007. aastal sai tunnustuse osaliseks Karmen Joller kui Vabatahtliku Reservpäästerühma asutajaliige, koolitusmeeskonna juht, esmaabikoolitaja ja aktiivne väljakutsetel osaleja. Noorte võistlussarjas EsmaabiKapp olnud koolitaja ja kohtunik. Karmeni esitaja oli tema vabatahtliku tegevusena ära märkinud ka kogudusetöö ning kevadpidustuste korraldusmeeskonnas osalemise.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat