Rein Kalmusele omistati EELK Kirikumuusika Liidu konkursil kaks auhinnalist kohta ning üks teos leidis äramärkimist

Avaldatud 22.1.2014, allikas Meie Aeg

Esmaspäeval, 20. jaanuaril mängiti EELK Tallinna Püha Vaimu kirikus ette uuemat eesti kirikumuusikat. Tegu oli koraaliprelüüdide konkursi auhinnatud ning äramärgitud muusikapalade esitamisega, esmaettekandmisele tuli ka adventkoguduse pastori Rein Kalmuse kolm koraaliprelüüdi. Töid hindas ja preemiate arvu määras žürii koosseisus Toomas Trass, Piret Aidulo ja Kristel Aer. Konkursitööd pidi esitama mais ning žürii otsused avalikustati 5. juunil 2013. aastal.

„See oli Kirikumuusika Liidu poolt organiseeritud koraaliprelüüdide kirjutamise konkurss. Mulle tehti ettepanek, et võiksin osaleda ja nii saatsingi kolm prelüüdi, millest kahele omistati II koht ja üks töö märgiti ära,“ jutustas Rein Kalmus. Konkursi üks tingimusi oli, et tegu peab olema varem esitamata töödega.

Veel oli tingimustes märgitud, et koraali pidi iga helilooja valima EELK kiriku laulu- ja palveraamatust. Oma valiku kohta ütles Rein, et millegipärast talle valituks osutunud koraalid meeldisid. „Koraaliprelüüd on koraali teatud töötlus. Konkreetselt peeti silmas, et pala võiks olla vastava koraali eelmäng. See ei ole siiski lihtsalt neli kuni viis takti pikk, vaid iseseisev kompositsioon,“ selgitas Rein koraaliprelüüdi mõistet.

Konkursile esitatud teostest pandi kokku noodiraamat; esmaspäevasel ettemängimisel Püha Vaimu kirikus esitati teiste seas Reinu kõik kolm konkursile saadetud tööd, Reinu prelüüde mängisid organistid Kadri Ploompuu ja Pille Metsson.

Kontserdi kohta sõnas Rein, et emotsioon oli väga positiivne ja huvitav oli üle tüki aja kohtuda vanade organistidest sõpradega. „Püha Vaimu kiriku organist Kristiina Hoidre tundis huvi, kas mul on veel uuemaid töid, ja palus, kas võiksin midagi pakkuda. Praegu ma veel nootideni jõudnud ei ole, aga üht-teist, mida pakkuda, on,“ jagas Rein kohtumistest muljeid. „Kui vaadata praegust kirikumuusika maastikku, siis nõudlust omamaise originaalloomingu järele on. Kirjutajaid eriti palju ei ole ja see on nišs, mida annab oma loominguga täita,“ lisas ta.

Lõpetuseks sõnas Rein, et on tore, et meie adventkogudusest on sellisel konkursil esindaja olemas. „On hea meel, et meie kirik on tipptasemel esindatud.“

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat