Hispaanias toimunud akadeemilisel konverentsil keskenduti usuvähemuste kaitsmisele

Avaldatud 28.1.2014, allikas Adventist News Network

Euroopa usuvabaduse kaitsjad loodavad, et jaanuaris Hispaanias toimunud akadeemiline konverents tipneb usuvabaduse laiaulatuslikuma tunnistusega vähemususkude suhtes nii selles riigis kui mujal.

International Association for the Defense of Religious Liberty (AIDLR, eesti k Rahvusvaheline Usuvabaduse Kaitsmise Ühing) ja Inimõiguste Instituut korraldasid 17.–20. jaanuaril Hispaania esinduslikemas, Madridi ülikoolis esimese rahvusvahelise konverentsi usuvabaduse ja usuvähemuste teemal. Kohal oli juhtivaid teadlasi, poliitikuid ja juriste, nende seas ka seitsmenda päeva adventiste.

National Minorities and Antidiscrimination Department at the Council of Europe (Euroopa Nõukogu Rahvusvähemuste ja Antidiskriminatsiooni osakonna) juht Alexy Koshemyakov tegi oma ettekandes ettepaneku rajada Euroopasse usuvabaduse teemadega tegelev institutsioon. Ta andis ka ülevaate Euroopa hilisematest uskudevahelistest arengutest.

„Ehk avab see ukse, et ühel päeval tähistame usuvabaduse päeva,“ ütles Eahvusvahelise Usuvabaduse Assotsiatsiooni peasekretär, seitsmenda päeva adventist John Graz.

Enamus konverentsist oli pühendatud sellele, et leida mõistlik tasakaal usuvähemuste vajaduste ning laiema ühiskonna vajaduste vahel.

Maroko Al Akhawayni Ülikooli rahvusvaheliste uuringute professor dr Jeremy Gunn ütles, et suuremad lõhed ei ole mitte usugruppide vahel, vaid nende sees. „Isegi religioonide sees on vähemused,“ sõnas Gunn. „Iga grupi alusväärtused peavad olema sallivus ja teiste austamine.“

Konverentsil arutati ka, kuidas valitsused, usugrupid ja haridusasutused ning tsiviilühiskond saaksid usuvabadust kaitsta.

ÜRO saadik Belen Alfaro tõstis esile vajadust „rahukultuuri järele, mis dialoogi kaudu võitleks sallimatusega“.

Konverentsi kavas oli ka reis Toledo linnas, mida peetakse kristlaste, moslemite ja juutide sallivuse oaasiks. Paljud sünagoogid, mošeed ja kirikud, mille tegutsemisaeg jääb 10. sajandisse, täidavad nüüd muuseumi osa.

Konverentsi lõpuõhtul võõrustas Madridi adventkirik usuvabaduse kontserti, millest sai osa umbes 500 inimest.

94% hispaanlastest on katoliiklased. Riigi 16 000 seitsmenda päeva adventisti moodustab koos teiste usugruppidega 6% rahvastikust.

Rahvusvaheline Usuvabaduse Kaitsmise Ühing on valitsusväline organisatsioon peakorteriga Bernes. Organisatsiooni eesmärk on kaitsma vabadusi ja kirjastada iga-aastast ajakirja Conscience and Liberty.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat