Talvise noortelaagri osalejad “unistasid” õnnest

Avaldatud 13.2.2014, autor Ruslan Karlov

24.-26. jaanuaril organiseeris Tallinna III kogudus talvise noortelaagri, mille deviisiks oli „Mul on üks unistus“. Laagri teema aitas avada õnneliku perekonna saladusi. Seminaride läbiviibimiseks kutsuti Kiievist Liidia Neikurs – tuntud kristlik psühholoog ja peresuhete valdkonna spetsialist.

Programmi alguses viidi läbi huvitavad tutvumisteemalisi mänge. Hiljem jaguneti rühmadesse ning igaüks rääkis oma kogemusest, kuidas Jumal on vastanud palvetele.

Edasi arutati igas grupis neid probleemide üle, mis tekivad noortel, kes soovivad leida või on juba leidnud endale kaaslase. Nimetati järgmisi probleeme: armukadedus, kaaslase minevik, egoism, geograafiline kaugus ja austuse puudumine teise suhtes. Spetsialisti kommentaaridest saime teada, et on olemas kasulik armukadedus (siis kui armastav süda reageerib, nähes, et on kaotamas oma kaaslast). Kuid on olemas ka halb armukadedus, mis on seotud psühholoogiliste probleemidega.  Sellisel juhul hakkab inimene oma kaaslast jälitama. Kui suhted on terved, on noortel inimestel või abikaasadel olemas oma isiklik ruum.

Laupäeva hommiku arutelu algas sellest, mida olime lugenud hommikvalvest, ning maitsvast hommikusöögist. Seejärel arutati hingamispäevakooli teemat. Jutlustas Liidia ja tema teemaks oli üksindus. Saime teada, et ei tasu seda mõistet segi ajada sellega, kui inimene soovib olla ühiskonnast eemal. Nii nagu tegi Jeesus.  Tõeline üksindus võib tekkida ka siis, kui inimesel on perekond. Jumal lõi iga isiksuse jaoks kolm kahekordset kilpi – püstitas kolm sotsiaalset kilpi ja nende ümber kolm vaimset. Põhjalikumalt võib sellest lugeda artiklist “Üksindus” aprilli Meie Ajas (autor Ruslan Karlov). Me peame säilitama kõik kilbid, et meie sisemise maailma ümber oleks kahekordne kaitse. Jumal kutsub meid olema õnnelikud, aktiivsed ja kasulikud teistele inimestele.

Hingamispäeva pärastlõunal oli programmis aktiivne talk show  «Stuudiokülaline», vestluse juht  Karin esitas Liidiale eelnevalt noorte poolt ettevalmistatud küsimusi tema isiksuse kohta. Kõigil oli väga huvitav kuulata, kuidas arenesid tema suhted  tulevase abikaasaga, kes on pärit Lätist. Noored esitasid ka keerulisi küsimusi nagu: kes peaks olema suhete initsiaator, poiss või tüdruk? Kas suur vanusevahe on probleem? Kuidas õieti sõbralikult suhelda abielus mehe või naisega? Milliseid argumente võib tuua intiimse läheduse vastu enne abielu? Miks noored sõbrustavad, kuid ei otsusta abielluda? Kas on võimalik leida elukaaslast, kes vastaks täielikult sinu südamesoovidele?

Kahe päeva jooksul kuulasid noored järgmisi seminare: kuidas juhtida oma emotsioone, temperamendi erinevad tüübid ja kuidas need tüübid ilmutavad ennast perekonnas, kuidas õppida lahendama konflikti, millist raevu eksisteerib ja kuidas  võidelda raevu soovimatu ilmnemisega. Sissejuhatuseks oli alati huvitav video suhete teemal. Kuigi seminar oli mõeldud eelkõige neile, kes alles kavatsevad perekonda luua, oli palju huvitavat ja kasulikku avastada ka neil, kes juba on abielus. Eluliste näidete varal oskas Liidia väga täpselt näidata probleemi sisu, millele igaüks koos Jumalaga peab lahenduse leidma. Liidia tegi tõsise ja tähtsa seminari oma huumoriga põnevaks ja huvitavaks. Kogu laagri kestvuse ajal oli noortel võimalus nõustajaga ka isiklikult rääkida.

Laagri ajal hakkasid noored üksteisega lähemalt suhtlema. Tähtis on see, et laagris oli noori ka väljastpoolt kogudust, paele seminariteemasid said nad teada ka Jumalast – ainukesest õnneallikast, kelle juurde võime tulla oma nõrkuste ja puudustega, et saada Temalt jõudu võitudeks.

Laagri pildigaleriid saab vaadata siit

Vene keelest tõlkinud Erika Azlauskaite, Ülle Azlauskene

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat