Euroopa väärtushinnangute uuring

Avaldatud 7.4.2014, allikas Adventist Review

Euroopa väärtushinnangute (European Valuegenesis Survey) küsitlus viidi läbi 2007. aastal ning sellesse oli kaasatud umbes 6000 adventistist noort 17 Euroopa riigist. Kokkuvõtte läbiviidud küsitlusest kirjutasid kahasse Thomas Spiegler, Andreas Bochmann ja Stephan Sigg.

Artiklite järeldused katavad uurimuse kogu andmestiku ning selgelt joonistub välja kaasaegse Euroopa adventnoorte teenistus, esile tulevad ka riikidevahelised erinevused.

Alexander Schulz kirjutas samuti artikli, ent tema keskendus saksakeelsele piirkonnale (Saksamaa, Austria, Šveits) ja artikkel on osa tema doktorikraadi väitekirjast.

Euroopa väärtushinnangute uuring annab ülevaate noorte kaasatusest adventkoguduses, ent mitte ainult kogudusesiseselt, vaid me saame tuua esile võrdluspunkte USAs läbi viidud rahvusliku uuringuga kristlike noorte seas. Üks murekohti nii Euroopa uurimuses kui USA omas on omane laiemale evangelikaalsele kontekstile: üha enam noori lahkub kogudusest, kus nad on üles kasvanud.

Küsitlus oli üles ehitatud nii, et vastustes peegelduks usuline keskkond, milles noor üles kasvab, ning erilist tähelepanu pööratakse perekonnale ja kogudusele. Lähtudes neist kahest kontekstist, püüdis uurimisrühm lähtestada tegurid, mis on põhjuslikus seoses positiivse või negatiivse tulemusega: noore pühenduselu, doktrinaalsed uskumused, eetilised ja käitumuslikud väärtushinnangud ja kaasatus koguduses.

Euroopa väärtushinnangute uuring peegeldab adventkoguduse kaasaegseid suundumusi. Tulemused kajastavad ühe kindla sihtgrupi– peamiselt adventkoguduses üles kasvanud noorte – väärtusi, need on inimesed, kes tunnevad adventkogudust läbi ja lõhki. See on äratuskell: kogudus peab aduma põhjuseid, miks nii palju noori kogudusest lahkub. Samas on see ka kutse, et kogudus väärtustaks tõelise noortetöö potentsiaali ja olulisust.

Inter-Euroopa divisjoni kommunikatsioonijuht Corrado Cozzi, kes on pidanud ka noortejuhi ametit, sõnas: „Ma kutsun kõiki kogudusejuhte üles seda kokkuvõtet lugema. See aitab teil mõista oma noorte tundeid ning annab võimaluse ehitada üles koguduse, mis vastaks tänapäeva noorte vajadustele.“

Väärtushinnangute uuringu kokkuvõte on kättesaadav inglise keeles.

Lugemiseks (inglise keeles):

Corrida Cozzi mõtteid uurimuse eel. 
Uurimuse koduleht.
Sissejuhatus uurimusse. 

 

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat