Vaikusse, valgusse, puhtusse minna…

Avaldatud 11.1.2014, autor Annely Toews, allikas Meie Aeg

Jälle on aasta pimedaim aeg. Samas ka ootuste, lootuste, armastuse ja igatsuse aeg. Aeg, mil taevas ulatab maale ja valgus pimedusele käe.  Vahetub aasta ja uue künnisel ootame midagi uut ja paremat. Vaikuseaeg… 

„Ma sain maitsta vaikust ja näis, et Jumal oli selles paigas meile väga lähedal. Ma tundsin, kuidas pinge, mida olin kogu aeg endaga kaasas kandnud, justkui valgus minust välja ja selle asemele tulid rahu ja vaikuse alged. See, mida ma olin igatsenud.” (Jim Hohnberger  „Kutse vaikusse”)

Kui sageli oleme meiegi sellist vaikust igatsenud. Pingete ja stressi vaibumist. Rahu hinges ja mõtetes. Vaikuseaega elu pöörasel karusellil. Kuidas seda saavutada?

Jim Hohnberger koges vaikust ja Jumala ligiolu perega metsikusse loodusesse elama asudes. Samas toonitab ta: võti peitub prioriteetide seadmises. Meie prioriteediks peab saama Kristus.  Kuulumine Talle ja Temale sarnase iseloomu kujundamine. See ei tähenda inimlikus mõistes täiuslikkust, vaid oma soovide ja plaanide Jumalale üleandmist. Tema annab andeks meie üleastumised ja katab meid oma õiguse rüüga. Kui alistume Talle ja laseme Temal oma elu juhtida, muutub ka meie iseloom. Jumal tegeleb meie iseloomu kujundamisega vastavalt oma ajastusele.

Looduses elamine õpetab võtma raskeid situatsioone huumoriga ja naerma erinevate probleemide ning eelkõige iseenese üle. Metsiku looduse keskel mõistab inimene oma jõuetust, omaenese tarkuse tühisust.  

„See on vaikusesse tulemise peamine mõte, ükskõik kus paigas sa ka ei asuks. Kas sa loobud püüdmast ise juht olla, ise kontrollida oma elu? Kas loobud enda tarkuse usaldamisest? Omaenda tarkusest loobumine on üks esimesi praktilisi samme kristlase rajal, sest kui me viimaks taipame, et meie enda mõtted ja järeldusvõime ei ole usaldusväärsed, oleme jõudnud punkti, kus Jumal saab meid aidata ja juhtida täiesti uutmoodi viisil.”

Kui sageli küsime nagu Jim Hohnberger:„Miks mina, Issand? Miks, Issand, miks?” Pean tunnistama, et olen isegi sageli selliseid küsimusi esitanud. Ja vastuseid oodanud.  Jim Hohnberger maadles ühe probleemiga teise järel: küttepuude tegemine, vee majja saamine, vana auto parandamine  jne. Kõige raskemaks probleemiks aga osutus iseenesega silmitsi seismine. Meie oma mina alistamine on kõige raskem. „Pikapeale mõistsin Jumala soovi, et allutaksin kõik oma mõtted, ideed, päevaplaanid ja isegi soovid ning igatsused Temale ja laseksin Tal oma elu juhtida.”  See oli ainult algus. Jumal soovis enamat: Ta soovis, et Jim teeks Temaga koostööd, et Jumal saaks osaks Jimi päeva igast hetkest. 

Huvitav mõte on raamatus kiusatuse kohta: kiusatuse juures ei mängi konkreetne patt olulist rolli. Saatan tahab meid lahutada Jumalast, hoides meid aktiivsena meie enda suhtes ja passiivsena Jumala suhtes.  Enamus meist usub, et patust jagusaamiseks peab kasutama tahtejõudu ning seepärast me langemegi. Meie tahtejõud ja kindlameelsus ei suuda võita pattu. Ainus, milles saame rakendada oma tahtejõudu, on valiku tegemine. Peame aktiivselt valima Jumala tee, et Tema saaks anda meile oma väe. Temaga koostööd tegema ja Temaga pidevas ühenduses olema, täites Tema tahet ja mitte enda oma. 

Jumalaga pidevas ühenduses olles kogesid Jim ja Sally Hohnberger suuri muutusi oma elus. Muutusid prioriteedid omavahelistes suhetes: „Me lahendasime ära kõik probleemid, mis meie vahele tulid, ja andsime teineteisele piisavalt ruumi olla just see, kelleks Jumal ta oli loonud.” Pettumus ja vihased tunded andsid maad tõelisele lähedusele ja harmooniale. Kindlasti aitas ka teatud annus mängulisust ja leidlikkust suhte värskendamisele kaasa.  

Jim ja Sally võtsid rõõmuga osa laste tegevusest ja plaanidest, nautisid koos tegutsemist: „Kui sa lähed kaasa oma laste unistustega, siis seod nende südame enda külge. Lapsed vastavad sulle soojuse ja tõelise lähedusega, kui sa ilmutad nende vastu siirast ja tõsist huvi, mitte ei suru neile peale oma arusaama õnnelikkusest.” 

Uuel aastal võime alustada uuelt lehelt. Alustada koos oma Jumalaga, õppida kõndima koos Temaga, jagama iga eluhetke Temaga. Andma juhtimise ja kontrolli Temale üle ning leidma rahu ja vaikust Tema varju all. 

Kristliku elu elamise suurimaks saladuseks on õppimine elama Jeesuse varju all.

Tule vaikusse. Otsi Jumalat, kuni Ta on leitav. Lase Tal köita oma pere ühte tugevate armastuse ja kiindumuse sidemetega. Tule vaikusse ja leia rahu ning puhkust oma hingele. 

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat