Kvaliteetaeg – hingamine Temas, temaga

Avaldatud 21.4.2014, autor Marge Randlepp, allikas Meie Aeg

Kui Jumal lõi  inimese oma näo järgi meheks ja naiseks, teadis ja seadis Ta, et inimene igatseb lähedast suhet. Inimesel ei olnud hea olla üksinda. Jumal on täiuslik oma kolmainsuses – Isa, Poeg ja Püha Vaim. Inimene on Jumala näole sarnane nö suhtekolmnurgana – mehe, naise ja Jumala kaudu. Eemaldades ühe isiku kolmnurgast, kaugeneb toimima loodud abielu kooslus algsest täiuslikust plaanist.

Pea meeles, et sa pead hingamispäeva pühitsema – selliste sõnadega algab Piiblis neljas käsk. Käsus kirjeldatud põhjendus meelespidamiseks – sest kuue päevaga tegi Issand… ja ta hingas seitsmendal päeval… – ulatub aega, mil jumalanäoline inimpaar loodi. Jumal igatses ja igatseb jätkuvalt igal nädalal inimesega eriliselt aega veeta. Jumal tahab iga nädala kuuenda päeva päikeseloojangul (reede õhtul), et argitoimetused taanduksid ja taevalik lähedus oma erilisel õnnestaval moel võiks tärgata. Regulaarne, iganädalane osadusaeg, hingamine Temas, toob  inimese  ikka rohkem ja rohkem lähemale eedenlikule elukorraldusele, rahuldades nii inimest kui armastajast Jumalat. 

Minu peas hakkas seoses Jumala kolmainsuse ja hingamispäevaga keerlema veel üks liitsõna – kvaliteetaeg. Kvaliteetaeg (QT, quality time – ingl k) on päris tuntud sõna paarisuhetest rääkimisel. Erinevad peresuhte koolitajad räägivad, kui oluline on suhte toimimiseks osapoolte planeeritud omavaheline aeg. Paarisuhte kvaliteetaeg on midagi rohkemat kui samal kellaajal samas kohas olemine. See tähendab üksteisele tähelepanu pööramist viisil, mis rahuldab hinge sügavamaid vajadusi – mõistmist, kuulamist, lugupidamist, jagamist, loomist, avastamist jne.  On paare, kes saavad suure rahulduse hilisõhtustest jutuajamistest, paare, kes naudivad koos aias kohmitsemist, mängimist, matkamist, söögivalmistamist, palvetamist, planeerimist, piibliuurimist jne. Ka hea filmi vaatamine võib kvalifitseeruda koosveedetud kvaliteet­ajana, kui jagatakse pärast filmi oma mõtteid ja tundeid nähtust.  Kui eelloetletud tegevused on justkui mõlemat osapoolt rahuldavad kooshingamised ja selleks võetakse aega regulaarselt, on paarid teinud palju head oma abielu kvaliteedi tõstmiseks.

Aga kui sellisel tasandil omavahelist aega ei võeta? Siis võivad tekkida  peres (ka väljaspool peret) iselaadsed suhtekolmnurgad, mis on kaugel jumalanäolisusest. Kui rääkida lastega perest, siis näiteks ema rollis naine võib liigselt kiinduda oma poega, leides temas isiku, kellega suhe tundub mõistetavam ja rahuldustpakkuvam suhtest abikaasaga. Mees tõrjutakse emotsionaalsest läheduslevist välja.  Mees-isa võib leida hea kaaslase oma tütres, tundes ennast väikese naisehakatise kõrval  igati austusväärsel positsioonil. Tähelepanu, mis peaks kuuluma naisele, jagatakse tütrele ja naine  saab samuti tõrjutud. Vanem-abikaasa-laps rollid segunevad, tekitades perekonnas haavumist, pettumust ja segadust.  Samuti võib kaugel ja  kaua töötav vanem,  kes on  oma aja otsustanud investeerida heasse sissetulekusse, varsti märgata, et ta ei kuulugi  kodustesse suhetesse. Äraolek ja koosveedetud aja puudumisest tingitud pealiskaudsed sidemed on teinud temast võõra omade keskel. Kaob kehvgi kontakt ja suhe võib lõppeda purunemisega.  Kaotajateks poolteks pole vaid mees ja naine, vaid ka lapsed, kogudus ja terve kogukond. 

Kuna me oleme Jumala näo järgi loodud ja Jumal seadis juba loomisel sisse inimese ja Jumala regulaarse ning õnnistatud kvali­teetaja – hingamispäeva, siis kas pole mitte tervislik sellest järel­dada, et regulaarne ajavõtt on toimivate suhete jaoks kriitilise tähtsusega. Pea meeles, et sa pead võtma aega oluliste suhete jaoks! Aega mitte aja enda pärast ja mitte kõigi nende kogemustega terapeutide ja nõustajate pärast, kes seda erinevatel viisidel ja moel korrutavad, vaid sellepärast, et sa armastad ja soovid olla armastatud – just nii nagu Jumal on sind loonud. 

Kaugteel sõlmitud osadus ja lähedus pole inimeste vahel võimalik. Jumal on tõotanud oma Püha Vaimu kaudu elada inimese südames ja selline kaugustest lähedalolemise võime on omane vaid Jumalale. Inimestena on meil vaja leida omavaheline kontakt ajas. Abiks võib olla kalendermärkmik. Ettenägelikumad ja ajadefitsiiti kogenud inimesed teevad aasta alguses plaane.  Kui sa oled üks nendest, siis ole hea ja märgi sinna lisaks hingamispäevade pühitsemistele  sisse ka iganädalane planeeritud aeg oma abikaasaga. Erinevad autorid on soovitanud suhteks võtta aega erinevalt. Näiteks: igapäevaselt 20 minutit ja iganädalaselt kaks tundi. Või siis igakuiselt mõni väljasõit ja iganädalaselt koosveedetud  õhtupoolik. See on aeg, mida ei tohiks kaotada ei kiiretele asjatoimetustele, heade inimeste külastamisele või küllakutsumistele, olgu nad siis sugulased või koguduse õed-vennad. See aeg ei tohiks ka käest libiseda lastele, eneseharimisele, Piibli lugemisele, trenni tegemisele, magamisele ega söömisele. 

Unistus  loodetavast imelisest koosveedetud ajast kuskil soojal maal võib paljusid inimesi tagant lükata suuremale töökoormusele. Kauaoodatud unistusi vabanduseks tuues lükatakse iganädalase kvaliteetaja võtmist aina edasi. Mõnelegi võib tunduda, et tegemist on kasutu ajavõtuga – sellel puudub justkui rahaline väärtus. Tegelikkus on aga see, et kui aasta otsa näha vaeva kvaliteetaja arvelt, et sõita kulukale reisile kunagisi mesinädalaid kordama, ei pruugi vaeva­nägemine vilja kanda. Kõik aasta jooksul koondunud pinged ja võõrdumine ootavad salamisi oma aega.  Nii kujunevad mesinädalatest võlgu võetud aja tagasimaksmise nädalad ja ka kulutatud raha tundub mahavisatud väärtusena. 

Me oleme loodud sotsiaalseteks olevusteks. Jumala kolm­ainsus väljendub inimestes selle kaudu,  et ka inimene ei ole loodud paarisuhet üksi elama. Heaks paarisuhteks on vajalik mees, naine ja Jumal, kes on kõrgemaks tipuks suhte kolmnurgast. Paarisuhtes olevad inimesed on õnnetud, kui neid ei armastata, kui nad ei armasta, kui neil puudub ühendus Jumala kui armastuse allikaga. Selleks, et armastamine võiks saada reaalsuseks, on vaja kohtuda armastatuga ajas. Kuna elame kiires elutempos ja oleme kalduvad isekusele ja juhuslikkusele ka suhetes, siis võib meelespidamise heaks abimeheks osutuda kalender. Kalendrisse on hea märkida varem abikaasaga kokku lepitud iganädalane kvaliteetaeg. Pea meeles hingata Temas! Pea meeles hingata koos temaga, kellega oled Jumala ees üks! „Armsad, armastagem üksteist, sest armastus on Jumalast ja igaüks, kes armastab, on sündinud Jumalast ja tunneb Jumalat.“ (1Jh 4:7) 

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat