Balti uniooni peakoosoleku teise päeva otsustest

Avaldatud 2.5.2014, allikas Meie Aeg

Täna hommikul algas uniooni peakoosoleku teine päev hommikupalvusega, mille pidas Trans-Euroopa divisjoni peasekretär Audrey E. Andersson (pildil istumas), seejärel kuulati aruandeid ning kinnitati uniooni uueks presidendiks senine Eesti liidu president David Nõmmik.

Pärast presidendi kinnitamist läks nimetusnõukogu koos uue presidendiga tagasi nõupidamisele, et esitada peakoosoleku üldkogule peasekretäri ning laekuri kandidaat, kelleks valiti vastavalt uniooni endine kommunikatsioonijuht Guntis Bukalders ning ennegi laekuriametis olnud Zigurds Laudurgs. Seejärel valiti uniooni nõukogu, mille üldkogu hiljem kinnitas. Nõukogusse kuuluvad uniooni president, peasekretär, laekur, kolme koguduste liidu presidendid ameti poolest ning Kaarin Lukk ja Tanis Kulp Eestist, Dzintars Vaivods, Inta Priede, Viesturs Rekis Lätist ning Vilma Vanagiene ja Mantas Kučinskas Leedust.

Õhtusel jumalateenistusel rääkis uus peasekretär Guntis Bukalders Balti uniooni ajaloost. Unioon asutati 1924. aastal ning sinna kuulusid Läti ja Eesti koguduste liidud ning Leedu misjonipõld. Balti unioon tegutses kuni 1936. aastani, mil see riigikiriku surve tõttu likvideeriti, kuid koguduse liikmeskond jätkas kasvutrendi. 1937. aastal oli 60 koguduses tööl 15 pastorit ning kokku 3190 koguduseliiget. 1989. aastal hakkasid Balti riikide kogudused perestroika tingimustes taas koostööd tegema.

Ka uniooni eelmine, oma ametis 25 aastat kogudust teeninud Valdis Zilgalvis meenutas uniooni ajalugu ja taasloomist, viimase juures oli ta ise aktiivselt tegev. Valdis palus poodiumile kõik need saalisviibijad, kes toona tegevad olid. Eestist paluti lisaks David Nõmmikule ette Kaarin Lukk, kuna tema isa, Eesti koguduste liidu kunagine president, praegune emeriitpastor Tõnu Jugar oli üks neist, kes uniooni taasloomisele kaasa aitasid. Aplausiga tänati Urve Macsi, kes oli aastaid uniooni raamatupidaja ja eestlasena Lätis tähtis ühenduslüli kahe riigi koguduste vahel.

Reedeõhtuse jumalateenistuse jutluse pidas Audrey E. Andersson, kes innustas kuulajaid vaatama Jeesusele, meie usu alustajale ja täidesaatjale. „Me tähistame tänavu Balti uniooni 90. tegevusaastat; igal liidul on oma pioneerid, keda meenutada,” ütles Andersson. „Me ütleme, et siiani on Issand meid juhtinud, meie võidud ei ole meie enda omad. Need on võimalikud ainult Jeesuse ohvri tõttu,” lisas ta. TEDi peasekretär mõtiskles, et me oleme alles teel koju ja siin maailmas käib Jeesus ka praegu meie linnades ning külades, kus lõikus on külluslik. „Ta kutsub meid igaühte olema kaastundlikud ja otsima inimesi meie ümber, et neid päästa Kuningriile. Mida Jumal on teinud meile, tehkem meie teistele!” kutsus Andersson üles kristlikule meelsusele.

Jumalateeistust kaunistasid lauluettekannetega nii solistid, ansamblid kui koor. Homme, hingamispäeval on Balti uniooni peakoosoleku pidulik jumalateenistus.  

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat