Leiti seni nägemata foto Ellen White'ist

Avaldatud 9.10.2014

Ühe 1966. aastal surnud adventistist arsti dokumentide hulgast on leitud seni tundmatu foto adventkiriku ühest alusepanijast Ellen. G. White'ist. Foto, mis on tehtud 1905. aastal ja millel on näha Ellen White'i kõndimas koos oma poja Williami ja minia May'ga, on esimene uus leid pärast pikki aastakümneid, ja see on eriti huvitavaks avastuseks just White'i uurijatele, kuna see on erakordne pilguheit tema igapäevaellu. „Ma ei ole kunagi varem teda sellisena näinud,” ütles James R. Nix, Ellen White'i pärandikogu direktor. „See pilt on erakordne, sest see on nii spontaanne,” ütles Nix sellel kolmapäeval. „Sul on peagu tunne, nagu sa võiksid tema juurde astuda ja ütelda: „Kui tore sind näha.””

Teadaolevalt on olemas vaid umbes 50 fotot Ellen White'ist ja suurem osa neist on üles võetud fotostuudios või mõnes muus formaalses ümbruskonnas. Sellel fotol on näha White'i (77) 1905. aasta mais Takoma Parkis Marylandis toimunud Peakonverentsi töökoosolekul telkide juures jalutamas. Ellen White kannab Edward VII aegset kübarat ja pikka lillelist salli, üks käsi oma poja William „Willie” C. White'i, tema assistent-toimetaja ja kirjastaja käevangus. Teises käes hoiab ta suurt päevaraamatut, sellist, mida ta kasutas tavaliselt oma kirjade ja jutluste kirjutamiseks ja mis on nüüd kõik White'i pärandi keskuses tulekindlates seifides. Päevaraamatu lehtede vahelt paistab üks väike paberilipik. „Minu ettekujutus on, et ta suundub koosolekule ja tema päevaraamatus on kirjas tema jutluse märkmed,” ütles Nix. Seda ideed, et ta suundub kõnekoosolekule, toetab ka fakt, et tema ninal on näpitsprillid. On teada, et White kandis lugedes prille, nii et võib olla, et ta pani prillid ninale, et sellel jahedal maikuu päeval oma kõnet ette lugeda. See on teine teadaolev foto, kus ta prille kannab.

Miks on tema selja taga telk

Tim L. Poirier, White'i pärandi arhivaar, kes on fotot uurinud, arvas esialgu, et teine naine sellel pildil võib olla White'i hooldaja Sara McEnterfer, kes oli tihti White'i saatjaks, kui ta reisis oma koduosariigist Kaliforniast kaugemale. Kuid võrdlus teiste fotodega näitas, et naine pildil on hoopis White'i minia May. Poirier uuris välja, et Sara McEnterfer oli haigestunud just enne Peakonverentsi töökoosolekut ja May White oli asjad korraldanud nii, et nemad Williamiga said oma lapsed Kalifornia sugulaste hoolde jätta, et koos Ellen White'iga ida poole reisida. Poitier lisas: „Pildil olevad telgid ja ümbruskond ühtivad sellega, mida me teame sellest sessiooni paigast.” Peakonverentsi sessioon viidi läbi suures telgis äsja asutatud Washingtoni Õppekolledži territooriumil (praegune Washingtoni Adventülikool). Peakonverents kui adventkiriku juhtorgan oli kolinud Washingtoni piirkonda koos Review and Heraldi kirjastusega Battle Creekist 1903. aasta lõpus. „Peakonverentsil osalenud delegaadid elasid telkides. Ellen White'il oli magamistuba ja kabinet äsja valminud poiste ühiselamus, tema poeg ja pojanaine kasutasid kolmandat tuba,” rääkis adventkoguduse ajaloolane Ronald D. Graybill.

Foto taustast

1905. aasta foto autor ei ole teada. Kõige tõenäolisem kandidaat on selle pildi esialgne omanik Harriet „Hattie” Allee Trott, kes töötas 1905. aastal 27-aastase lesena Revew and Heraldi sekretärina. Trott, kes oli suur fotograafiahuviline, kolis hiljem Kaliforniasse, et töötada Meditsiinilise Evangelismi kolledžis (praegune Loma Linda ülikool) registraatorina, ja abiellus 1921. aastal doktor Leslie Trottiga. Foto leitigi Leslie Trotti asjade hulgast. Harriet Trott suri 1958. aastal, kaheksa aastat enne oma abikaasat, kes töötas White'i Meditsiinikeskuses Los Angeleses. Trottide lapselapselaps Jacqueline Leslie Trott-Bally oli see, kes märkas White'i pilti albumis, mille peale oli kirjutatud „Harrieti perepildid”. Ta kontakteerus Graybilliga, kes oli kunagi oma uurimuse raames reastanud kõik teadaolevad pildid Ellen White'ist ja tundis White'i pildid otsekohe ära ning mõistis leiu erakordsust. „On uskumatu, et me oleme leidnud seni nägemata foto nii hilja,” ütles Graybill. „Mind hämmastab selle pildi selgus, mind hämmastavad selle detailid ja mulle väga meeldib see kübar!” „Kuni selle pildi nägemiseni kujutasin ma Ellen White'i ette, kandmas vaid musta kleiti pärast oma abikaasa surma 1881. aastal,” lisas Nix, „kuid nähes seda värvikirevat salli, ninale torgatud prille ja sõnavõtu märkmeid kaenla all, on see Ellen White'i minu jaoks avanud nii, nagu ükski pilt ei ole varem teinud. Ma olen selle pildi olemasolust teadlik olnud veidi rohkem kui nädala, aga sellest on juba saanud mu lemmikpilt Ellen White'ist.”

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat