Aastakoosoleku teine päev: eessõna järgmise aasta peakoosolekule

Avaldatud 12.10.2014, allikas Adventist News Network

Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse juhid tegelesid aastakoosoleku teisel päeval, reedel, kahe peamise teemaga järgmise aasta peakoosoleku töökoosolekul: kui juhtkond valib end tagasi ja ordinatsiooniteoloogia ning soo seostest.

Koguduse ametnikud valmistasid enam kui 330 delegaati ette seismaks silmitsi tõsiasjaga, et neid ei paluta jätkama nende endisel töökohal. Mark Finley, kes on presidendi asetäitja, rääkis sellest, kuidas Uue Testamendi aegsed juhid lahendasid erimeelsusi misjonitöö vallas.

Wilsoni esinemine oli eessõna järgmiseks nädalaks, mil delegaadid hakkavad arutama naiste ordineerimise teemat ja seda, kas see punkt lisatakse järgmise aasta peakonverentsi töökoosoleku päevakorda. Adventkoguduses teenib tööloaga naispastoreid, kuid pastoriametisse ordineeritakse praegu vaid mehi.

Koguduses on kaks aastat uuritud ordineerimise teoloogiat, sel teemal on arutletud vähemalt viimased 40 aastat, ütles Finley. Praegune täitevkomitee seitsmepäevane koosolek võib olla viimane kord, kui sel teemal ametlikult otsustakse, enne kui see saadetakse peakonverentsi töökoosolekule, mis toimub juulis 2015. Peakonverents töökoosolekut peetakse iga viie aasta tagant ja see on koguduse kõrgeim võimuorgan.

Reedene koosolek algas tabuteema, valimiste süvauurimisega. Juhtide sõnul ei ole see teema, mille üle tavaliselt avatult arutletaks.

Asepresident Pardon Mwansa (keskmisel pildil vasakul) pidas palvuse pealkirjaga „Nimetusnõukogu otsustas teha muudatuse” (“The Nominating Committee Decided to Make a Change”). Tema sõnavõtt oli ettevaade järgmise aasta juulisse, mil paljud saalisistujad näevad, kuidas nende praegune töökoht määratakse kellelegi teisele.

Tuginedes Vana Testamendi tegelastele Taanielile ja Saamuelile, ütles Mwansa, et inimene, kes ametisse valitakse, asendab seega kellegi teise ja nii peaks see juhtuma ka temaga.

„Meid on kutsutud teenima, mitte ametikohale või positsiooni omama,” ütles Mwansa.

Paljud koguduse ametnikud maailma eri paigust jagasid uurimistulemusi selle kohta, kuidas valmistada ette juhtkonna vahetust või kuidas viia läbi vajalik juhtkonnamuutus oma regioonis. Paljud delegaadid ütlesid, et juhtkonna vahetus võib aidata kogudust kui ka saata signaali inimesele, kes on määratud teisele ametikohale.

„Muutus toob uuenduse. Muutus tagab selle, et me oleme keskendunud, ja me võime tagasi astuda, kui me ei muutu,” ütles Maria Fraser, koguduse tavaliige Lõuna-Aafrika unioonist. „Igaühel on nõrkusi, aga meeskonna saladus on sünergia, milles nad liidavad kokku oma oskused ja energia, nii et nad saavad kogudusele kasuks olla.”

Põhja-Ameerika divisjoni Lake uniooni president Don Livsay õhutas kolleege täitma enda kohta perioodilisi hinnangulehti.

„Meie, administratsiooni liikmed, eelistame pigem juurekanalit hambaarsti juures kui hinnatud saamist. Seepärast me ei teagi, millal me oleme õigel teel ja millal eksime rängalt,” ütles Livsay.

Livsay kutsus üles hindamist läbi viima terves koguduses, see aitab suurendada läbipaistvust ja tasakaalu nii juhtimises kui isiklikus elus.

„Kui sinu elu variseb kokku sellepärast, et sind ei valitud tagasi, kinnitab see otsuse õigsust,” lisas ta.

Peasekretär G. T. Ng (keskmisel pildil paremal) pani delegaatidele südamele, et nad mõtleksid oma tööst kui majapidajaks olemise ühest viisist. Delegaatide seas on 13 divisjoni ametnikud ja 132 uniooni esimehed.

„Kui sind valitakse teatud positsioonile, siis saab sinust sel uuel positsioonil majapidaja.”

Ng soovitas delegaatidel järgida tema eeskuju: iga tööperioodi lõpus toob ta oma kabinetti kolimiskarbid ja tänab oma kaastöölisi koosveedetud aja eest sel tööpostil.

Kõik delegaadid said Ng'lt väikese kolimiskarbi, mis tuletab seda nõuannet aja saabudes meelde. Samal ajal kui delegaadid oma järge ootasid, mängis orgaist laulu „Mul on hea Jeesuses”, mis on valmisperioodil eelistatum laul kui „Ma seisan kindlal kaljul” või „Ülespoole teel”.

Ennelõunal pidas Mark Finley pea tunniajase kõne pealkirjaga „Kristuse ihu ühtsuse suunas”.

Tuntud evangelist rääkis sellest, kuidas naiste ordineerimise pooldajad ja vastased võiksid reageerida, kui järgmise aasta peakonverentsi töökoosoleku potentsiaalne hääletus lõpeb teistmoodi, kui nemad seda ootaksid.

Finley ütles, et arutelu selle teema üle on ületanud teemapiirid ja mõjutab seda, kuidas kogudus toimib siis, kui ollakse erinevatel seisukohtadel. Enamuse ajast keskendus ta Apostlite tegude raamatu kolmele punktile, mis ohustasid varakoguduse ühtsust. „Erimeelsused kisuvad meid missioonist eemale. See on vaenlase strateegia,” sõnas ta.

Uue Testamendi muster erimeelsuste lahendamisel hõlmas palvetamist, vastuste otsimist Piiblist ja teema üle arutlemist, pidades silmas koguduse missiooni, lõpuks langetati otsus koos.

Finley pakkus välja enda mõtteid, kuidas protsessiga edasi minna.

„Kas ma võin alandlikult midagi soovitada? Kui te olete uurinud ühte teemat 40 aastat ja arutlenud ja arutlenud ja arutlenud, siis on inimestel juba otsus kas ühes või teises suunas tehtud. Edasine arutlemine vaid süvendab erimeelsusi.”

Finley sõnas, et ta loodab, et adventkogudus, nagu ka varakristlik kogudus, õpib elama peamise otsusega, kuna mõlema poole esindajad „olid pühendunud samale Jeesusele”.

„Missugune iganes saab olema naiste ordineerimise küsimuse lõplik otsus – ja ma palvetan, et kogudus langetaks õige otsuse, aga ükskõik missugune see otsus on –, on minu palve, et miski peale Jumala ühtse ja prohvetliku missiooni ei võtaks üle keskset kohta meie elus,” ütles Finley.

Reede pärastlõuna oli delegaatidel vaba, aastakoosolek jätkus õhtul järgmise teemablokiga, milleks oli „Nõuanded evangelismiks ja tunnistamiseks”.

Pilte aastakoosolekult ja slaide esitlustelt saab vaadata siit

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat