Sõnum kogudusejuhtidele: palgake pastoreid, mitte ametnikke

Avaldatud 14.10.2014, allikas Adventist News Network

1995. aastal oli adventkoguduse peakonverentsi administratiivüksuses palgal 282 inimest, täna on see arv tõusnud 5 palgalise koha võrra, 287ni.

Adventkogudus ise aga ei ole samaks jäänud. Liikmeskond on 8,8 miljoni pealt kasvanud 18 aasta jooksul 18,1 miljonini, divisjonide arv on 11 asemel 13, unioone on 94 asemel 125 ja misjonipõldude arv 459 asemel 602.

peakonverentsi laekur Robert E. Lemon õhutas kogudusejuhte järgima peakonverentsi eeskuju.

„Minu sõnum kogudusejuhtidele on, et kui nad tahavad olla oma piirkonnas edukad majapidajad, siis peavad nad hoidma liidus, unioonis, divisjonis töötavate inimeste arvu kontrolli all,” ütles Lemon intervjuus pärast enda aruannet peakonverentsi aastakoosolekul.

„Me julgustame pastorite ja eesliini-töötajate palkamist, mitte ametnike lisamist,” sõnas ta.

Lemon andis oma aruandes ülevaate koguduse finantsidest. Möödunud aastal kogunes kümnist 2,33 miljardit USA dollarit; 2012. aastal 2,31 miljardit USA dollarit.

Lemon meenutas, kui raske oli peakonverentsi rahanduslik seis 1990ndate alguses ja kuidas nad pidid töökohti koondama. Ta lisas, et peakonverents on palganud vajadusel inimesi juurde, kuid kui osakond soovib meeskonnaliikmeid juurde, peab ta leidma koha, kust kokku hoida. Kulude optimeerimiseks jagavad pea kõik peakonverentsi juhid praeguseks assistente, igaühel ei ole oma sekretäri.

„Mõnes paigas on nii, et igal aastal palgatakse kaks või kolm inimest juurde, aga kui lisada kaks või kolm inimest, siis on juba kõik olemasolev ära söödud,” ütles Lemon. „Me oleme samuti aastate jooksul ametikohti juurde loonud, ent oleme seda teinud väga, väga vähe.”

Lemon ütles, et peakonverentsi peaeesmärk on säilitada toimiv finantssüsteem ja katta igapäevased kulutused ning katta aasta lõpuks kõik sihtfondid eriprojektide jaoks.

Need eesmärgid aitasid peakonverentsil üle elada 2008.–2009. aastate majanduskriisi. Samuti on peakonverents suutnud eraldada olulisel määral raha eriprojektidele, kaasa arvatud 10/40 akna (Põhja-Aafrika, Lähis-Ida, Aasia) misjoniprojektidele. Lemon lisas, et kulutused 10/40 aknale on võrreldavad divisjoni eelarvega.

Lemon kutsus kogudusejuhte üle maailma olema finantsdistsipliini suhtes tõhusamad. „Kui te tahate, et teie organisatsioonil oleks võimekus rakendada eriprojekte, ei ole mõistlik palgata uusi töötajaid.”

 

Põhja-Ameerika divisjoni kümniseosa väheneb

Lemon, kes läheb järgmisel aastal pensionile, ütles, et peakonverentsi majanduslik olukord on jõudnud niisugusele tasemele, et saab kohandada oma finantssuhteid Põhja-Ameerika divisjoniga, mis on aastaid maksnud peakonverentsi üleilmsesse eelarvesse kõrgemat protsenti oma kümnisest kui teised divisjonid.

Lemon kiitis Põhja-Ameerika divisjoni selle helduse eest. „Maailm on pikka aega kasutanud Põhja-Ameerika divisjoni (PAD) rahasid,” ütles Lemon delegaatidele.

PAD panustas kunagi 10,72% oma kümnisest, nüüd on see 7% ja aastaks 2020 6%. 2001. aastal alanud muutus on jätnud PADile 267 miljonit USA dollarit, mida nad on kasutanud enda projektide tarvis.

Viimaste aastate jooksul on teiste divisjonide panus kasvanud 1% pealt 2%ni.

Möödunud aastal tuli 50% misjoniannetustest ja kümnisest PADist, teised 50% mujalt üle maailma.

Peakonverentsi möödunudaastane suurim kapitalipaugutus oli 80 miljonit USA dollarit, mis paigutati divisjonidesse ja asutustesse. Teine kuluallikas oli 23 miljonit dollarit divisjonidevahelistele misjonäridele ja 44 miljonit dollarit peakonverentsi ametkonnale ja programmidele.

Pilte ja slaide aastakoosolekult saab vaadata siit

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat