XXI noortepäevad kandsid motot "Rabi jälgedes"

Avaldatud 26.10.2014, allikas Meie Aeg

24. ja 25. oktoobril peeti Tartus Salemi kirikus 21. noortepäevi, mille mototeema oli „Rabi jälgedes”.

Noortepäevad algasid tavakohaselt reedeõhtuse ülistusteenistusega, mille muusikalise osa eest vastutas seekord Põltsamaa kogudus, sõna jagas Inglismaalt külla kutsutud intern-pastor Jonathan Holder. Hingamispäeval teenis muusikaga SPOTi ansambel ja sõna jagas taas Jonathan Holder. Pärast laupäevahommikust jumalateenistust ja ühist lõunasööki oli noortel võimalus Rabi jälgedes osaleda linnamisjoni ettevõtmistes. Iga misjoniprojektis osalenu sai valida meelepärase tegevuse.

„Tartu kesklinnas jagasid noored linnarahvale teed ja küpsiseid ning õhupalle võimalusega see paberile kirjutatud sooviga õhku lendlema lasta. Lisaks sellele täitsid noored Tartu linna raamatutega, jättes neid pargipinkidele, bussipeatustesse ja teistesse avalikesse kohtadesse soovijatele võtmiseks,” selgitas linnamisjoni koordinaator Marta-Liina Kanter. „Tähtsaim osa misjonist oli aga flaierite jagamine õhtusele koosolekule, kuhu tuli nii mõnigi kutsutu,” lisas ta.

Merike Suits, kes jagas teistega linnarahvale teed, küpsiseid ja õhupalle, ütles, et mõni möödakäija astus julgelt telgile ligi, „mõni arvas, et see sotside telk”. „Käisime kannuga ka ringi, aga mõni inimene ei teinud teist nägugi, vaid kõndis lihtsalt edasi. Oli ka neid, kes huvitusid meie tegemistest, ja nad tulid õhtul õhtukirikusse. Oli jahe ilm, aga mulle meeldis inimestele soojust ja rõõmu jagada,” jagas Merike mõtteid linnamisjonist.

SPOTi meeskonna nimel muljeid jaganud Toomas Lukk ütles, et nende meeskonnale meeldisid väga Jonathani kõned. Toomas lisas, et on väga hea mõte korraldada noortepäevade töötubade asemel linnas misjonitegevusi. „Ma arvan, et see on vajalik kahel põhjusel: esiteks selleks, et harjutada julgust võõraste inimestega kontakti saama, ja teiseks selleks, et võõraste inimestega kontakti saada. Isekeskis arutamine on ka tore, aga see pole see. Ja ma loodan, et järgmisel korral teavitatakse noori sellest, et kuna toimub kutsete jagamine, siis peavad õhtukiriku etteasted olema sellised, mis on arusaadavad ka neile, kelle kokkupuude kristlusega ja adventismiga on minimaalne,” selgitas Toomas.

Noortepäevad lõppesid laupäeva õhtul õhtukirikuga, kus erinevate koguduste noored jagasid sõnas, laulus ja draamaettekannetes noortepäevade põhisõnumit – Rabi jälgedes.

Koguduste liidu noortejuht Andres Ploompuu ütles neile kahele päevale tagasi vaadates, et ta on tänulik kõigile, kes noortepäevade korraldamisel vaeva nägid. „Mul on hea meel, et need, kes aitasid noortepäevi organiseerida, olid väga tublid. Olen meeldivalt üllatunud meeskonna üle, kes tegev oli, noored olid väga suureks abiks.”

Osavõtjate arv peegeldab tendentsi, et noored osalevad noortepäevadel järjest vähem. „Tagasihoidlik osavõtt teeb nukraks, ent osavõtjate arvu langemist kompenseerib mingil määral see, et näiteks õhtukirikut vaadati interneti vahendusel 90 arvutist,” sõnas Andres.

„Kas trend on, et inimesed ei jaksa kohale tulla – see on kallis, või on asi mugavuses või on ajad muutunud. See on kindlasti märk, et noortepäevad vajavad ümbermõtlemist,” lisas ta.

Noortepäevadel sõna jaganud Jonathan Holder, kes töötab Inglismaal intern-pastorina, keskendus oma kolmes kõnes Jeesuse isikule ajaloolises kontekstis, võttes aluseks erinevad tähendamissõnad, mida Jeesus oma kuulajatele rääkis.

„Mulle meeldis Jonathani puhul see, et ta lähenes teemale väga lihtsalt ja kõnede vahel oli selgeid paralleele, kõik kolm kõnet esitasid Jeesuse karakterit. Jeesus rääkis omal ajal lugusid, mis olid teravas kontarstis tolle aja ühiskonna arusaamadega,” ütles Andres. „Me oleme harjunud piiblilugusid rääkima teatava tuttavlikkusega, need on saanud meile armsaks. Aga mulle meeldis, et Jonathan tõi esile teise perspektiivi, reaalsuse, ta tõi meid asja juurde tagasi,” lisas Andres.

Kolmanda kõne lõpus jõudis Jonathan järeldusele, et arm on ebaõiglane. „See oli minu jaoks uus ja huvitav mõte, et arm on ebaõiglane. Tegelikult ongi,” sõnas Andres.

Noortepäevade videosalvestusi saab varsti vaadata videogaleriist. Intervjuud Jonathaniga näeb 1. novembri "Laupäeva õhtus"

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat