Möödunud nädalavahetus adventkoguduses

Avaldatud 23.11.2014, allikas Meie Aeg

Möödunud hingamispäeval, 22. novembril oli Keila kogudusel külas Balti uniooni peasekretär ja kommunikatsioonijuht Guntis Bukalders ning Tallinna I koguduses tähistati rajaleidjate päeva. Pühapäeval, 23. novembril said Tartus kokku lasteõpetajad.

Guntis Bukalders Keilas

Keila adventkoguduse pastori Marge Randlepa sõnul külastas Guntis Bukalders kogudust oma tööplaani alusel. Oma jutluse aluseks võttis Guntis loo halastajast samaarlasest ning tõi selle üle tänapäeva kultuuriruumi konteksti. „Guntis rääkis sellest, kuidas me näeme oma kultuuriruumis ja olemuses ja ka koguduses halastaja samaarlast. Et midagi võiks hakata muutuma, peame hakkama rääkima positiivseid lugusid oma vaenlastest,” ütles Marge.

Pärast jumalateenistust oli ühine lõunasöök, kus arutleti adventkoguduse oleviku ja tulevikuga seotud teemasid. „Saan aru, et Guntis loeb hästi palju, kuulasin huviga, mis raamatuid ta on lugenud ja kust tema ideed tulevad,” sõnas Marge. „Ta kutsus meid üles tunnistama Jeesuse-keskselt, öeldes, et me oskame 10 minutit rääkida hingamispäevast, aga kas oskame tunnistada Jeesusest, kas oskame rääkida 10 minutit Jeesusest,” meenutas Marge osadussöömaajal jagatud mõtteid.

Rajaleidjate päev Tallinnas

Tallinna I koguduses tähistati hingamispäeval rajaleidjate päeva, selle raames meenutati suvist Hollandi camporee'd ning jagati suvel õpitut-omandatut-kogetut kogudusega. Tallinna rajaleidjate töö üks eestvedaja Marleen Lobjakas ütles, et rajaleidjate päeva on tähistatud varemgi ja Tallinnas on tavaks pühendada kaks korda aastas jumalateenistus rajaleidjatele. „Enne suve on rajaleidjate päev, et motiveerida lapsi tulema suvelaagrisse ja täiskasvanuid neid sinna saatma, ja pärast suvelaagrit sügisel, et näidata, kui tore oli laagris, mida seal tehti, kui palju õpiti ja kogeti ja mida uut saadi teada Jumalast,” selgitas Marleen.

„Eilne jumalateenistus oli üles ehitatud camporee põhjal, selle moto oli „More to explore”. Esitasime lastega näidendi. Camporee'l oli kogu laagriala jagatud maakondadeks ja meiegi tegime maakonnad poodiumile. Kaks rändurit käis ja küsitles erinevate maakondade inimesi, lõpp-punkt oli Viinamarja maakond, kus Ivo rääkis jutluse. Maakonnad olid Patu ja Kiusatuse kõrb, Jordani jõgi, Hiiglaste maa, Kaanalaste kindlus ja Viinamarja org. Näidendi põhimõte oli järgida iisraellaste teekonda Kaanaimaale tänapäevases võtmes. Selle kaudu tuli välja, mis on täna meie hiiglased, kiusatused ja patud. Selle kaudu räägiti ära nii piiblijutt kui ka tänapäevane mõõde: rändurid arutasid, mis on tänapäeva probleemid sel teekonnal,” rääkis Marleen. Pastor Ivo Käsk andis jutluses ülevaate erinevatest teekondadest ja rännakutest Piiblis.

Kiriku poodiumil olid rekvisiidid, lapsed olid ajastutruult riietatud ja jumalateenistusel oli palju laulu, lauldi ka suvise camporee' motolaulu.

Tallinna I koguduse rajaleidjate tööd on viimased neli aastat juhtinud Ruth ja Marleen Lobjakas. Marleen sõnas, et lapsed on rajaleidjate tegevusest väga huvitatud, rohkem oleks vaja pühendunud õpetajaid ja tundide läbiviijaid.

Lasteõpetajad Tartus

Pühapäeval, 23. novembril kogunesid Tartus lasteõpetajad, et teha ülevaade aastast, planeerida tulevikku ning jagada ideid ja materjale.

Koguduste liidu lastetöö juhi Madli Vahtramäe sõnul on lastele suunatud tegevusi palju. „Valdavalt on need suvel, aga need kõik toimivad, ka liidu suurüritustel on lastele alati mõeldud. Perelaagris oli oma meeskond, kes laste tegevuse eest vastutas, noortepäevadel oma, nii et töö on jaotatud.” Aastale tagasi vaadates tõi Madli esile laste laulupäeva ja pillilaagri, mille järel lapsed ka väljaspool Eestit esinemas käisid. „Laste peale on mõeldud ja tegeletakse selles suunas, et meil oleks jätkuvalt tore ja vahva,” ütles Madli.

Tulevikuplaanis on jätkata samas vaimus. „Üritused proovime jätkuvalt ära katta, annab veel tööd teha koostöö mõttes, selleks et õpetajad erinevatest linnadest saaksid omavahel paremini infot ja ideid jagada,” jagas Madli koosolekul saadud mõtteid. Praegu on lasteõpetajate jaoks advent.ee siseveebis olemas platvorm, kus saab jagada materjale, ligipääs on kõigil neil, kes on siseveebi liikmeks registreerunud. Helve Murd Põltsamaalt on teinud ära suure töö, trükkides ümber kunagisi masintrükis materjale ja raamatuid. Lastetöö juht Madli Vahtramäe on tehtud töö eest väga tänulik ja lisab uutest materjalidest rääkides: „Me saime eesti keelde tõlgitud Piibli ajajoone, mille saab riputada laste piibliklassis seinale, see katab piiblilood loomisest kuni Kristuse ülestõusmiseni.”

Lastetöö juht soovib lastevanematele südamele panna, et nad kodus jätkaksid tööd, mis laste hingamispäevakoolis on alustatud. „Hingamispäevakoolis õpitu võiks minna järgmisse nädalasse kaasa, et vanemad kinnitaksid õpitut. Piiblisalm ei jää ühe korraga pähe, seda peaks kodus ka õppima,” kutsub Madli lapsevanemaid üles koguduse lasteõpetajatega koostööd tegema.

Lasteõpetajate järgmine kokkusaamine on 29. märtsil Tartus. „Seal tahaksime kokku panna meeskonnad eesootavateks üritusteks ja jagada ära Meie Aja Silmatera tegemise korrad,” ütles Madli ja kutsus üles lasteõpetajaid oma tööd oluliseks pidama.  

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat