Talvekoosolek 2014: juhatuse aruanded

Avaldatud 15.12.2014, allikas Meie Aeg

Pühapäeval, 14. detsembril kogunes Tartus koguduste liidu nõukogu laiendatud koosseis – lisaks nõukogu liikmetele olid kohal osakondade juhid ja Balti uniooni esindajad David Nõmmik ning Zigurds Laudurgs –, et pidada liidu talvekoosolekut. Koosoleku eesmärk oli kuulata ära liidu juhatuse ja osakondade aruanded ning arutleda koguduse töö erinevate tahkude ja tulevikuplaanide teemal.

Koosoleku avasõnad ütles Eesti liidu esimees Ivo Käsk, pärast ühislaulu juhtis Ivo kokkutulnuid ka palves. Sõna jagas Balti uniooni esimees David Nõmmik, kes võttis oma mõtiskluse aluseks Jeremija raamatu mõtte: „Enne kui ma sind emaihus valmistasin, tundsin ma sind, ja enne kui sa emaüsast välja tulid, pühitsesin ma sinu: ma panin su rahvastele prohvetiks. Aga mina ütlesin:

„Oh Issand Jumal! Vaata, ma ei oska rääkida, sest ma olen noor.”” (Jr 1:5, 6)

Moosese ja Jeremija näite varal rääkis David, et inimene võib end tunda väärtusetu ja väetina, ent Jumal on andnud talle talendid ja ülesande. „Jumalal on eriline plaan igaühe elu jaoks. Kuidas inimene selle plaani ära tunneb, on iseküsimus,” ütles David. Nii nagu Jumal kinnitas Moosest, et ta saab rahva juhtimisega hakkama, nii kinnitab Ta meid täna oma tõotustega. „Sa saad hakkama, mine edasi, Jumal on andnud sulle talendid. Julgustage üksteist selles töös!” kutsus David osakonnajuhte ja liidu juhtkonda lootusrikkalt uude aastasse astuma.

Pärast palvust ja palvetamist paarides andis liidu peasekretär Jaanus-Janari Kogerman ülevaate eelmise nõukogu istungi ja laiendatud juhatuse koosolekute protokollidest, sellele järgnes liidu juhatuse aruannete kuulamine.

Esimehe aruanne

Liidu esimees ja pastorite ühenduse juht Ivo Käsk ütles aruannet esitades, et mööduv aasta on sisaldanud mitmeidki sündmusi ja ettevõtmisi, mis ilmselt saavad ära märgitud ka ajalooannaalidesse. Sel aastal valiti liidule uus esimees, kuna David Nõmmik valiti uniooni esimeheks, viidi läbi muudatusi töökorralduses, alustati liidu keskuse asupaiga otsimist Tallinnas, nõukogusse valiti kaks uut liiget (R. Karlov ja A. Rosin), nimetati adventmisjoni koordinaator (S. Suurküla), seoses juhtkonna tööpaiga muutumisega on ametis uus assistent (E. Nõmmik) ja kirjanduslao töötaja (H-L. Nõmmik), liidus on uus noortejuht (S. Soosaar), vahetusid pastorite tööpiirkonnad, taasliitus üks intern-pastor (M. Tutk), alustati koostööd Kõrgema Usuteadusliku Seminariga (kus õpib 7 adventkoguduse üliõpilast).

Tulevikku vaadates mainis Ivo aruandes, et 2015. aasta 1. kvartalis on eesmärk viia läbi arenguvestlused töötajate ja osakonnajuhtidega, samuti on eesmärk intensiivistada pastorite ordineerimisele viimise protsessi ning jätkata kogudusevanemate varustamist, toetamist ja kaasamist. 2015. aasta sügisel on plaanis alustada 2016. aasta kevadeni kestva koguduseliikmetele suunatud piiblikooliga.

„Kavandame sisutihedat 2015 aastat. Olulisel kohal on nii palgaliste kui vabatahtlike töötajate inspireerimine ja igas mõttes varustamine. Meie eesmärk on töötada kasvu nimel. Kuna me oleme väike kirik, peame kasutama oma rahalist ja inimressurssi väga läbimõeldult,” ütles Ivo oma sõnavõtu lõpetuseks ja lisas salmi 1Kr 15:58: „Niisiis, mu armsad vennad, olge kindlad, kõigutamatud ning ikka innukad Issanda töös, teades, et teie vaevanägemine Issandas ei ole tühine.”

Peasekretäri aruanne

Liidu peasekretär Jaanus-Janari Kogerman andis ülevaate tööloaga tööliste nimekirjast ja koguduseliikmete statistikast. Statistika kohaselt külastab keskmiselt koguduse hingamispäevakooli 680 inimest ja jumalateenistusi 822 inimest. Need arvud on saadud iga kvartali 2. ja 7. hingamispäeval kogutud andmete töötlemisel. Et saada paremat ülevaadet, pandi südamele, et kogudustes suhtutaks tõsisemalt andmete kogumisse ja et aruanded saaksid õigeaegselt esitatud.

Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse Eesti liidus on 30.11.2014 seisuga 19 kogudust 1563 liikmega. Sel aastal likvideeriti Sillamäe kogudus, mille liikmed läksid kas Jõhvi või Narva koguduse nimekirja. Samuti on olemas liidu kogudus, kuhu kuulub üks liige, kes on kinnipeetav Tartu vanglas. 2014. aasta alguses oli liikmeskonna suurus 1578 liiget; aasta 11 kuuga on kogudusega ristimise teel liitunud 31 ja hääletamisega 3 inimest. Kogudusest on surma läbi lahkunud 20, lahutatud 18 ja omal soovil lahkunud 15 inimest.

Laekuri aruanne

Jaanus-Janari esitas ka laekuri aruande, ent enne selle juurde asumist andis teada, et novembris esitatud üleskutse koguda Eesti adventkogudustes annetusi Ukraina ADRA tegevuse toetuseks, on kokku toonud 5457.63 eurot. Võru kogudusemaja vundamenditööde jaoks laekus 29. novembri annetustest 2100 eurot ja eraannetuse näol lisaks 5000 eurot.

Kümnise laekumine on võrreldes 2013. aastaga kasvanud ca 25000 euro võrra. Tänavu kümne kuuga on kümnist laekunud 479669 eurot, millest 23 protsenti (31. oktoobri seisuga 110 300 eurot) jagatakse Balti Uniooni, Trans-Euroopa Divisjoni ja Peakonverentsiga. 

Nõukogu võttis vastu otsuse tõsta 2015. aastast pastorite (100%list) brutopalka 850 eurolt 910 eurole. 100% ulatuses saavad palka ordineeritud pastorid, pastori ordinatsioonita piiblitööliste ja pastorite palgaastmeks on (sõltuvalt töökogemusest ja haridusest) 80-95%.

Pühapäeval võeti vastu ka Eesti liidu 2015. aasta eelarve, mille mahuks on 661000 eurot.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat