Toimus mõttekoda Trans-Euroopa Divisjoni strateegilise plaani väljatöötamiseks

Avaldatud 16.2.2015, autor Jaanus-Janari Kogerman

Möödunud nädalal oli Inglismaale Trans-Euroopa divisjoni peakorterisse kutsutud umbes 80 inimest, kellelt paluti sisendit divisjoni strateegilise plaani 2015–2020 koostamiseks. Eestist oli kutsutud Jaanus-Janari Kogerman, adventkoguduste Eesti Liidu peasekretär-laekur.

Mõttekoja korraldamise eesmärk oli Jaanus-Janari sõnul rääkida sellest, mis on divisjonis nii hästi kui halvasti, eesmärk oli olla „aus ja otsekohene”.

Sedalaadi mõttekoja kokkukutsumine on üleilmse koguduse kontekstis esmakordne. Esindatud oli koguduse liikmeskond laiemalt: lisaks erinevate tasandite juhtidele (liidust peakonverentsini) ka vabatahtlikud ning koguduse toetavad teenistused (nt lifestyle.tv, ASI Europe).

„Arutati üldiste teemade üle: mis on koguduse eesmärk, missioon ning kuidas me neid mõistame Euroopa kontekstis,” ütles Jaanus-Janari. „Samuti selle üle, kuidas rohkem ja paremini kaasata töösse koguduseliikmeid, koguduse organisatsioone ja toetavad teenistusi. Kuidas võiksime end tunda tegutsemas ühise eesmärgi nimel ja nii, et kogudus oleks läbipaistev ja vastutav. Osakondadest (või tööharudest) vaadati lähemalt noortetööd, meediatööd, peretööd (sealhulgas ka laste- ja naistetööd) ning misjonitööd,” selgitas Jaanus.

Põhjuseid, miks selline mõttekoda kokku kutsuti, on mitu. Olulisim neist on peakonverentsi suvine töökoosolek, kus divisjonile valitakse uus juhtkond, kes peab aastateks 2015-2020 koostama uue strateegilise plaani, et selle järgi koguduse tööd meie piirkonnas juhtida. „Selleks, et strateegiline plaan ei oleks vaid väikese inimhulga nägemus koguduse tööst, vaid et sisendit oleks erinevatest vaatenurkadest, selleks töökoosolek kokku kutsutigi.”

Divisjoni esimees Raafat Kamal käis välja idee, et selliseid mõttekodasid võiks korraldada ka liitudes ja unioonides. Mõttekodade tähtsust rõhutasid ka mitmed sõnavõtud saalist, kus räägiti koguduse erinevate tööharude paremast tegutsemisest justnimelt läbi koguduseliikmete suurema kaasatuse juba planeerimisprotsessi.

Kõik mõttekoja liikmed olid jagatud gruppidesse, kus arutati nädala jooksul läbi erinevaid küsimusi, toodi välja laiemaid mõtteid ja konkreetsemaid ettepanekuid olukorra muutmiseks. „Iga teemaploki viimaseks küsimuseks oli: mis (või kes) on see elevant, kes toas ringi sammub ja keda tähele ei taheta panna?” kirjeldas Jaanus-Janari tööprotsessi ning lisas, et nädal oli pingeline ja tööpäevad täis väga tihedat mõttetööd hommikust õhtuni. Loomulikult eelnes igale suuremale plokile väike esitlus antud teema kohta ning igal päeval oli tähtsal kohal nii vaimulik mõtisklus kui palve.

Divisjoni strateegiline plaan peaks kavakohaselt valmis saama 2015. aasta novembris. Mõttekoda esitas plaani jaoks 107 tähelepanekut ja 123 ettepanekut, mida aitas aruteludest ja sõnavõttudest välja noppida peakonverentsi asepresident Delbert Baker ning kokku kirjutada spetsiaalne kirjutamisgrupp, mida juhtis peakonverentsi statistika- ja arhiivide osakonna juht David Trim ning kuhu kuulsid ka Trans-Euroopa divisjoni peasekretär Audrey Andersson ja Briti uniooni kommunikatsioonitöö juht Victor Hulbert.

Balti unioonist oli mõttekotta palutud lisaks Jaanus-Janarile ka David Nõmmik ja Mindaugas Pikūnas. Strateegilise plaani õigeaegseks valmimiseks asuvad divisjoni ametnikud tööle kohe, et juba divisjoni kevadkoosolekul järgmine etapp üle vaadata ja kinnitada. Strateegilise plaani lõppvariandi võtab vastu ja kinnitab  divisjoni uus nõukogu ja uus juhtkond, kes selle alusel ka tööle asub.

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat