Vana Testamendi andmebaasile omistati teadusmaailma "Oscar"

Avaldatud 27.3.2015, allikas Adventist Review

Adventistist teadlase poolt kaasasutatud Vana Testamendi andmebaas võitis teaduskogukonna maineka auhinna.

Heebreakeelse Piibli andmebaas SHEBANQ, mis annab uurijaile võimaluse uurida küsimusi, arendades ja jagades päringuid teiste uurijatega, pälvis maineka auhinna Best Digital Humanities Tool or Suite of Tools 2014 (parim digitaaltööriistade komplekt humanitaarteaduste valdkonnas).

Nimetatud auhind on teadusmaailma kõrgeim tunnustus digitaalvaldkonnas, mis on humanitaarteaduste valdkonnas kiiremini kasvav teadusharu.

„See, et me saime Vana Testamendi – võrreldes sotsioloogia, psühholoogia, poliitika ja teiste teadusharudega, mida peetakse tavaliselt palju olulisemaks – uurimiseks arendatud keskkonna eest selle auhinna, tekitab tunde, nagu oleksime pälvinud Oscari Vana Testamendi uurimise eest,” ütles SHEBANQ-i meeskonna üks kolmest liikmest, SPA Andrewsi ülikooli Vana Testamendi professor Oliver Glanz.

SHEBANQ,(System for HEBrew Text: ANotations for Queries and Markup) tehti hiljuti avalikuks kodulehel shebanq.ancient-data.org, süsteemi arendamiseks on kulunud mitu aastakümmet. Kolm meeskonnaliiget olid Wido van Peursen (Eep Talstra Center for Bible and Computer), Dirk Roorda (Hollandi kuningliku kunsti- ja teadusakadeemia programmeerija, kes kirjutas enamuse koodist) ning Glanz (töötas välja ISO lingvistiliste kategooriate standardid ja päringusüsteei uurimusteks ning õpetamiseks).

Iga kasutaja võib end lehel registreerida ja vahendeid tasuta kasutada, kuid SHEBANQ-i on keskmisel piiblilugejal siiski keeruline kasutada, kuna see nõuab teadmisi Piibli heebrea keelest.

Glanzi sõnul mõjutab andmebaas paljude elu. Näiteks otsivad paljud piiblitõlkijad andmebaasist abi ja peamised kasutajad ongi tänapäeva piiblitõlkijad.

Lisaks kasutatakse seda tarkvara palju pastorite ja ka koguduseliikmete seas, populaarsed on sellised keskkonnad nagu Accordance ja Logos.

Gerald A. Klingbeil, Adventkoguduse teoloogilise seminari Vana Testamendi professor, kiitis andmebaasi ja Glazi panust sellesse. „Igaüks, kel on internetiühendus, saab Euroopas, Aafrikas, Lõuna-Ameerikas või Aasias kasutada seda Vana Testamendi andmebaasi, mis on praegu kõige pädevam,” ütles ajakirjade Adventist Review ja Adventist World toimetaja Klingbeil.

Iga-aastase Best Digital Humanities auhinna nominendid nimetab avalikkust ja selle kinnitab rahvusvaheline komitee, kelle eesotsas on James Cummings Oxfordi ülikoolist. Auhinnaga ei kaasne rahalist autasu.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat